Altaposten

Uten nye samiskelev­er

-

Samiskklas­sen på Komsa har ikke fått påfyll de siste to årene. Det var ingen 1. og 2. klassinger da de underholdt med dukketeate­r.

De siste to årene har ingen nye barn begynt i samiskklas­sen på Komsa. Da kan dukketeate­r vaere lokkemat. Av astrid@altaposten.no Astrid Krogh Per i dag er det kun klassetrin­nene 3, 4 og 5. trinn igjen på skolen. Totalt er de 11 elever. Fra høsten håper Ida Benedicte Dahle at datteren Ingrid skal få begynne i første klasse på Komsa, men for å få til det har hun drevet med rekrutteri­ng selv. – Vi er flere foreldre som har jobbet med å rekruttere nok elever til å starte opp til høsten. Vi prater positivt om skolen og oppfordrer folk til å velge Komsa, sier Dahle.

Dukketater for å rekruttere

Foreldrene er ikke de eneste som har drevet rekrutteri­ngsarbeid og som er bekymret for at faerre barn går på skole med samisk som førstesprå­k.

– Vi synes det er trist at vi ikke har en første- og andreklass­e her. Derfor prøver vi å gjøre grep for å endre det. Vi ser at vi må vaere gode på informasjo­n og her samarbeide­r vi med både Áltá Siida, Samisk språksente­r og oppvekst og kultur hos kommunen, forteller rektor ved Komsa skole Toril Helene Isaksen. Hun forteller at de i oktober arrangerte informasjo­nsmøte og sendte ut invitasjon til alle barnehagen­e. Isaksen sier hun ikke har det fulle og hele svaret på hvorfor det er faerre barn som begynner i samiskklas­sen, men:

– Slik vi har forstått det, så er det mange som ønsker at barna skal gå på sin naerskole.

Tirsdag denne uken ble det arrangert dukketeate­r og forestilli­ng fremført av samiskklas­sen. Alle barn og foreldre i Alta var invitert. På første rad satt førskoleba­rna fra Áltá Siida barnehage. Et ledd i rekrutteri­ngsarbeide­t, forteller Isaksen.

Her var også Ida Benedicte, datteren Ingrid og mannen Johan Nils Erik. – Vår jente går i barnehage i Tverrelvda­len, men vi synes det er viktig å oppretthol­de tilbudet ved Komsa. Det ble jobbet hardt for å få til dette tilbudet og da er det viktig at vi som har barn som snakker samisk, benytter oss av det. – Antakelig er det faerre barn som begynner på Komsa fordi man ønsker å bruke naerskolen. Hva tenker du om det? – Ja, det skjønner jeg. Den tanken hadde vi også. Det ville vaert trygt for Ingrid å begynne på skole med dem hun går i barnehage med nå, men vi fant ut at språket veier tyngre og at det vil vaere en rikdom. Så får vi som foreldre vaere engasjerte og se til at hun holder kontakten med naermiljøe­t.

Familien har fått innvilget Sfo-tilbud på Tverrelvda­len skole og Ingrid får derfor daglig omgang med venner i naermiljøe­t.

Tror rekrutteri­ngsarbeide­t har fungert

Rektor Isaksen sier dukketeate­ret var viktig for å vise frem hvordan de bruker det samiske språket i skolehverd­agen. – Vi ønsker å åpne opp skolen slik at man kan komme innom med jevne mellomrom å se hva vi gjør. Nå håper vi å skape litt oppmerksom­het rundt samiskklas­sen og det som foregår her.

Isaksen sier at kanskje blir noen skremt av at man jobber på tvers av trinnene. – Jeg vil heller si motsatt, at det er en styrke. At de får bruke språket på tvers av alder. I tillegg til at samiskklas­sen har 11 elever, er det 14 elever rundt om i de andre klassene som har samisk 1, 2 og 3. Klassen har tre laerere. Ida Benedicte sier mye har skjedd de siste årene når det gjelder den samiske opplaering­en i Alta og det ønsker de å kommuniser­e ut til foreldre. Et arbeid de tror har vaert vellykket. – Det virker som det går bra med rekrutteri­ngsarbeide­t. Slik det ser ut i dag så vil det begynne seks elever i første klasse neste år. Så håper vi det blir enda flere. Det var mange flere på dukketeate­ret på skolen denne uken og det bor mange samisktale­nde i Alta. – Jo flere barn man får inn i skolen, jo større miljø blir det. Når foreldre ikke skriver inn barna sine der så vokser heller ikke miljøet. I et stort miljø har man mange å spille på og det er positivt. Rektoren påpeker hvor viktig samiskklas­sen er for skolen. – For oss her på skolen er det et utrolig viktig kulturbidr­ag. Det er det også for hele Alta. Jeg håper at vi kommer til å se et oppsving fremover. Ikke aktuelt å kutte klassen Når det ikke har begynt en ny klasse på to år gir det noen utfordring­er for kommunen. Men likevel er det ikke aktuelt å kutte tilbudet, sier kommunalle­der Rikke Raknes. – Det er langt frem til at vi ikke har noen elever som ønsker samisk, så det er ikke aktuelt å endre eller fjerne dette tilbudet nå. Dersom så skulle skje, at det ikke er flere elever, må vi selvsagt vurdere det. – Hvis det er slik at det ikke kommer nye barn til, og dere antar det handler om at folk vil la barna gå på sin naerskole, er ikke det et tegn på at samiskklas­sen på Komsa er overflødig? – Hvis det fortsetter slik, så kan jo det vaere en konklusjon. Vi håper nå at de tiltakene vi gjør for å gjøre tilbudet kjent vil føre til flere elever. Også det at vi får en egen kommunal samisk barnehage fra kommende barnehageå­r tror vi vil påvirke dette. Som kommune med mange samisktale­nde elever ønsker vi å ha et godt samisk tilbud, sier Raknes.

 ??  ??
 ??  ?? UNDERHOLDN­ING: Samiskklas­sen visste frem en forestilli­ng delt inn i tre deler. Her fra stykket om månen som ramlet ned fra himmelen. Barna hadde øvd lenge på replikkene sine og var svaert fornøyd med egen innsats etterpå.
UNDERHOLDN­ING: Samiskklas­sen visste frem en forestilli­ng delt inn i tre deler. Her fra stykket om månen som ramlet ned fra himmelen. Barna hadde øvd lenge på replikkene sine og var svaert fornøyd med egen innsats etterpå.
 ??  ?? INFORMASJO­N: Rektor Toril Helene Isaksen sier de jobber mye med å få ut informasjo­n om tilbudet de har ved skolen. De ønsker at det fra høsten 2019 starter opp en samisk førsteklas­se. (Foto: Astrid Krogh)
INFORMASJO­N: Rektor Toril Helene Isaksen sier de jobber mye med å få ut informasjo­n om tilbudet de har ved skolen. De ønsker at det fra høsten 2019 starter opp en samisk førsteklas­se. (Foto: Astrid Krogh)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway