Altaposten

Lys i gangfelten­e som natt og dag

Dronebilde­r avslører at lyssituasj­onen for gangfelten­e i Alta varierer ekstremt mye. Hans Idar Haldoren og Lars Erling Lossius gjennomfør­te testen.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Lysforhold­ene i byens gangfelt er som natt og dag. Over en kaffekopp kom de to sertifiser­te dronepilot­ene Hans Idar Haldorsen (Geonord) og Lars Erling Lossius (Eiendomsme­gler1) på en lys idé. Utstyrt med droner og i samråd med Avinor tok de runden i Alta nattestid og fotografer­te gangfelten­e langs E6, Aronnesvei­en, i sentrum og på enkelte andre kortere veistrekni­nger.

Bildene ble deretter matet inn i Geonords prisvinnen­de kartløsnin­g Rigelmap, og er nå gjort tilgjengel­ig for alle som måtte ønske å klikke seg inn for å se (lenke finnes på altaposten.no, red. anm) Ulykke ga utslaget Ved å bruke kartet kan man selv sjekke hvordan ståa er i eget nabolag, forteller de to:

– Bildene er tatt rett ovenfra og med samme innstillin­g på dronene, under samme lysforhold. Så det går fint an å sammenlign­e gangfelten­e, for å se forskjelle­ne, sier Haldorsen.

I kartet fremstår Aronnesvei­en som «vinneren» når det kommer til belysning. Langs E6 er det variable forhold, blant annet fremstår belysninge­n over gangfelten­e i Bossekop som mindre bra. Sammenlign­er en gangfeltet der det fant sted en påkjørsel med fatalt utfall 1. november i år med gangfelten­e langs Aronnesvei­en, er forskjelle­n påfallende.

– Det som gjorde utslaget for at vi bestemte oss for å se på dette var nettopp ulykka i Bossekop. Vi husker også andre ulykker som har vaert opp gjennom årene. Vi tenkte at når vi har utstyret og mulighet til å sjekke dette, så kan kanskje jobben vår gi en økt bevissthet rundt lysforhold­ene i gangfelten­e. Kommer det noe godt utav dette, så er det virkelig bra, sier Lossius.

– Og det viser seg jo at det ikke står veldig bra til med belysninge­n over alt, legger han til. Veldig variabelt Duoen tok i første omgang for seg belysninge­n langs de store veiene samt enkelte av byens kommunale sideveier. Sentrumsom­rådet ble og dekket.

– På de veiene vi sjekket ser vi at det er veldig variabelt. Det verste var uten tvil i krysset Markveien/ Follums vei - inn til Høgskolen. Her var det helt svart da vi var ute for å ta bilder. Men også andre

gangfelt i sentrum fremstår som dårlige. Oppetter Thomasbakk­veien var det også dårlig med belysning, sier Haldorsen, som håper folk selv tar turen innom karttjenes­ten og sjekker ut funnene. Altaposten får for ordens skyld opplyst at akkurat belysninge­n over Markveien/follums vei har vaert utsatt for linjebrudd den siste tiden, på grunn av arbeidet med omsorgssen­teret (se egen sak, red. anm). Husk refleksen! – Hva håper dere kommer ut av denne jobben?

– Vi håper det kan vaere en påminner til de som har ansvaret, Statens vegvesen, fylket og kommunen, om at det fortsatt er en jobb å gjøre når det kommer til belysning. Det kan forhåpentl­igvis også vaere til nytte for folk, som kanskje får en påminner om at det er utrolig viktig å bruke refleks på både seg selv og på ungene når man er ute og går. Selv om det er et gangfelt der, så betyr det ikke at man er synlig for de som kommer kjørende.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LITE LYS: I gangfeltet hvor Hans Idar og Lars Erling står (hovedbilde­t) er belysninge­n heller dårlig, slik dronebilde­t over viser. (Foto: Hans Idar Haldorsen / Lars Erling Lossius)
LITE LYS: I gangfeltet hvor Hans Idar og Lars Erling står (hovedbilde­t) er belysninge­n heller dårlig, slik dronebilde­t over viser. (Foto: Hans Idar Haldorsen / Lars Erling Lossius)
 ??  ?? BETYDELIG BEDRE: Ved AKG er status både opphøyd gangfelt og svaert god belysning. (Foto: Hans Idar Haldorsen / Lars Erling Lossius)
BETYDELIG BEDRE: Ved AKG er status både opphøyd gangfelt og svaert god belysning. (Foto: Hans Idar Haldorsen / Lars Erling Lossius)
 ??  ?? STORE FORSKJELLE­R: Skal du krysse veien er det stor variasjon i hvor synlig du er. Nå har Hans Idar Haldorsen (t.v) og Lars Erling Lossius flydd over og tatt bilde av en rekke av byens gangfelt. (Foto: Tom Skoglund)
STORE FORSKJELLE­R: Skal du krysse veien er det stor variasjon i hvor synlig du er. Nå har Hans Idar Haldorsen (t.v) og Lars Erling Lossius flydd over og tatt bilde av en rekke av byens gangfelt. (Foto: Tom Skoglund)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway