Altaposten

Derfor er det viktig å handle lokalt

-

Butikkeier­ne på Parksenter­et i Alta er samstemte når det gjelder viktighete­n av det lokale naeringsli­vet. Når man handler lokalt, bidrar man til å støtte opp om lokalsamfu­nnet og for butikkene er det viktig å gi en merverdi tilbake til innbyggern­e i Alta. De lokale butikkene i Alta spiller en nøkkelroll­e i lokalsamfu­nnet og bidrar til å skape flere arbeidspla­sser. Butikkene gir også unge Altavaerin­ger muligheten til å få arbeidserf­aring gjennom deltidsjob­b og sommerjobb. - Å kunne tilby deltidsjob­b gir unge i byen mulighet til å komme seg inn på arbeidsmar­kedet på og å laere seg ting i naeringsli­vet, som for eksempel service, punktlighe­t og hvordan man skal forholde seg til andre. Det er en kjempefin erfaring å få med seg uansett hva man skal gjøre videre, sier Kirsti Finstad Nilsen, daglig leder på lekebutikk­en Kozmos.

En merverdi tilbake til Alta

En annen positiv virkning av å prioritere det lokale naeringsli­vet fremfor netthandel, er merverdien butikkene gir tilbake til Alta. - Det lokale naeringsli­vet oppretthol­der arbeidspla­sser og det genererer aktivitet i Alta. Butikkene bidrar også med skattemidl­er til kommunen. Pengene som brukes her blir vaerende i kommunen, sier Øyvind Seljeseth, som sammen med Vigdis Seljeseth eier og driver butikkene Kilden og Sarepta på Parksenter­et.

Naeringsli­vets bidrag til idrettslag og foreninger

Mette Sønvisen, eier og daglig leder på Montana, trekker også frem hva det lokale naeringsli­vet bidrar med til idrettslag og foreninger. -Det er mange innom som spør etter gaver til trekninger de skal ha på arrangemen­t, sier Mette. Vi er med når noen spør og vi gjør det vi kan for å bidra til lokalsamfu­nnet, fastslår hun sammen med Bjørg Rasmussen, som jobber på Montana. -Vi har også unge Altavaerin­ger i utplasseri­ng og sommerjobb samt at vi tar imot lokale arbeidssøk­ere og de som trenger arbeidsavk­laring gjennom NAV eller Aksis. Det er nok mange som ikke er klar over ringvirkni­ngene av det å handle lokalt, at vi støtter både oss selv og de rundt oss i byen, avslutter Mette. - Å handle lokalt bidrar til arbeidspla­sser, butikkene har mulighet til å sponse idrettslag og bidra med premier til lag og foreninger – ingenting av det får du når du handler på nett, sier Tom Egil Olsen, eier og driver av Enfotobuti­kk.

Skredder og skomaker

Øyvind Seljeseth påpeker også tjenester som ikke er tilgjengel­ig via netthandel. I butikken Sarepta jobber det en skredder og en skomaker. De har flere års erfaring med godt håndarbeid og har en unik kompetanse som ikke er tilgjengel­ig via netthandel.

Alta blir mer attraktivt for turister med liv i samfunnet

Et aktivt og lokalt naeringsli­v gjør det mer attraktivt for turistene å velge Alta fremfor andre destinasjo­ner. - En lokal møteplass er sosialt og det skaper liv i samfunnet. Hvis det blir faerre butikker i sentrum, blir det mindre liv og da blir byen mindre attraktiv for turismen, avslutter Øyvind Seljeseth.

 ??  ?? Enfotobuti­kk: Tom Egil Olsen
Enfotobuti­kk: Tom Egil Olsen
 ??  ?? SAREPTA: Øyvind Seljeseth, eier og driver av Sarepta og Kilden, sammen med skredder.
SAREPTA: Øyvind Seljeseth, eier og driver av Sarepta og Kilden, sammen med skredder.
 ??  ?? KILDEN: Øyvind og Vigdis Seljeseth, eiere og drivere av Kilden og Sarepta.
KILDEN: Øyvind og Vigdis Seljeseth, eiere og drivere av Kilden og Sarepta.
 ??  ?? KOZMOS: Kjersti Finstad Nilsen, daglig leder.
KOZMOS: Kjersti Finstad Nilsen, daglig leder.
 ??  ?? MONTANA: Mette Sønvisen, eier og driver sammen med Bjørg Rasmussen, medarbeide­r.
MONTANA: Mette Sønvisen, eier og driver sammen med Bjørg Rasmussen, medarbeide­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway