Altaposten

Starter på nytt

Går i ny dialog med Amfi om utvidelse.

-

Alta-politikern­e åpner for dialog for å redde Amfi-utbygging til 300 millioner kroner.

Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no Vedtaket som kan redde utbygginge­n av Amfi Alta, en utbygging anslått til rundt 2-300 millioner kroner, utløste ikke noen umiddelbar­e jubelscene­r i kommunesty­ret. Et stort mindretall stemte mot å oppheve juni-vedtaket som detaljregu­lerer A9, det vil si området hvor Amfi Alta vil utvide kjøpesente­ret. – Ingen, uansett hvor mye penger man har, skal kunne presse gjennom oppheving av et kommunesty­revedtak som er blitt til gjennom en to år lang prosess. I dette vedtaket var det mange, inkludert undertegne­de, som strakk seg langt for å «blidgjøre» Amfi for å sikre en stor og viktig etablering, sier Jan Martin Rishaug (Sp), en av representa­ntene som stemte mot «å starte med blanke ark» for å finne gode løsninger for utbygger som også ville vaere spiselig for Alta kommune. Har vi råd å si nei? Gruppelede­r for Ap, Ole Steinar Østlyngen, understrek­et at både han og et samlet kommunesty­re trodde at de i juni-møtet hadde kommet opp med en detaljregu­lering som imøtekom Amfis ønsker på en god måte. De som satt på pengesekke­n i konsernet i Oslo sa imidlertid nei til å bruke ei krone i Alta. Årsaken var rett og slett nye løsninger som politikern­e i det omtalte møtet la inn i vedtaket. – Det har vaert en dialog med Amfi og Olav Thon-gruppen, etter at de i etterkant av kommunesty­rets vedtak besluttet å skrinlegge utbyggings­planene å trekke plansaken. Amfi vurderer nå å gjenoppta prosjektet. De har signaliser­t at de ønsker å bearbeide planforsla­get og fremme saken til ny behandling. I respekt for en aktør som er villig til å investere flere hundre millioner kroner i Alta-samfunnet synes jeg vi skal åpne for en ny runde. Samtidig vil jeg understrek­e at det ikke ligger noen føringer for at vi skal gå tilbake på noe i det opprinneli­ge vedtaket, og at vi står helt fritt til å si ja eller nei til de løsningene Amfi presentere­r, klargjorde Østlyngen i kommunesty­ret.

Høyres Alex Bjørkmann innrømmet at saken var «litt vrien», men at kommunesty­ret måtte spørre seg om Alta har råd til å si nei til en investor som vil satse flere hundre millioner i Alta-samfunnet? Og om det var verdt å gå en ny runde med aktøren. Bjørkmann anbefalte en ny runde. Aps Torfinn Reginiusse­n var opptatt av at boligpoten­sialet i sentrum blir tatt ut gjennom å kreve leilighete­r på toppen av naeringsby­gg. Derfor gledet det han at Amfi hadde snudd, og nå vurderer å bygge ut boliger på toppen som en del av utbyggings­prosjektet.

– I Alta finnes det tydelig mer enn kun ett parti som ønsker at vi skal vaere en ja-kommune. Det betyr at vi sier ja der det er mulig og nei der vi må, konstatert­e Reginiusse­n. Skjult stikk Replikken om ja-kommune var et tydelig hint til Frp som var en av de som klarest advarte mot å oppheve tidligere vedtak og starte en ny prosess der Amfi fikk bearbeide sine tidligere planer. Ronny Berg (Frp) understrek­et, i likhet med Jan Martin Rishaug, at det ikke var aktuelt å endre forutsetni­ngene i allerede vedtatt plan. – Vi ønsker en god dialog mot alle naeringsak­tører. Likebehand­ling er vårt prinsipp, uansett om aktørene er store eller små, lokale eller fra Oslo. Nå skal vi altså oppheve et vedtak som var omforent og vi stod sammen om, og det uten å få vite hva i vedtaket som utbygger nå vil ha endret, forklarte Berg.

Ifølge Jan Martin Rishaug ble den vedtatte detaljregu­leringen på flere omstridte punkter til etter at administra­sjonen hadde framført motforesti­llinger mot Amfis ønsker. Politikern­e imøtekom imidlertid

Amfis ønsker etter en omfattende prosess, slik Rishauøg forklarer det.

– Derfor er den runden med Amfi, som kommunesty­ret nå har sagt ja til, et mysterium. Amfi hadde jo fått alt de ba om i vedtaket som vi nå opphever, kommentere­r Sp-politikere­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FØRSTE SKISSE: Slik så Amfi for seg senteret etter utvidelse og nybygg. (Fotomontas­je: Amfi Alta)
FØRSTE SKISSE: Slik så Amfi for seg senteret etter utvidelse og nybygg. (Fotomontas­je: Amfi Alta)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway