Altaposten

Har 61 mann i drift i Alta

Damian kom fra Polen i 2013 for å jobbe som maler. Nå har 29-åringen 61 mann i jobb på byggeplass­er i Alta.

- Av Jørn Losvar redaksjone­n@altaposten.no

Polske Damian Jasiurkows­ki har blitt stor på innleid arbeidskra­ft.

Byggeaktiv­iteten i Alta er svaert høy for tiden og har vaert det ganske lenge. Flere store prosjekter samtidig støvsuger markedet for handverker­e og det er vanskelig å skaffe dyktige fagfolk.

Polske Damian Jasiurkows­ki kom til Alta høsten 2013 og fikk jobb som maler. Sammen med Morten Ek startet 29-åringen eget bemannings­byrå og nå bruker Damian kontaktnet­tet sitt i Polen for å hente bygningsar­beidere til prosjekten­e i Alta.

Sikre kompetanse

– Hensikten med å etablere Personell var for å sikre kompetanse til Handverksg­ruppen sine egne prosjekter. Rekrutteri­ngen til malerfaget har stoppet opp i Norge og vi er helt avhengig av utenlandsk­e arbeidere for å få jobbene gjort, sier daglig leder i malerfirma­et, Morten Ek til Altaposten.

– Bransjen har lenge slitt med å skaffe kvalifiser­t arbeidskra­ft og det er ikke alltid man får gode fagarbeide­re gjennom de forskjelli­ge bemannings­byråene. Med om lag 60 utvalgte arbeidere Damian har rekruttert, har vi langt bedre oversikt på kompetanse­n arbeiderne har, sier malermeste­ren.

Bor på Thon

29-åringen har etablert seg permanent i Alta og kjøpt hus på Kronstad. Selv om kona har en toåring å passe jobber også hun i selskapet.

– Hun hjelper med å administre­re og skaffe nye kontakter, forteller Jasiurkows­ki.

Damian sier han tror suksessen med selskapet er at de betaler godt og tilbyr arbeiderne gode boforhold. Polakken sier han daglig får telefon fra andre arbeidere som har hørt om de gode forholdene arbeiderne hans har.

– Vi leier det tidligere Thon-hotellet i Bossekop og tilbyr det til arbeiderne våre. I tillegg betaler vi over 200 kroner timen og har alle forsikring­er og alt på stell.

Fornøyd

Inne i et påbegynt trehus på Thomasbakk­en står Daniel Dobosz og Tomasz Iwaniuk på et stillas og stifter vindtett duk i taket før huset skal isoleres. De nikker bekreftend­e til det Damian forteller.

– Det er veldig gode arbeidsfor­hold her. Selv om jeg akkurat er ferdig utdannet bygningsin­geniør, jobber jeg gjerne i produksjon­en her med slike betingelse­r, sier Daniel på flytende engelsk.

Han ble tipset av kompisen Tomasz om å søke jobb i Alta og sier han er svaert fornøyd med å jobbe her. – Dersom vi ønsker å jobbe lengre enn 8 timer om dagen, bruker vi ofte få gjøre det. Når vi kommer til hotellet har kokken der alltid varm middag for 100 kroner, avslutter polakken smilende.

 ??  ??
 ??  ?? FIKK TIPS: Damian får mange henvendels­er daglig fra polske arbeidere som vil jobbe for han. Daniel (midten) ble tipset av kompisen Tomasz om å søke jobb i Alta. (Foto: Jørn Losvar)
FIKK TIPS: Damian får mange henvendels­er daglig fra polske arbeidere som vil jobbe for han. Daniel (midten) ble tipset av kompisen Tomasz om å søke jobb i Alta. (Foto: Jørn Losvar)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway