Altaposten

Trigges til å satse på lavvo-utvikling

Arctic Lavvo AS har skatteordn­ing i ryggen i sin offensive lavvo-satsing.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Forsknings­rådet, som administre­rer ordningen Skattefunn, er på hvileløs leting etter flere bedrifter i Finnmark som vil søke støtte fra ordningen. Nylig var administre­rende direktør John-arne Røttingen på besøk hos bedriften i Kautokeino.

– Gir oss muligheter

Daglig leder Anders Bongo-wiik sier han ikke kan få fullrost ordningen, som ikke er en ordinaer tilskuddso­rdning, men en ordning han mener trigger selskapet til å drive utviklings­arbeid.

– Nettbutikk­en vår er et prosjekt som er utiklet med hjelp av støtte fra denne ordningen. For ordningen er slik at du har krav på skattefrad­rag, dersom du driver utviklings­arbeid i bedriften. Ordningen er utrolig bra og jeg kan ikke berømme denne funksjonen nok, for den gir oss muligheter, sier Bongo-wiik.

Automatise­ring

Sammen med kona og kreativ leder Marianne Bongo-wiik og de ansatte, driver han fram et forprosjek­t som også vil bli under Skattefunn-paraplyen. – Vi vil finne ut hvordan produksjon­en hos oss skal vaere i framtida og vi er helt åpne om hva dette handler om. Det er spørsmål om automatise­ring av produksjon­en vår. Vi har ingen fasit her ennå, men vi ser oss om etter noen nye måter å produsere på, avslører Bongo-wiik. Selskapet hadde lenge planer om å bygge nytt produksjon­sog utstilling­slokale, men nå har de kjøpt sitt eget bygg i Kautokeino. Det er bygget hvor lavvoene ble til fra starten av, og dit skal de flytte inn i mai neste i år. På en måte er ringen sluttet, «venor-lavvoene» fra Arctic Lavvo, er tilbake det bygget som bare kalles for Venor-bygget.

På tur i Finnmark

Direktør John-arne Røttingen i Norges Forsknings­råd var denne uka på rundreise i Finnmark, der han blant annet møtte varmende ord fra Arctic Lavvo. I tillegg besøkte han det internasjo­nale reindrifts­senteret og Samisk Høgskole, før han tok turen til Karasjok for å møte representa­nter fra Sametinget.

– Forsknings­rådet ønsker flere søknader fra fylket. Halvparten av prosjekten­e er sjømatpros­jekter, og vi ønsker både flere slike og flere andre. En fersk evaluering viser at Skattefunn bidrar til arbeidspla­sser og verdiskapi­ng i bedriftene, sier Røttingen til Altaposten.

– For Forsknings­rådet er det et viktig poeng at ordningen er så enkel at bedriftene kan søke selv. Alle som oppfyller kravene, har rett på støtte eller skattefrad­rag. De aller fleste søknadene ender opp med å bli godkjent. Arctic Lavvo er nå i sluttfasen på ett Skattefunn-prosjekt, og skal i gang med et nytt, sier han. Spesiell ordning Forsknings­rådets ordning med Skattefunn kan gi deg støtte hvis du skal utvikle en ny eller bedre vare, en forbedret tjeneste eller produksjon­sprosess, eller hvis du har et målrettet og avgrenset prosjekt for å oppnå dette. Det blir også krevd at bedriften din har nytte av resultatet. Ordningen ble etablert i 2002 med formål å få norske bedrifter til å satse mer på forskning og utvikling. Bongo-wiik beskriver ordningen er det en rettighets­basert ordning for skattefrad­rag.

Det mange lurerpå er om en bedrift som ikke eier i skatteposi­sjon kan utnytte ordningen og her er Forsknings­rådet helt klar i sitt svar på rådets hjemmeside:

– Alle bedrifter som er skatteplik­tige til Norge, kan søke. Bedrifter som ikke er i skatteposi­sjon, det vil si ikke går med overskudd, får støtten utbetalt som et kontanttil­skudd gjennom skatteoppg­jøret.»

– Spennende prosjekt

Røttingen sier til avisa at det har vaert spennende å møte bedriften Arctic Lavvo AS og få laere hvordan de ser på muligheten­e innenfor forskning og utvikling, som en måte å utvikle sin produksjon på. – Vi håper at flere ser de muligheten­e Arctic Lavvo har gjort – og vi håper også på at de samtalene vi har hatt med de øvrige kompetanse­miljøene, vil bidra til å sette entreprenø­rskap og naeringsut­vikling på agendaen. Samisk høgskole er en viktig kunnskapsi­nstitusjon i det samiske miljøet og kan bidra til dette. Også det internasjo­nale reindrifts­senteret har en spennende agenda, der de utvikler og forsker på forholdene mellom urfolk og på kunnskapsb­ygging basert på tradisjons­kunnskap i møte med forskning. Det er imponerend­e hvilket bredt nettverk de har klart å etablere, sier John-arne Røttingen.

 ??  ?? BESØKTE SELSKAPET: Administre­rende direktør i Skattefunn, John-arne Røttingen, møtte daglig leder i Arctic Lavvo AS, Anders Bongo-wiik og produksjon­sleder i lavvoselsk­apet, Sølvi Bongo. (Foto:privat)
BESØKTE SELSKAPET: Administre­rende direktør i Skattefunn, John-arne Røttingen, møtte daglig leder i Arctic Lavvo AS, Anders Bongo-wiik og produksjon­sleder i lavvoselsk­apet, Sølvi Bongo. (Foto:privat)
 ??  ?? UTVIKLER SEG: Kreativ leder Marianne Bongo-wiik, daglig leder Anders Bongo-wiik, styreleder Mathis P Bongo og produksjon­sleder Sølvi Bongo arbeider alle med utviklinge­n tilknyttet Arctic lavvo AS og prosjektet for Skattefunn-ordningen. (Arkivfoto)
UTVIKLER SEG: Kreativ leder Marianne Bongo-wiik, daglig leder Anders Bongo-wiik, styreleder Mathis P Bongo og produksjon­sleder Sølvi Bongo arbeider alle med utviklinge­n tilknyttet Arctic lavvo AS og prosjektet for Skattefunn-ordningen. (Arkivfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway