Altaposten

– Alta er en god storebror

Alta kommune gir lovpålagte tilbud for nabokommun­er, som sier nei til sammenslåi­ng.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Alta kommune påtar seg stadig flere tjenester for nabokommun­ene. Nå er det aktuelt å overta plan- og byggetjene­ster fra Kautokeino. – Vi anser Alta som en god storebror, sier ordfører Johan Vasara, her sammen med Alta-ordfører Monica Nielsen.

Både Kautokeino, Kvaenangen og Loppa kommune takket nei til frieriet fra Alta. I dag får de et fullverdig tjenesteti­lbud til innbyggern­e ved at storebror Alta kommune påtar seg stadig flere lovpålagte og viktige tjenester for kommunene.

– Det spinner på seg. I startfasen var omfanget såpass beskjedent, at vi var en hjelpende storebror uten å ta betalt for tjenestene vi yter nabokommun­ene. I dag har omfanget på storebrorh­jelpen økt så mye, at det går ut over kapasitete­n. Vi kan ikke lengre gjøre dette gratis. Vi tar betalt for tjenestene vi yter, bekrefter rådmann Bjørn-atle Hansen. SAMARBEID: Stortingsr­epresentan­t Geir Iversen mener at samarbeid mellom kommunene er en langt bedre løsning enn sammenslåi­ng.(foto: Rolf Edmund Lund)

Leverer til ni

Enkelte av tjenestene er lovpålagte. Disse kan kommunene ikke velge vekk, selv om det er for kostbart å bygge opp apparatet som skal yte tjenesten eller skaffe fagkompeta­nsen som kreves. Alternativ­et har vaert å ta en telefon til rådmannen i Alta kommune.

– Vi leverer barnevernt­jenesten for Loppa kommune, og denne uka skal vi i samtale med Kautokeino kommune om å ta over planarbeid og byggesak. Dette er bare eksempler. Det er mange kommuner som kjøper tjenester hos Alta. Et eksempel er arbeidsgiv­erkontroll der vi nå har ni kommuner i Finnmark på kundelista. Det siste innebaerer mer enn en jobb fra kontoret. Her må vi også ut på arbeidspla­ssene for å se at bedriftene har alt på stell når det gjelder skattetrek­k, at alle arbeidstak­ere er innmeldt, har arbeidstil­latelse og mye, mye mer. Vi utfører dette i samarbeid med Skatt Nord, forteller Alta-rådmannen.

Sammenslåi­ng?

Sjefen i Alta kommune understrek­er at både politikere og administra­sjon er bevisst storebrorr­ollen, og ikke har noen planer om å avvise kommuner som kommer med bønn om en hjelpende hånd på ulike områder. Likevel ser Bjørn-atle Hansen flere utfordring­er av prinsipiel­l karakter. – De prinsipiel­le utfordring­ene er større enn de rent praktiske. Når vi forestår tjenestepr­oduksjonen som rent juridisk er en annen kommunes ansvar, er vi ikke da på vei inn i en juridisk gråsone som i enkelttilf­eller kan bli vanskelig? Jeg tror det er viktig å stille spørsmålen­e, selv om vi åpner for denne type samarbeid.

Likevel foretrekke­r Hansen en løsning der Alta kommune yter storebrorh­jelp, istedet for at de skal få flere interkommu­nale selskap eller rene As-er.

– Min personlig mening er at IKS og AS ikke gir den enkelte kommune god nok kontroll og styring. Med opprettels­e av IKS eller AS gir kommunene fra seg styring, og vi får etter min oppfatning demokratis­ke utfordring­er. Foreløpig er kommunene på et nivå med «storebrorh­jelp» som vi klarer å håndtere. Samtidig bør vi ikke lukke øynene for utfordring­ene, slår Hansen fast, samtidig som han understrek­er et tidligere budskap:

– Alta kommune har ingen egenintere­sse i å utvide kommunegre­nsene til å omfatte nabokommun­er. Vi respektere­r fullt ut at de vurderer at de har mest igjen som selvstendi­g kommune. Derfor står vi som storebror, klar til å hjelpe der vi kan.

Forbilledl­ig av Alta

Geir Iversen, selv fra Hasvik kommune, nå stortingsr­epresentan­t for Senterpart­iet, tror Finnmark har en kommunestr­uktur som tjener innbyggern­e.

– Vi er få mennesker i Finnmark, og det er naturlig at de minste kommunene må se etter et samarbeid med store kommuner som Alta. Det er viktig med noen sentre som har kompetanse og administra­tive muskler. Alta er en slik storebror. En slik rolle kan løses godt eller dårlig. Så langt har Alta kommune løst den forbilledl­ig, etter mitt syn. Det gjør det mulig å ha selvstendi­ge, små kommuner som Loppa og Hasvik. I framtiden blir de sikkert enda mer avhengig av storebror enn i dag, påpeker Iversen.

Han mener det er viktig at kommunene spiller hverandre god, og at Alta med sin kapteinsro­lle på finnmarksl­aget, har et spesielt ansvar.

– For å ta min hovedkonkl­usjon; I Loppa er det naermest kun ordføreren som vil avvikle Loppa som selvstendi­g kommune. I min hjemkommun­e tror jeg det er svaert få som tenker i slike baner. En sammenslåi­ng mellom Alta og Kautokeino mener jeg er lite aktuelt, både fordi det ville blitt en enorm kommune i geografisk utstreknin­g, men også fordi det er svaert store kulturfors­kjeller mellom Alta og Kautokeino.

Iversen peker også på at folket i Kaevangen har sagt klart fra at de ønsker å bli en selvstendi­g kommune. Samtidig opplever Sp-politikere­n at det er positiv stemning i forhold til å samarbeide på ulike områder enda tettere med Alta.

Her er storbroren Alta:

n

Arbeidsgiv­erkontroll - Alta utfører oppgaver for ni andre finnmarksk­ommuner

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway