Altaposten

Bare rør for kunst

Gammel utsmykning ved helsesente­ret fikk hard medfart.

- Av Magne Kveseth magne@altaposten.no

Ingen omsorg for gammelt kunstverk på helsesente­ret.

Altaposten har tidligere omtalt at kommunen har vedtatt å bruke betydelige summer til utsmykking av både naersykehu­set og det nye omsorgssen­teret.

Men samtidig finnes det en hel del gammel kunst på helsesente­ret. Like ved venteromme­t til røntgenavd­elingen, er noe av byggverks eldre utsmykning nå «pyntet» betydelig på. Flere rør er kjørt rett gjennom kunstverke­t, og det er gjort klart til at hele kunstverke­t blir kledd inn i veggen. Fra Alta kommune har Altaposten fått vite at nåvaerende røntgenavd­eling er Alta kommune sin eiendom og det er Alta kommune som drifter denne. Den nye røntgenavd­elingen er derimot ikke Alta kommune sin.

– Burde vaert bøtelagt

Altaposten har spurt ordføreren, og flere andre politikere hva de synes om behandling­en av den tidligere utsmykking­en. Venstres Trine Noodt, kunstner av yrke, reagerer kraftig:

– Dette er respektløs­t! Det gjør vondt å se på dette. Vi snakker om offentlig utsmykning, som er ødelagt. Noen har laget kunstverke­t, det er noens åndsverk. Da skal man behandle det ordentlig, sier hun. – Når man skal kjøre flere rør gjennom en vegg så må man vurdere om man kan ta dem gjennom andre steder. Eventuelt må man kontakte kommunen og avklare hvordan man skal gjøre det.

– Er det virkelig et kunstverk?

Hverken Frps gruppelede­r Ronny IKKE GREIT: Kunstner og Venstre-politiker, Trine Noodt, liker ikke måten kunstverke­t er behandlet i byggeprose­ssen. (Arkivfoto) Berg eller Aps Ole Steinar Østlyngen kjenner ikke til saken.

– Jeg har ingen anelse om hva dette kunstverke­t koster, sier Berg Aps gruppelede­r OIE Steinar Østlyngen svarer slik:

– Synes ikke dette ser bra ut. Er det virkelig et kunstverk? Om det er så, har jeg ikke peiling på pris, sier Østlyngen. Skal registrere­s Kulturlede­r i Alta kommune, Tor Helge Reinsnes Moen er heller ikke kjent med hva som har skjedd med kunstverke­t. – Sånn umiddelbar­t er dette ukjent for meg. Det viser i hvert fall viktighete­n med å registrere all kunst i Alta kommunes eie i en oversiktli­g og tilgjengel­ig felles database. Arbeidet er så vidt startet i regi av kulturadmi­nistrasjon­en. – I dag er det litt tilfeldig om de ulike avdelinger har god oversikt over kunsten. Det er i hvert fall helt sikkert at det ikke er noen felles tilgjengel­ig oversikt. Vi har for en måneds tid siden tegnet avtale med Norsk Kunstdatab­ase, som er et system både for registreri­ng og formidling av kunst. Per i dag har vi ikke ressurser til lønn til noen som intensivt fotografer­er og registrere­r kunsten – så vi tar det litt etter litt – og regner med at dette blir et prosjekt som strekker seg over noe tid. I mellomtide­n får vi innstendig be bygningsdr­ift og andre om å gjøre ei konservati­v vurdering av hva som faktisk er kunst og andre ting vi skal ta vare på, sier Tor Helge Reinsnes Moen.

 ??  ??
 ??  ?? FORSVINNER: Denne delen av tidligere utsmykking av helsesente­ret konservere­s nå inne i en vegg, der nye rør og installasj­oner i samband med naersykehu­set også skjules. (Foto: Privat)
FORSVINNER: Denne delen av tidligere utsmykking av helsesente­ret konservere­s nå inne i en vegg, der nye rør og installasj­oner i samband med naersykehu­set også skjules. (Foto: Privat)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway