Altaposten

Til kamp mot skjeggkree­t

Franz Jakob Rygh og Pelias rykker nå ukentlig ut i Alta for å bekjempe insektet.

- Av Bjarne Krogstad bjarne@altaposten.no

Franz Jakob Rygh i Pelias skadedyrsk­ontroll er distriktsk­oordinator for Nord-norge og har med det kontrollen over avdelinger i Tana, Tromsø, Narvik, Solvaer og Bodø – i tillegg til avdelingen i Alta der seks teknikere er i sving. De blir heller ikke arbeidsløs­e med det første, som ett av to skadedyrfi­rmaer i byen.

– Vi får henvendels­er om skjeggkre ukentlig i Alta og må rykke ut for å få kontroll på problemet. Det begynner å bli ett av de største problemene vi har i dag – og folk har blitt mer obs på den siste tiden. For det er slik, at når de først har kommet i hus, så er de vanskelige å bli kvitt. Man kan få ned antallet skjeggkre til et akseptabel­t nivå gjennom ulike tiltak, men det finnes ingen garantier, sier han. Konkret går dette ut på at et skadedyrfi­rma rykker ut for å gjøre en befaring og kartlegge problemet. Det gjøres med limfeller, for å identifise­re ulike insekter man måtte ha i et rom eller i et hus.

– Disse lar vi ligge cirka to uker. Vi kan dermed artsbestem­mer hva som rører seg i lokalet vi tester, sier Rygh. Ifølge en rapport utgitt av Folkehelse­institutte­t i 2018 omtaler skadedyret som et problem norske boliger har hatt i noen år, men det har fra 2016 vaert en markant økning. I 2016 ble det registrert 511 bekjemping­stilfeller, mens dette tallet steg til 1.516 i 2017. I rapporten trekkes bygg som er ferdigstil­te etter år 2000 som de hardest rammede av skjeggkre. Dette gjelder alt fra boliger til kontorloka­ler til barnehager og skoler, til andre offentlige bygg. En av årsakene, tror forskere, er at disse har god og jevn varme, er godt isolerte konstruksj­oner og med mange skjulested­er. Dessuten er det mye papirbaser­te materialer i moderne bygg,

– Hvorfor det er slik at det har økt såpass de siste årene vet vi ikke med sikkerhet enda. En mulighet er økt internasjo­nal handel, og disse dyrene har da kunne fått etablert seg på for eksempel lagre i Norge, hvor de så spres videre via pappesker og andre varer, sier Anders Aak, forsker ved folkehelse­institutte­t til Altaposten.

Gamle møbler verstingen

Men hvordan oppdager man egentlig at man har uønskede gjester i hus? Folkehelse­institutte­t skriver at distribusj­onstermina­ler og tollagre for post og gods, varelagre hos handelssta­nden, brukthandl­ere og loppemarke­d har et ansvar for forebyggin­g av spredning av skadedyr. – Denne typen steder opererer med stort vareflyt, mellomlagr­ing og distribusj­on til butikker eller kunder. Det vil vaere lett for skjeggkree­t å haike med paller, kasser, pappesker og møbler slik at de kan etablere seg på nye steder, formere seg og så spres videre igjen, skriver de. Rygh mener at saerlig «loppiser» utgjør en risiko.

– Kjøper man brukte møbler, bør disse varme- eller kuldebehan­dles før du tar de inn i huset. Man bør gjøre en nøye inspeksjon av det man kjøper for å forsikre seg. Vi har hatt tilfeller av folk som har tatt med seg både kakkelakke­r og skjeggkre, uten å ha vaert klar over det. Kjøp av brukte gjenstande­r utgjør en risiko, men skjeggkre kan også komme med når man kjøper nye ting som er pakket inn i papp. Min oppfordrin­g er at man paker ut ting på utsiden, før man tar det inn.

– Men også når man er på reise bør man vaere oppmerksom på at det ikke følger med noen blindpassa­sjerer. Vi reiser mer enn noen gang før, og trekker med oss innsekter fra hele verden hjem. Når jeg overnatter på hotell, sjekker jeg alltid om det er noe som beveger seg. Skjeggkre finner mat i alt og spiser alt mulig, sier Rygh. papir, tapet, bilder og bøker er med andre ikke trygge.

Funn i hele verden

En tilsvarend­e eskalerend­e skadesitua­sjon er ifølge rapporten også beskrevet fra Nederland, Storbritan­nia, Belgia, Sverige og Tyskland.

– Skadedyrbr­ansjen i Norge har møtt en ny utfordring gjennom skjeggkree­t. Så langt har det vaert sak-til-sak behandling, men omfanget det siste året understrek­er behovet for grundig bekjemping med mange tiltak, bygningsov­ergripende tilnaermin­ger og kartleggin­g av mulige innførsels- og sprednings-veier både internt i bygninger og på nasjonalt nivå, heter det.

Hva skal man gjøre?

På den forebyggen­de siden anbefaler Folkehelse­institutte­r å skape tørre forhold på lager, loft, kjellere og boder der pappesker, papir, bøker og tøy kan skape gunstige levevilkår for skadedyr. Videre anbefaler de jevnlig støvsuging av potensiell­e ansamlings­steder som møbler, hulrom, alle kriker

og kroker og under løse gjenstande­r. Men så står man der da. Krypene har kommet i hus og har tatt seg godt til rette. Folkehelse­institutte­t skriver at flere strategier brukes i et forsøk på å få kontroll med skjeggkree­ne. Tall de har hentet inn fra skadedyrko­ntroll-bransjen, viser at limfeller ble brukt i en del tilfeller som ren bekjemping. Sprøyting med insektmidl­er er mer vanlig og blir brukt i omtrent halvparten av tilfellene. I tillegg til kjemisk behandling gjennom sprøyting, benyttes gift i form av forgiftet åte, men dette er svaert sjeldent.

Kan vaere utslagsgiv­ende

Avdelingsl­eder og eiendomsme­gler MNEF ved Eiendomsme­gler 1 Alta, Lars Erling Lossius, sier at det fortsatt er usikkert hvordan utbredelse­n av nye småkryp som skjeggdyr har å si for boligmarke­det i Alta, men det kan påvirke i form av usikkerhet frem til vi blir vant til denne typen dyr.

– Det som er sikkert, er at de vil komme og skjeggkre har vaert en problemati­kk andre steder i landet. Det er klart at når de kommer vil det vaere en usikkerhet knyttet til dyrene. Det man erfarer andre steder i landet, er at i områder skjeggkre, sølvkre og slikt har eksistert lenge, har det mindre å si for salgssumme­n. Vi har så langt ikke vaert borti dette i samme grad, så vi er like spente som alle andre for hva som kommer til å skje – og hvor fort det eventuelt vil gå her oppe, sier han. Rapporten fra Folkehelse­institutte­t nevner at Skjeggkree­ne i Norge har spilt en rolle i et økende antall eierskifte­saker og at «negativ omtale i media kan gi svekket omdømme og økonomisk tap for handelssta­nden, overnattin­gssteder og andre tjenestele­verandører hvis bedrifter kobles til skjeggkre og eventuell spredning av skadedyret.» Forebyggin­g og opplysning mener Lossius derfor blir mer og mer viktig, men også et krav til selger.

– Jeg har full forståelse for at folk klager på slikt. Det gjelder all slags ting som man ikke visste om. Inkludert dette her. Alt som man ikke forventer og er negativt, er aldri bra. – Men det er selgers ansvar å opplyse om eventuelle skadedyr. Derfor er dette også et eget punkt i egenerklae­ringen, forklarer han.

– Har du mistanker om skadedyr, anbefaler vi at det undersøkes naermere, fordi sånt må frem før et salg. Enn så lenge er det en sak som går for øyeblikket i Alta, men den jobbes det fortsatt med. Man hører også via andre at det har vaert flere tilfeller, så nå gjelder det å ta forholdsre­glene for å begrense omfanget, sier Lossius.

 ??  ??
 ??  ?? RYKKER STADIG UT: Franz Jakob Rygh i Pelias skadedyrsk­ontroll viser frem både arsenalet av muligheter de har for å bekjempe skadedyr. (Foto: Bjarne Krogstad)
RYKKER STADIG UT: Franz Jakob Rygh i Pelias skadedyrsk­ontroll viser frem både arsenalet av muligheter de har for å bekjempe skadedyr. (Foto: Bjarne Krogstad)
 ??  ??
 ??  ?? HAR FULL FORSTÅELSE: Eiendomsme­gler Lars Erling Lossius skjønner godt at folk klager på skjeggkre i hus de har kjøpt. (Foto: Arkiv)
HAR FULL FORSTÅELSE: Eiendomsme­gler Lars Erling Lossius skjønner godt at folk klager på skjeggkre i hus de har kjøpt. (Foto: Arkiv)
 ??  ?? Skjeggkre (Ctenolepis­ma longicauda­ta) har blitt vanlig innendørs i de senere år. (Illustrasj­onsfoto: Wikimedia commons)
Skjeggkre (Ctenolepis­ma longicauda­ta) har blitt vanlig innendørs i de senere år. (Illustrasj­onsfoto: Wikimedia commons)
 ??  ?? TAR TAK: Anders Aak ved Folkehelse­institutte­t sier at de har økt satsningen på forskning på Skjeggkre. (Foto: Fhi)
TAR TAK: Anders Aak ved Folkehelse­institutte­t sier at de har økt satsningen på forskning på Skjeggkre. (Foto: Fhi)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway