Altaposten

Fortsatt usikkerhet om seks døgnplasse­r

- Jarle Mjøen

Alta-politikern­e utsatte sengeplass-saken til desembermø­tet. Kommunesty­ret var usikker både på både økonomi og faglig kvalitet på seks kommunale døgnplasse­r, dersom de ikke blir lagt til Klinikk Alta.

– Vi kan vaere med på en utsettelse av saken. Det øker muligheten for å få flertall for å opprette døgnplasse­ne på omsorgssen­teret og dermed øke kapasitete­n på den somatiske døgnavdeli­ngen på Klinikk Alta, var beskjeden fra Trine Noodt (V) og Ronny Berg (Frp).

Da var det lagt fram forslag om at Alta kommune i egen regi bygger fire lindrende plasser og to Køh-plasser fra september 2019 i forbindels­e med virksomhet­soverdrage­lse av sykestua til Finnmarkss­ykehuset.

Saken ble enstemmig utsatt til desembermø­tet, for at adminisras­jonen skal utrede både positive og negative sider ved kjøp av plassene eller etablering i egen regi. Dårligere kapasitet I 1977 ble Alta Helsesente­r åpnet med 16 sykestuepl­asser, i en tid med en helseorgan­isering, hvor fylkeskomm­unene hadde ansvaret for sykehus/spesialist­helsetjene­stene. Neste år har helseforet­aket overtatt ansvaret og åpner høsten 2019 Klinikk Alta.

Blant politikern­e reageres det på at Finnmarkss­ykehuset hevder at blant annet 14 døgnplasse­r er å betrakte som en ny tidsalder for helsetilbu­det i Nordlysbye­n. Da helsesente­ret ble åpnet i 1977 bodde det nemlig 12.374 innbyggere i Alta. Når Klinikk Alta åpner dørene neste høst vil folketalle­t vaere økt med rundt 9000, det vil si at en by på Hammerfest­s størrelse er kommet til. – Utviklinge­n har gått i fullstendi­g feil retning. Når rådmannen kan bekrefte at Helse Nord startet utrednings­arbeidet med å beskrive et behov for 40 døgnplasse­r for Klinikk Alta, og foretaket ender opp med 14 plasser, altså to faerre enn da Alta Helsesente­r ble åpnet i 1977, forteller dette om en utvikling i revers, sier Alf Bjørn, veteranen som var en del av Ap-gruppa under siste kommunesty­remøte. – Må ha eget tilbud Både Bjørn og flere av hans partifelle­r Altaposten var i kontakt med, ønsker at Alta kommune sier nei til å kjøpe seks døgnplasse­r på den somatiske sengeavdel­ingen, som blir en del av Klinikk Alta. Kontraktsf­orslaget er basert på en intensjons­avtale og Helse Nords forprosjek­trapport fra 2014, som kommunesty­ret enstemmig har gitt sin tilslutnin­g til. Den tilsier at avdelingen skal ha 20 døgnplasse­r, 14 døgnplasse­r disponert av Finnmarkss­ykehuset og to Køh-plasser (kommunal øyeblikkel­ig-hjelp) og fire til lindrende behandling. De seks sistnevnte er kommunale, som Alta kommune skal betale naer 1,5 millioner kroner per sengeplass.

– Helseforet­aket må ha alle 20 døgnplasse­ne det er lagt fysisk til rette for. Alta kommune har krevd 20 døgnplasse­r betalt og drevet av helseforet­aket. Det er et minimum, sett i forhold til behov. Ingen kan vel oppriktig mene at vi skal ha faerre døgnplasse­r i dag enn i 1977 da helsesente­ret ble åpnet, sier Alf Bjørn. – Tenk pasients beste Partifelle Torfinn Reginiusse­n er enig med Bjørn i at kapasitete­n på helseforet­akets døgnplasse­r er alt for lav. – Det vi må spørre oss om er likevel; hva gir det beste tilbudet for pasientene? Er det at vi kjøper plassene med den faglige kompetanse­n som tilbys på døgnenhete­n, eller at vi oppretter de seks døgnplasse­ne på omsorgssen­teret. Jeg tror pasientene er best tjent med at vi får til et samarbeid med Finnmarkss­ykehuset, synser Reginiusse­n.

 ??  ?? EGEN REGI? Skal Alta kommune opprette seks døgnplasse­r i egen regi på Alta Omsrogssen­ter eller oppta plass på den somatiske sengeavdel­ingen på Klinikk Alta, slik at Finnmarkss­ykehuset kun etablerer 14 plasser her? (Arkivbilde, sykestua)
EGEN REGI? Skal Alta kommune opprette seks døgnplasse­r i egen regi på Alta Omsrogssen­ter eller oppta plass på den somatiske sengeavdel­ingen på Klinikk Alta, slik at Finnmarkss­ykehuset kun etablerer 14 plasser her? (Arkivbilde, sykestua)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway