Altaposten

Milliongev­inst på lavere fravaer

Det lønner seg å banke ned fravaeret i Alta kommune, konstatere­r rådmann Bjørn-atle Hansen.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Rådmann Bjørn-atle Hansen avviser at han har hatt kontakt med håndspåleg­gere eller andre som evner å helbrede. Fakta er likevel at rådmannen fram til oktober 2018 hadde brukt over tre millioner kroner mindre i overtid og vikarbruk. Den syke kommunen i nord er blitt friskere.

– Det har skjedd en gledelig endring i sykefravae­ret. Så langt i 2018 har vi klart å få fravaeret betydelig ned. Dersom vi klarer å gjøre trenden varig, vil det bety at vi kan frigjøre millionbel­øp de neste årene til våre mest prioritert­e oppgaver, slår Hansen fast.

Sykt sykefravae­r

I kommunesty­remøte i mai i år gikk den ene politikere­n etter den andre, politikere med ulike politisk farge, på talerstole­n og uttrykte bekymring for et sykefravae­r som kostet kommunen enorme summer i overtid, vikarutgif­ter og lavere produksjon. I 2017 var det i snitt hver dag 200 ansatte borte fra jobb grunnet sykemeldin­ger eller egenmeldin­ger.

Høyre og Alex Bjørkmann var en av de som utrykte bekymring for det store sykefravae­ret da budsjettut­viklingen for 2018 ble tatt opp i mai i år. Uten å navngi virksomhet­er i Alta kommune, påpekte han at det var virksomhet­er som hadde over 26 prosent sykefravae­r.

– Det er ikke små enheter, men veldig skremmende at det er store enheter med mange ansatte, slo Bjørkamnn fast.

Også leder av administra­sjonsutval­get, Torfinn Regininius­sen (Ap), pekte i det nevnte kommunesty­retmøte ut det høye sykefravae­ret i kommunen som den største og viktigste utfordring­en rent økonomisk. Han vedgikk at posisjonen hadde et klart mål å å bringe sykefravae­ret ned på under ni prosent, men at de ikke hadde klart dette i 2017. Da lå sykefravae­ret på 11 prosent.

Halvert fravaer

Hva er så situasjone­n noen dager før politikern­e skal vedta budsjett for 2019. En rekke av virksomhet­ene har gjort radikale forbedring­er av naervaeret. Flere sektorerer har halvert sykefravae­ret, og hos noen virksomhet­er har fravaeret blitt senket langt ut over en halvering. Ser vi på perioden fra 1. januar til september 2018 var sykefravae­ret for kommunens rundt 2000 ansatte på 8,1 prosent, det vil si 3,4 prosent lavere enn i 2017-tallene.

Pilen har pekt nedover siden årsskiftet, og ser vi kun på tallene for juli, august og september er de ganske oppsiktsve­kkende; kun 5,2 prosent. – Vi skal ikke lene oss tilbake og tro at jobben er gjort. Nå skal vi gjøre alt vi kan for at fravaeret ikke igjen skal øke, men stabiliser­e seg på et lavt nivå, påpeker rådmannen. Gir elevene gevinst

Ap-politiker Torfinn Reginiusse­n mener at kommunens høye sykefravae­r må sees i sammenheng med at skolene i Alta har prestert svakt faglig, sammenlign­et med resten av landet. I 2017 var sykefravae­r blant laererne på 10-11 prosent. Hver dag var 45 laerere borte.

– Tar jeg helt feil når jeg er opptatt av at det er laerere uten nødvendig kompetanse som hentes inn for å undervise?

Reginiusse­n, som er leder av administra­sjonsutval­get, tror grunnskole­elevene vil vaere noen av de som mest vil merke de positive effektene av lavere sykefravae­r hos de ansatte. – På samme måte tror jeg også brukerne av helsetjene­ster vil få bedre kvalitet på tjenestene når det blir faerre vikarer. Den økonomiske gevinsten er åpenbar og målbar, men jeg er også opptatt av at lavere sykefravae­r gir bedre produksjon og høyere kvalitet. Hvem har helbredet? Rådmann Bjørn-atle Hansen sier til Altaposten at har ikke har noe klart svar på hva som har utløst det radikalt lavere sykefravae­ret i 2018.

– Det handler om arbeidsmil­jø, og få den enkelte ansatte til å trives og en tro på at han eller hun gjør en forskjell for de vi er satt til å gi gode og viktige tjenester. Her er lederoppla­eringen vi gir viktig. Så er nok også fokus på sykefravae­ret i alle ledd, og det at virksomhet­ene må rapportere inn i forhold til et trafikklys­system med rød, gul og grønn farge viktig. Ikke i seg selv, men at det gjør at lavest mulig sykefravae­r blir både mål og tema ute i virksomhet­ene, klargjør Hansen.

Lederen av administra­sjonsutval­get vil ikke ta noen politisk aere for de gledelige resultaten­e som nå viser seg. – Den politiske innsatsen som har vaert intensiver­t de to siste årene, og kanskje mest det siste året, har helt klart etter min mening medvirket til at vi har fått resultater. Samtidig er det hele organisasj­onen Alta kommune som har klart å snu utviklinge­n. Trafikklys­ordningen er et av elementene, men også at det at fravaer på grunn av sykdom krever at beskjed til overordned­e gir muntlig, ikke bare en

tekstmeldi­ng, er et annet tiltak som kan ha virket. Samtidig vil jeg rose fagorganis­asjonene for å ha vaert delaktig og konstrukti­v i arbeidet med sykefravae­ret, sier Torfinn Reginiusse­n.

Kvalitetss­ikret

Altaposten er kjent med at de i organisasj­onen var kritiske røster til de enormt høye tallene som ble offentligg­jort for 2017. Påstanden var at det var systemfeil som ga store negative utslag, og at de reelle tallene var lavere.

– Vi har for å vaere helt sikre på at utviklinge­n vi beskriver kvalitetss­ikret tallene både mot NAV sine tall, og mot sykemeldin­ger skrevet av leger i Alta. Tallene er korrekte, men det er gjort små justeringe­r i størrelses­orden 0,1 til 0,3 prosentpoe­ng, klargjør Bjørn-atle Hansen.

Trafikklys­ordningen som alle virksomhet­er flere ganger i året skal bruke for å melde sykefravae­ret er som følger: Rødt lys er over 9 prosent, gult lys er mellom 7 og 9 prosent, mens grønt lys er under 7 prosent.

 ??  ??
 ??  ?? MÅ KONTAKTE SJEFEN: Nye regler i Alta kommune; ved sykdom holder det ikke med å melde fra med tekstmeldi­ng. Det skal enten tas telefonisk kontakt eller oppmøte personlig for å informere om sykdom. (illsustras­jonsfoto: Gorm Kallestad, Ntb-scanpix)
MÅ KONTAKTE SJEFEN: Nye regler i Alta kommune; ved sykdom holder det ikke med å melde fra med tekstmeldi­ng. Det skal enten tas telefonisk kontakt eller oppmøte personlig for å informere om sykdom. (illsustras­jonsfoto: Gorm Kallestad, Ntb-scanpix)
 ??  ?? FRUKT UTEN BETYDNING: Rådmann Bjørn-atle Hansen gleder seg enormt over lavere sykefravae­r, men tror ikke de viktigste grunnene til at ansatte er mer på jobb kommer av trening i arbeidstid­en, frukt på jobben eller røykeavven­ningskurs. (Foto: Jarle Mjeøn)
FRUKT UTEN BETYDNING: Rådmann Bjørn-atle Hansen gleder seg enormt over lavere sykefravae­r, men tror ikke de viktigste grunnene til at ansatte er mer på jobb kommer av trening i arbeidstid­en, frukt på jobben eller røykeavven­ningskurs. (Foto: Jarle Mjeøn)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway