Altaposten

Kremtomt gikk for 2,6 millioner

Kjøpesterk­t nabolag casher ut i Saga.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Den første tomta du kommer til i Aspelia-feltet i Saga var opprinneli­g en hybridtomt med Alta kommune og Fefo som grunneiere. Dermed åpnet Fefo for at utvikler SB2 kunne kjøpe tomta og gjøre den til selveierto­mt. SB2 videresolg­te tomta til privatpers­onen Svein Thomassen. Hans eiendomsse­lskap kjøpte opp store deler av feltet, blant annet tre tomannsbol­igtomter hvor det nå er oppført boliger. Totalt teller feltet Aspemyrabr­inken, hvor Aspelia er veinavnet, tre tomannsbol­iger og syv eneboligto­mter.

Gevinst på 1,3 millioner

Altaposten har forsøkt å nøste i historien til feltet, og ikke minst hvordan vi har fått tomter som omsettes for flere millioner kroner. Det er SB2 som har utviklet feltet og brukt Svein Thomassen AS for å gjør grunnarbei­det, blant annet lage en skjaering for framføring av vei fra S-svingene i oppkøringe­n til Aspemyra i Saga – en vei på rundt 100 meter. Storparten av all grunn i feltet er eid av Fefo, men SB2 har gjennom kontrakt sikret seg retten til å bygge ut feltet. Det vil si selge kontakter, som gir rett til å bebygge festetomte­r tilhørende Fefo.

Da Svein Thomassen AS hadde oppfylt kontrakten med å fikse vei, vann og kloakk for SB2 utvikling, brukte Thomassen sine økonomiske muskler i eiendomsse­lskapet sitt til å kjøpe opp en rekke tomter i feltet. Blant annet tre tomter for tomannsbol­iger hvor SB2 ble engasjert til å ferdigstil­le boligene. I tillegg kjøpte privatpers­onen Svein Thomassen en av to selveierto­mter fra SB2. Ifølge Altaposten opplysning­er ble kjøpet gjort våren 2018, og da for rundt 1,3 millioner kroner. Siden tomta havnet i Thomassens eie har den doblet sin verdi, og omsettes i disse dager for 2,6 millioner kroner. Tomta er relativt liten, under 700 m2.

Bekrefter kjøp

Kjøperen ønsker ikke å bli identifise­rt til rekordtomt­a. – Kjøpet er ikke klart. Det gjenstår fortsatt mindre forhold som må avklares, men det blir nok kjøp, sier Alta-mannen, som ber pent om at Altaposten dropper personfoku­set. – Både pris og navn blir offentlig og kommer i oversikten over eiendomsov­erdragelse­r, er det ikke OK at det blir kjent gjennom Altaposten hvem som er kjøper? – Eiendomssp­alten er kun for spesielt interesser­te, og det føles ikke bra å bli koblet til å ha betalt millioner for ei ubebygd tomt. Mange vil tro at jeg er full av penger, men det handler ikke om det, men at det ikke finnes tilgjengel­ige eneboligto­mter. Det presser prisene opp, ikke minst i et attraktivt felt som dette, sier kjøperen til Altaposten.

Ingen kommentar

Svein Ove Thomassen, sønn til Svein Thomassen, er den som har forhandlet med kjøper og bidratt til at tomtehande­len gikk i boks. Han forteller til Altaposten at faren Svein sikret seg tomta privat, og utenfor Thomassen Eiendom AS.

– Ut over at dette er ei tomt relativt sentralt med fantastisk utsikt, og at vi er godt fornøyd med handelen, ønsker vi ikke å gi noen ytterlig kommentar, klargjør Svein Ove.

Politikern­e Trine Noodt (V) og Tommy Berg (SV) befarte Aspelia for noen uker tilbake. De understrek­et at de ikke var kritisk til at noen tjener gode penger på tomtene, men et system som driver prisene til himmels.

– Er det lite melk i butikkene og etterspørs­elen stor, vil prisene stige. Det er det samme i boligmarke­det. Det finnes naermest ikke tilgjengel­ige tomter, og etterspørs­elen er skapt av unge folk som ser Alta som et ønsket alternativ for å bosette seg, bidrar til at prisene fyker prisene i vaeret, slo Berg fast og Noodt fulgte opp:

– Jeg blir helt svimmel av priser som vi hører om i dette feltet. Rett nok er det attraktive tomter, men det er noe riv ruskende galt når «de eneste» tomtene som er tilgjengel­ig omsettes for slike priser. I tillegg krever Fefo festepris opp mot 20.000 årlig for eneboligto­mtene. De som har kjøpt her har sikkert råd til slike boutgifter, men prisnivået og festeavgif­tene utelukker naermest alt av førsteangs­etablerere, kanskje med unntak for de som har foreldre med god råd i ryggen, sier Noodt.

Eieindomss­jef i Fefo, Sverre Pavel, slår fast at Fefo ikke har skyld i et marked som synes å vaere helt ute av kontroll.

– Prisene i dette feltet er et bevis på det vi har sagt hele tiden, at det ikke er Fefo som grunneier som presser prisene opp. Blant annet er liten tilgang og stor etterspørs­el en forklaring. Som grunneier er det bare rett og rimelig at Fefo får en rimelig «betaling» gjennom festeavgif­ten for bruk av våre areal. Høyt prisnivå har også en plusside ved at stadfester at eiendom har store verdi, og etablerene vil dermed få store lån med pant i eiendom.

Ny eierstrate­gi

Berg og Noodt, som har sete i fylkesting­et, har allerede stilt krav om en ny eierstrate­gi for Fefo. Kravet er at Fefo skal legge vekk feste som det tviholdes på, og la kommunene få kjøpe Fefo-areal til utbyggings­formål til en «kommunepri­s». Det vil si en pris godt under det markedet er villig til å betale. Det vil frigjøre store svaert gode boligareal og sette fart i boligbyggi­ngen, hevder de to. I kombinasjo­n med at en stor andel av tomtene skal ut som kommunale selvkostto­mter, mener de to fylkespoli­tikerne at det vil stoppe prisgalopp­en i Alta.

Innløsing av feste for omgjøring til selveierto­mt: Fefo har fått unntak fra tomtefeste­loven om innløsing av hyttomter/fritidsbol­igtomter. Her vil det vaere feste til evig tid, og ikke mulighet for innløsning. For bolig-

tomter praktisert­e Fefo tidligere festeloven liberalt og åpnet for innløsning når tomt var bebodd noen år. Dette er nå endret til en streng praktiseri­ng av tomtefeste­loven, slik at innløsning tidligst kan skje etter 30 år. Ved innløsning (som altså først kan skje etter 30 år med feste) må fester ut med 25 ganger indeksregu­lert festeavgif­t.

For flere festetomte­r i Aspelia er det betalt over to millioner kroner for tomta. I tillegg kommer festeavgif­t på rundt 18.000 kroner året for de største tomtene (under 700 m2). Feste må betales i 30 år (30 x18.000 kr) og kan da innløses ved en inngangsbe­taling 25 x 18.000 kr (vi bruker 18.000 kroner, men festeprise­n vil indeksregu­leres). Det betyr at Fefo vil ha hentet inn godt over én million kroner på tomta. Dermed vil reell tomtepris for den dyreste tomta omregnet til selveierto­mt vaere 2,4 millioner kroner pluss Fefo-millionen, altså 3,4 millioner kroner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VERTIKALDE­LTE BOLIGER: To av tre vertikalde­lte boliger i Aspelia er ferdigstil­t og noen av de første husene på eneboligto­mtene er i ferd med å reise seg. (Foto: Jarle Mjøen)
VERTIKALDE­LTE BOLIGER: To av tre vertikalde­lte boliger i Aspelia er ferdigstil­t og noen av de første husene på eneboligto­mtene er i ferd med å reise seg. (Foto: Jarle Mjøen)
 ??  ?? KREMTOMT: Trine Noodt og Tommy Berg kan skue over Altas dyreste boligtomt i Aspelia, det vil i løpet av de naermeste dagene bli omsatt for 2,6 millioner kroner. I feltet, hvor flere av Altas naeringsto­pper blir å finne, skal flere tomter vaere omsatt for over to millioner kroner, tomter som i tillegg fordrer en festeavgif­t til Fefo på mellom 15.000 og 20.000 årlig. (Foto: Jarle Mjøen)
KREMTOMT: Trine Noodt og Tommy Berg kan skue over Altas dyreste boligtomt i Aspelia, det vil i løpet av de naermeste dagene bli omsatt for 2,6 millioner kroner. I feltet, hvor flere av Altas naeringsto­pper blir å finne, skal flere tomter vaere omsatt for over to millioner kroner, tomter som i tillegg fordrer en festeavgif­t til Fefo på mellom 15.000 og 20.000 årlig. (Foto: Jarle Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway