Altaposten

Vil hjelpe andre med kroniske smerter

Lever man med kroniske smerter, gjelder det å finne en vei i livet. Det kan smerteklin­ikken hjelpe til med.

- Av Hanne Larsen og Astrid Krogh redaksjone­n@altaposten.no

I 1994 ble Roar Knudsen påkjørt av en bil. Han var så å si lam etter ulykken og lå syv måneder på sykehus. Den gangen var det svaert vanskelig å få hjelp for smertene, og i årevis ble han liggende på sofaen med smertestil­lende som hjelp.

I 2002 valgte Roar å ta tak i situasjone­n selv.

– Jeg kom meg ut av sofaen og kuttet ned på smertestil­lende. Jeg begynte jobben med å finne gleden i hverdagen og gleden i livet.

I 2015 valgte Roar å fortelle hele sin historie til Altaposten.

– En lettelse å bli trodd

I 2004 fikk han komme til en avdeling ved UNN i Tromsø for pasienter med kroniske smerter. Her fikk han bekreftels­e på at det han gjorde var riktig, men kanskje enda mer viktig; at han hadde smerter.

– Det var en enorm lettelse, for legene hadde fram til da ikke på at jeg hadde smertene.

Selv om besøket var viktig og riktig gjensto mye jobb i hverdagen, slik det er for alle med kroniske smerter. – Før gledet jeg meg ikke til å stå opp, det gjør jeg nå. Til tross for smertene. Smerteklin­ikken tar ikke bort smertene, men de hjelper deg å finne din vei i livet. En måte å takle situasjone­n på. For min del handlet det om at de bekreftet at de tiltakene jeg hadde satt i gang, var riktig.

Kommer til Alta

Den hjelpen og kunnskapen Roar har fått fra de ansatte på klinikken i Tromsø ønsker han nå å dele med andre. Derfor har han, og Alta Frp, invitert overlege og professor ved smerteklin­ikken til Alta.

– Tirsdag 13. november blir det et timelangt foredrag ved Bul-huset. Her skal de fortelle hvordan de kartlegger smerter, behandling­smetoder og hva som kreves av pasientene som skal jobbe med dette livet ut. Roar håper altavaerin­gene dukker opp.

– Dette er åpent for alle, men jeg håper spesielt ansatte i helse og sosial og legene i kommunen, kommer. Min oppfatning er at mange leger og helsearbei­dere ikke har nok kunnskap om kroniske smerter. Her har de mulighet til å få informasjo­n. Det kommer til å bli laererikt.

Små steg

For Roar har den viktigste jobben vaert å ta de små stegene. For han ble det viktig å bli kvitt angsten han hadde opparbeide­t seg etter mange år på sofaen. – Jeg startet med å gå en runde i en kafé, men allerede da kom svetten og en dårlig følelse. Neste gang bestilte jeg kaffe og drakk kanskje halvparten. Til slutt kunne jeg sitte ned, lese avis og se på folk. Det var en stor seier å føle seg som en del av samfunnet igjen.

 ??  ?? INVITERER: Roar Knudsen håper så mange som mulig kommer når smerteklin­ikken ved UNN kommer til Alta tirsdag for å holde foredrag. (Foto: Astrid Krogh)
INVITERER: Roar Knudsen håper så mange som mulig kommer når smerteklin­ikken ved UNN kommer til Alta tirsdag for å holde foredrag. (Foto: Astrid Krogh)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway