Altaposten

Blir helten i Tommys krigsfilm

Filmregiss­ør Tommy Wirkola har blinket ut Hans Hardersen som hovedperso­nen i den planlagte krigsfilme­n fra Narvik-fronten.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Hans Hardersen blir hovedperso­n fra Narvik-fronten. – Pappa var en sann helt, sier sønnen Steinar Hardersen.

– I mine øyne var pappa en sann helt under krigsdrama­et i Narvik, så det er klart man blir stolt, sier Steinar Hardersen, som besitter stor kunnskap om både farens innsats for Hyldmos bataljon og det som skjedde på fronten. – Skulle det bli en film, foreslår jeg Gørild Mauseth som morsan. Gregory Peck hadde gjort seg som farsan, smiler Steinar.

En gammel drøm

Hollywood-regissøren fra Alta har mange år drømt om å lage en film om slaget i Narvik, krigshisto­rie som mange føler har kommet i bakleksa i forhold til nasjonal historiefo­rtelling. Det samme gjelder for Alta bataljon som var på Narvik-fronten i 1940, der Tommys egen bestefar var med. Mye reseach er gjort, men det gjenstår enda noen brikker som må på plass. – Vi har ikke fått finansieri­ngen helt på plass og er blant annet avhengig av midler fra Norsk filminstit­utt, påpeker Wirkola.

Kjempet i 2. bataljon

I en kronikk i dagens avis (side 10) avslører han at Hans Hardersen blir en representa­tiv hovedperso­n for krigshende­lsen i Narvik. – Hans har ikke bare en spennende og unik historie i seg selv. Han kjempet også under Hyldmos Bataljon, som er blant de første som gikk i kamp mot tyskerne og den eneste norske bataljonen som er med på selve gjenerobri­ngen av Narvik, påpeker Wirkola.

Han er imidlertid også opptatt av flere aspekter.

– Hovedfokus­et vårt ligger på Hans og soldatene i Hyldmo Bataljon, men vi vil også vise prøvelsene til andre norske soldater, som Alta Bataljon. En svaert viktig del av filmen vår, er dessuten å formidle hvordan sivile kvinner og menn i Narvik opplever sitt livs verste mareritt, da friheten plutselig blir tatt fra dem, beskriver Wirkola.

Rene manuset

Som narvikvaer­inger flest bruker Steinar begrepet «farsan» og «morsan» når har omtaler foreldrene som befant seg midt i dramaet. Historien om det unge forlovete paret er da også rene filmmanuse­t. – Farsan tok tjuvperm i april 1940 for å få morsan ut til Tjeldsund i sikkerhet. Deretter meldte han seg tilbake til tjeneste på Setermoen. Det hadde han ikke måttet, påpeker Steinar.

På Elvegårdsm­oen i Bjerkvik nord for Narvik, hvor de skulle dimitteres i april 1940, etter å ha avtjent førstegang­stjenesten som nøytralite­tsvakt ved Kirkenes i 1939, ble kompaniet (bataljonen) hans tatt til fange av tyskerne, mens han var på tjuvperm. Fangene ble i tyskernes varetekt og satt til å baere ammunisjon ved Bjørnfjell ved riksgrense­n, som Alta bataljon ble satt til å gjenerobre.

I Taraldsvik­fjellene, under gjenerobri­ngen av Narvik, gjorde tyskene et motangrep. 2. bataljon var i ferd med å gjøre retrett. – Da stilte major Ivar Hyldmo fra Ballangen seg opp i fronten, med sin pistol hevet, og sa: «Den som trekker seg tilbake nå, skyter jeg».

Gjenerobri­ngen

Den franske Fremmedbat­aljon gjenerobre­t Narvik sammen med 2. batajon. De fikk en lettere fremmars, gjennom Ornesvika. Ved Gulbrandso­ns park nede i Taralsdsvi­k gjorde de holdt. I påvente av at de norske styrkene (2.bat) skulle krige seg ferdige i Taraldsvik­fjellet. – Slik fikk den norske 2. bataljon først gå inn i Narvik i sluttet orden, som befriere. Litt av en aere franskmenn­ene gav de norske styrkene. Da de ble tiljublet av Narvik-jentene under inntogsmar­sjen, sa en av farsans medsoldat: «Dette vil jeg oppleve på ny!», forteller Steinar, som mener det sier noe om nordnorsk humor, etter å ha mistet mange mann. – Farsan og 2. bataljon har flere gang vaert i Frankrike i den forbindels­en og fått utmerkelse­n. Jeg har ei fransk alpelue og kappe fra den tiden. Både i Nice og Paris finnes det et «Place de Narvik». Norsk krigshisto­rie enser ikke dette, kommentere­r Hardersen tørt.

Slet med minner

Etter krigen var det ikke noe kjaere mor for mange. – Farsan deltok på repetisjon­søvelser etter krigen. Han slet med minnene. Ofte ved frokosten hjemme kunne han si at i natt drømte han at han skaut tyskerten han siktet på. Men kula bare trillet ut av kraga, minnes Steinar, som i dag har uniformen til faren hengende på aeresplass hjemme i Skoleveien. EN DRØM: Tommy Wirkola har enda ikke finansieri­ngen helt på plass, men planleggin­gen av filmen fra Narvik-fronten fortsetter. – De var alle helter, inklusive Alta batajon. Farsan sa at også de led hund, i frost og sne, påpeker Hardersen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HELTEN: Hans Leonard Stoltenber­g Hardersen på Elvegårdsm­oen i 1939. Bildet har vi fått låne av Steinar Hardersen.
HELTEN: Hans Leonard Stoltenber­g Hardersen på Elvegårdsm­oen i 1939. Bildet har vi fått låne av Steinar Hardersen.
 ??  ?? IMPONERT: – Farsan var en sann helt, sier Steinar Hardersen, som synes det er hyggelig at Tommy Wirkola tar utgangspun­kt i farens innsats i den planlagte filmen. Bildet er tatt på Ramstad i Tjeldsund der faren kom fra. Farens uniform henger i dag i Skoleveien i Alta. (Foto: Privat)
IMPONERT: – Farsan var en sann helt, sier Steinar Hardersen, som synes det er hyggelig at Tommy Wirkola tar utgangspun­kt i farens innsats i den planlagte filmen. Bildet er tatt på Ramstad i Tjeldsund der faren kom fra. Farens uniform henger i dag i Skoleveien i Alta. (Foto: Privat)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway