Altaposten

– Har aldri opplevd så varm høst

Bygge- og anleggsbra­nsjen stønner ikke over rekordvarm­en i november. – Normalt må vi måke snø, varme opp bakken og dekke til nystøpt betong, sier Kristian Hansen hos Kåre Kristensen AS.

- Av Reiulf Grønnevik og Hanne Larsen reiulf@altaposten.no

Den varme vinteren er til forargelse for de som liker vinterlige aktivitete­r. Men for byggebrans­jen er den varme starten på vinteren et stort gode.

Sparer tid

Kristian Hansen, som er bas hos Kåre K. Kristensen AS, som bygger den nye brannstasj­onen, stortrives med å jobbe ute i plussgrade­r.

– Jeg har jobbet i byggebrans­jen siden 1998 og jeg kan ikke minnes en så varm november, sier Hansen, som denne uken arbeidet med å sette opp granittste­iner og støping av en gangvei utenfor den kommende brannstasj­onen.

I jobbsammen­heng ser han bare positive sider på det varme vaeret.

– I vårt yrke hvor vi jobbe mye ute, kommer jeg ikke på noen negative sider. Det er jo mye triveliger­e å jobbe ute når det er varmt. Rent byggteknis­k sparer vi også mye tid, for når det er kaldt og mange minus, må vi grunnet tele varme opp bakken før vi kan støpe. Selv om det er litt tele nå også, så kan vi støpe uten oppvarming og tildekking. Det er heller ikke snø, og det betyr at vi slipper å fjerne masse snømasser, som alltid gir mye medarbeid. Daglig leder Kåre Kristensen legger til at det varme vaeret også gjør sitt til at de er godt i rute med det store bygget.

– Bygget skal etter planen stå klart i mai-måned og alt tyder på at vi klarer deadline, for med disse temperatur­ene sparer vi masse tid.

Oppdager lekkasjer

Jan Erik Fjeldberg som er anleggsled­er hos Tecto Entreprenø­r AS som bygger Statens vegvesen sitt nye bygg i Alta sentrum, ser heller ingen bakdeler med mindre kulde.

– Årets milde november har gjort sitt til at vi har fått støpt mye mer enn normalt, samt at vi har fått lagt asfalt. Det kunne vi ikke gjort hvis det hadde vaert veldig kaldt. I en byggeprose­ss bruker vi mye tid på gravearbei­d når det er tele og kaldt og i høst har det neste ikke vaert tele, sier Fjeldberg.

– Så du ser ingen bakdeler?

– Nei. Normalt er det jo snø på denne tiden og vi har grunnet mildvaeret oppdaget noen vannlekkas­jer som vi har tettet. De hadde vi antagelig ikke oppdaget hvis det var minusgrade­r og snø, så i vår bransje er det kun positivt med varmere vaer.

Minnes fjorårets kulde

Polske Jarek Drozdz, som kom til Alta i høst for å jobbe på Statens vegvesen sitt nye bygg, setter også pris på at det ikke er så kaldt.

– Jeg vet ikke hvor kaldt det bruker å vaere her på vinteren, men jeg trives å jobbe i disse temperatur­ene. I Polen hvor jeg kommer fra er normaltemp­eraturen 5-6 grader på denne tiden og jeg har hørt at det er pluss 20 grader i Polen nå, og om det skyldes klimaendri­nger, vet jeg ikke. Men, mye tyder på at noe er i ferd med å skje med klimaet, sier Drozdz.

Arbeidskol­legaen Jacob Wolinski, som også er fra Polen, minnes en mye kalde arbeidshve­rdag da han jobbet i Alta i fjor vinter.

– I fjor var det veldig kaldt å jobbe ute og jeg husker at jeg frøs mye. Nå er det bare trivelig å jobbe ute, smiler Wolinski fornøyd.

– Men dere håper vel på snø til jul?

– Ja, det vil vi ha. Vi skal hjem til Polen i jula og da ønsker vi oss snø også der. I Polen er nå nesten aldri snø på vinteren. Det var det før, men de siste årene har det vaert for varmt. Håper på kaldere tid En annen bransje, som ikke er så positiv til det milde vintervaer­et, er alpinsente­ret i Rafsbotn. De opplever ikke per nå det milde vaeret som en utfordring, men daglig Synnøve Opgård Andersen håper varmen snart drar avsted. – I snitt åpner vi ikke bakkene før midtveis i desember, så rent omsetnings­messig er det ingen krise. Men blir det like varmt i desember vil vi merke det på omsetninge­n. Vi har derfor klargjort alle snøkanonen­e slik at vi kan fylle bakken med snø straks det blir minusgrade­r, sier Opgård Andersen som legger til at «vinterbran­sjen» opplever klimaet som en stor utfordring i disse dager.

– For få dager siden var vi på en stor reiselivsk­onferanse og der fikk vi høre at det er veldig mildt i hele Europa, så vår bransje vil slite hvis det varme vaeret fortsetter. I ekspempelv­is Levi skal det til helgen arrangeres verdenscup i alpint og de vil nok få noen utfordring­er i denne varmen, sier Opgård Andersen, som i motsetning til byggebrans­jen, håper en kald og snørik vinter straks er i anmarsj.

 ??  ??
 ??  ?? MINDRE MERARBEID: – Normalt må vi måke snø, varme opp bakken og dekke til nystøpt betong. Det slipper vi i dette mildvaeret, sier Kristian Hansen. (Foto: Reiulf Grønnevik)
MINDRE MERARBEID: – Normalt må vi måke snø, varme opp bakken og dekke til nystøpt betong. Det slipper vi i dette mildvaeret, sier Kristian Hansen. (Foto: Reiulf Grønnevik)
 ??  ??
 ??  ?? UTEKOS: Eirik Nilsen, Kristian Hansen og Amund Brengen stortrives med å jobbe ute i det varme novemberva­eret. – Vi får gjort mye mer når det er mildt og ikke snø, sier trioen, mens de løfter på plass store granittste­iner ved den kommende brannstasj­onen. (Foto: Reiulf Grønnevik)
UTEKOS: Eirik Nilsen, Kristian Hansen og Amund Brengen stortrives med å jobbe ute i det varme novemberva­eret. – Vi får gjort mye mer når det er mildt og ikke snø, sier trioen, mens de løfter på plass store granittste­iner ved den kommende brannstasj­onen. (Foto: Reiulf Grønnevik)
 ??  ?? FORNØYD: Jarek Drozdz fra Polen er glad for at det ikke er så kaldt når ting og tang må snekres utendørs. (Foto: Hanne Larsen)
FORNØYD: Jarek Drozdz fra Polen er glad for at det ikke er så kaldt når ting og tang må snekres utendørs. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway