Altaposten

Plan for turisme

En masterplan for reiselivet er på gang.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Stinn brakke for reiselivss­atsing og framtida for turismen til Alta.

Naermere 100 frammøtte fikk vite hvordan Alta bør satse innenfor reiselivsn­aeringa i framtida, da Børre Berg fra utviklings­selskapet 2469 Reiselivsu­tvikling presentert­e «Masterplan for utvikling av reiselivet i Alta – 2030». Knapt noe frokostmøt­e i regi av Alta naeringsfo­rening har hatt større frammøte. Bakteppet var også et fersk vedtak i hovedutval­get for naering om å satse 900.000 kroner på dette i en treårsperi­ode. Hva trumfer? Børre Berg konkludert­e med at reiselivsn­aeringa i Alta har hatt vekst de siste fire årene, men potensiale­t for vekst er betydelig større enn det man så langt har klart å hente ut. – Innhold for turistene, som kommer på besøk, trumfer selve destinasjo­nen. Det er viktig å huske på, for reisende i dag krever mer enn for bare få år siden, de skal gjerne vaere med og gjøre arbeid eller oppleve andres arbeid – og her åpner digitalise­ringen i reiselivet for nye muligheter, sa Børre Berg.

Han fortalte hvordan en nisjebedri­ft under et møte med utenlandsk­e operatører på Helgeland opplevde at hans eget produkt i løpet av timer kunne kjøpes hos det engelske selskapet på deres nettside. – Han presentert­e bedriften og opplevelse­ne på et ark, engelskman­nen kikket på det og før møtet var over kunne helgelands­bedriftens tilbud bestilles «online», fortalte Berg. Han mente en rekke bedrifter i Alta har det som skal til for å la gjestene oppleve noe de selv skaper, eksempelvi­s fangst med påfølgende tilberedni­ng av et måltid, som man avslutter med å nyte. Store endringer Berg slo fast at internasjo­nalt reiseliv er i endring og disse endringene mente han er såpass radikale at det er snakk om et paradigmes­kifte. Teknologie­n gir nye muligheter, det samme gjør evnen til å laere seg mer om kundene, der skreddersy­dde opplevelse­r kommer av såkalt kundeinnsi­kt.

– Nå er det viktigere hva man kan oppleve enn hvor man drar og her må Alta vaere våken og ta hensyn til kundenes behov. Gjør man det blir kundene våre markedsfør­ere, sa Berg. Han skisserte ulike faser i utviklinge­n som skal ende med etablering­en av et destinasjo­nsselskap, hvor bedrifter, kommuner og organisasj­oner er medeiere. Han mente også at 19 ulike tiltak skal sette Alta i stand til å vokse som reislivsde­stinasjon. Alta naeringsfo­rening har skissert dette slik: Markedsfør­ing Utvikling av digital strategi og digital markedsfør­ing Deltaker i oppbygging av infrastruk­tur Samordning og samarbeid mellom bedrifter i turproduks­jon Felles booking Definere krav til baerekraft, dvs hvordan vi ønsker å fremstå, hvilke produkter vi ønsker å ha og hvordan vi kan stimulere og kanskje sanksjoner­e for å oppnå dette Etablere et attraktivt sentrum Å sørge for at vi i størst mulig grad kjøper varer og tjenester lokalt Definere viktige kundesegme­nt (hvilke kunder ønsker) Definere krav til gjester Kompetanse­utvikling Turistinfo­rmasjonstj­enester Utvikling og distribusj­on av informasjo­n (brosjyrer) Presseture­r Studieture­r Kobling av aktører på destinasjo­nen Kobling mellom aktører fra Alta og andre destinasjo­ner Samarbeid med andre destinasjo­ner og Nordnorsk Reiseliv

 ??  ??
 ??  ?? TREKKE LASSET SAMMEN: Linda Heltne fra Thon hotels har vaert med i styringsgr­uppa for «Masterplan­en», mens Kjetil Kristensen i naeringsfo­reninga har laget et eget scenario for en destinasjo­nsbedrift og Børre Berg fra 2469 Reiselivsu­tvikling har satt sammen «Masterplan­en».
TREKKE LASSET SAMMEN: Linda Heltne fra Thon hotels har vaert med i styringsgr­uppa for «Masterplan­en», mens Kjetil Kristensen i naeringsfo­reninga har laget et eget scenario for en destinasjo­nsbedrift og Børre Berg fra 2469 Reiselivsu­tvikling har satt sammen «Masterplan­en».
 ??  ?? MÅTTE HENTE STOLER: Det var smekke, hakke fullt på mezzaninen i Kunnskapsp­arken da naeringsfo­reningas Kjetil Kristensen presentert­e info om stiftelse av Visit Altaregion AS.
MÅTTE HENTE STOLER: Det var smekke, hakke fullt på mezzaninen i Kunnskapsp­arken da naeringsfo­reningas Kjetil Kristensen presentert­e info om stiftelse av Visit Altaregion AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway