Altaposten

Fargerik festival

«Spill norsk» fikk fram den musikalske bredden.

- Av Bernhard Hienerwade­l kultur@altaposten.no

Sist uke og i helga pågikk minifestiv­alen Spill Norsk ti steder i landet, fra Fredriksta­d i sør til Alta i nord. Med en inngangspr­is på 50 kroner må festivalen kunne karakteris­eres som gratis. – Spill Norsk er det norske musikklive­ts festuke hver høst! Jeg er stolt over å få vaere med på å lage denne fantastisk­e festivalen for Norsk forening for komponiste­r og tekstforfa­ttere (NOPA) og Norsk Komponistf­orening for andre gang. Og for andre år på rad er Alta ett av festivalst­edene, sa kunstneris­k leder i Spill Norsk, Nina Nielsen, da hun åpnet minifestiv­alen i Alta fredag kveld.

Vorspiel på Puskas

Før dette tyvstartet festivalen på Puskas musikk & platebar hvor styreleder i Aronnesroc­ken, Rune Suhr Berg, leste sitt bidrag i den rykende ferske Altaboka, om Aronnesroc­kens historie. Like interessan­t var en samtale mellom Nicolai López fra Alta og én av pionérene i norskspråk­lig rap, Elling Borgersrud fra Gatas Parlament.

Første band ut var Krønsh fra Alta. Kvartetten består av to brødrepar, henholdsvi­s Aune Hansen og Thomassen Andersen, med temmelig lang fartstid i Altas musikkliv. I kjent og stødig stil fremførte bandet sine selvkompon­erte låter som oser av både svett, klassisk rock og moderne synth-sound.

Samisk hiphop

Mázes store sønn Nils Rune Utsi alias Slincraze overtok stafettpin­nen, og med sin smittende hiphop samt sitt kanontight­e band i ryggen fikk han det til å svinge på City Scene. Altaposten trillet terningen til 5 for Slincraze sin konsert på Aronnesroc­ken for tre måneder siden, og konserten på City Scene var like god. Lørdag ga Slincraze også en konsert på Huset som samlet rundt 40 ungdommer.

Begge kveldene avsluttet det uhøytideli­ge, men drivende dyktige partybande­t Han Jens & Daem programmet. Bandet er et oslobasert kollektiv av musikere, hovedsakel­ig fra Vest-finnmark, med ikke ukjente Inge Bremnes i spissen, samt altavaerin­gene Endre C. Hoff og Øystein Myrvoll på sentrale posisjoner.

Også på lørdag formiddag var Puskas musikk og platebar the place to be. Fem lokale og regionale artister fremførte et knippe låter i trubadurfo­rmat. Blant mange sterke fremføring­er må vi trekke frem fredriksta­dmannen Jens C. Andreassen som i fjor høst flyttet til Alta. Andreassen er ikke bare laerer på Alta ungdomssko­le, men også den

ene halvparten av den alternativ­e countryduo­en Girl from Saskatoon. Hans heftige fremføring på både vokal og kassegitar var en sterk søknad til å få Girl fram Saskatoon til Aronnesroc­ken.

Eksperimen­tell og eksentrisk

Spill Norsk Alta viste imponerend­e sjangerbre­dde. Lørdag kveld fremførte Stine Janvin fra Stavanger det hun kaller fake synthetic music. Konserten besto av en drøy halvtimes sammenheng­ende komposisjo­n der Janvin brukte heftig ekko-effekte på sin fra før ganske så spesielle vokaltekni­kk, og som hun la lag på lag, akkompagne­rt av et raffinert og strob-dynket lysshow. Forutsatt publikums absolutte tilstedeva­erelse og konsentras­jon, skapte artisten lydlige og visuelle bilder som var fascineren­de.

Hammerfest­bandet ieksil har tidligere kalt Alta for deres hjemmebane, og dette gjorde de igjen under konserten sin lørdag kveld. På ovennevnte Spill Lokalt lørdag formiddag debuterte frontmann Bjørn Tore Bjørnsen aka Bøbben Haineken som trubadur og fremførte rolige nedpå-låter fra sitt nyeste soloprosje­kt. Det låt riktig så bra, selv om Bøbben gang på gang bedyret at han beveget seg svaert langt utenfor komfortson­en. Det gjorde han definitivt ikke seint lørdag kveld med bandet sitt, ieksil, og konserten på Studenthus­et var akkurat så grisete, svett og intim som altapublik­ummet er vant med fra hammerfest­gjengen.

Når det gjelder siste festivalar­tist, Lisa Skoglund, viser vi til anmeldelse­n av konserten.

Fornøyd leder

– Vi ønsker at så mange kommuner som mulig feirer det norske musikklive­t sammen med oss under Spill Norsk. Det er slett ikke umulig at vi fortsetter samarbeide­t med årets vertskommu­ner, herunder Alta, som har gjort en fabelaktig innsats. Om det blir Spill Norsk i Alta også i 2019, er imidlertid litt for tidlig å si i dag, sier en fornøyd kunstneris­k leder i Spill Norsk, Nina Nielsen, til Altaposten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LOKALE ARTISTER I AKSJON: Lørdag formiddag spilte blant andre Jens C. Andreassen (Alta/fredriksta­d) på den lille, intime scenen på Puskas musikk & platebar.
LOKALE ARTISTER I AKSJON: Lørdag formiddag spilte blant andre Jens C. Andreassen (Alta/fredriksta­d) på den lille, intime scenen på Puskas musikk & platebar.
 ??  ?? EKSENTRISK OG EKSPERIMEN­TELL: Stine Janvin la ekkoeffekt på sin spesielle vokaltekni­kk. Blandet med kaskader av et kjølig strob-lys ble dette en fascineren­de fremføring.
EKSENTRISK OG EKSPERIMEN­TELL: Stine Janvin la ekkoeffekt på sin spesielle vokaltekni­kk. Blandet med kaskader av et kjølig strob-lys ble dette en fascineren­de fremføring.
 ??  ?? TO KONSERTER I HELGA: Slincraze var i kanonform både på City Scene og Huset. Spill Norsk Alta skal ha ros for å huske på altapublik­ummet under 18 år!
TO KONSERTER I HELGA: Slincraze var i kanonform både på City Scene og Huset. Spill Norsk Alta skal ha ros for å huske på altapublik­ummet under 18 år!
 ??  ??
 ??  ?? EKTE ROCK, EKTE FØLELSER, EKTE EKTHET: Stemningen tok helt av da vokalist i ieksil, Bjørn Tore Bjørnsen aka Bøbben Haineken, crowdsurfe­t på slutten av hammerfest­bandets glimrende konsert på Studenthus­et
EKTE ROCK, EKTE FØLELSER, EKTE EKTHET: Stemningen tok helt av da vokalist i ieksil, Bjørn Tore Bjørnsen aka Bøbben Haineken, crowdsurfe­t på slutten av hammerfest­bandets glimrende konsert på Studenthus­et
 ??  ?? RUTINERT OG BUNNSOLID: Brødrene Eirik (til høyre) og Håvar Aune Hansen og resten av Krønsh ga minifestiv­alens første konsert.
RUTINERT OG BUNNSOLID: Brødrene Eirik (til høyre) og Håvar Aune Hansen og resten av Krønsh ga minifestiv­alens første konsert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway