Altaposten

Skal lokke familiene

... men fjerner 2,5 laererst illinger.

- KOSTBART: Oppvekstse­ktoren koster kommunen for mye og når elevtallet går ned må de kutte, sier Ståle Saether (H). Av Astrid Krogh astrid@altaposten.no

Loppa-politikern­e vedtok gratis SFO og barnehage.

Budsjettet, som de behandlet i kommunesty­ret torsdag, ble enstemmig vedtatt. Forslaget om å tilby gratis barnehage og SFO ble lagt frem av SV og Cato Kristianse­n. – Vi må gi tilbake til innbyggern­e når vi har så mye penger på bok. Før budsjettbe­handlingen hadde vi 68 millioner kroner i fondsmidle­r, sier Kristianse­n, og legger til at de kan ikke ha noe av nedskjaeri­nger når de har så mye penger.

Kommunen fikk tidligere i år overført 22 millioner fra havbruksfo­ndet og cirka 10 millioner fra grønne konsesjone­r. Arbeiderpa­rtiets Kim Gøran Pedersen sier de støttet forslaget fordi de mener det er et godt rekrutteri­ngstiltak. – Vi ønsker å få barnefamil­ier til Loppa, så vi ønsker dette som et tiltak. Så får vi se på resultatet når vi evaluerer etter ett år. To stillinger i Loppa-skolen borte I det samme budsjettet ble 2,5 stillinger knyttet til prosjektet Loppa-skolen redusert. Pedersen og Kristianse­n sier stillingen­e ikke ble kuttet. – Den ene stillingen er naturlig avgang, slik jeg har forstått det, sier Pedersen og legger til: – En stilling var tenkt til oppstarten av prosjektet "Loppa skolen" for å få det i gang. Prosjektet hadde oppstart innevaeren­de skoleår. Tanken er omorganise­ring og effektivis­ering Ståle Saether i ordførerpa­rtiet Høyre utdyper.

– Den ene stillingen er naturlig avgang, så er det reduksjon på en 50 prosent stilling på Sandland skole, samt at en vakant stilling på Høgtun skole i Øksfjord. – Vil disse reduksjone­ne ha noen betydning for prosjektet? – Det er en naturlig del av prosjektet. Oppvekstse­ktoren og skole har kostet kommunen alt for mye. Samtidig så har skolen virkelig fått tildelinge­r på budsjett, men med fallende elevtall er det naturlig at det vil gå utover antallet laerer stillinger.

Prosjekt Loppa-skolen handler om å slå sammen alle de tre skolene i distriktet, med en felles rektor, og sammen klasser og digitalise­re mer av undervisni­ngen. Prosjektet ble vedtatt i fjor med oppstart i år, og skal gå over tre år. Ikke enige i vedtaket Saether sier videre at de overhodet ikke var enige i vedtaket om gratis barnehage og SFO.

– Erfaring fra andre kommuner, er at et slikt tiltak trekker til seg vanskeligs­tilte. Det er vi bekymret for, da får vi økte utgifter på sosialbuds­jettet. Vi tror ikke gratis barnehage og SFO er et godt rekrutteri­ngstiltak. Han sier videre at barnehagen allerede mangler personell og dette vedtaket ikke vil hjelpe på problemet.

Saether sier at selv om budsjettet ble enstemmig vedtatt, betyr ikke det at alle var enige. – Det var stor kamp om vedtakene. Loppa Høyre leverte et forslag som ble stemt ned på alle punkter. Da gjensto det bare ett forslag og det måtte vi stemme for. Det ville vaert uansvarlig av oss å ikke stemme på det. Kim-gøran Pedersen sier på sin side at budsjettet de vedtok i forrige uke maner til ro.

–Vi ønsker å gi ansatte ro og trygghet til å jobbe. Forutsigba­rhet er viktig for folk. Vi har et omstilling­sprosjekt gåene frem til 2020. Når prosjektet er ferdigstil­t vet vi mere om hvordan vi må prioritere framover. Budsjettet legger opp til å beholde dagens tjenesteni­vå. At de bruker 900.000 kroner av fondsmidle­ne til rekrutteri­ngstiltak sier han ikke er uvanlig. – Flere kommuner gjør det, bruker pengene til drift. Det er ikke unikt for Loppa. Og vi bruker lite av pengene. Men det gir oss handlingsr­om og en mulighet til å utvikle kommunen.

 ??  ??
 ??  ?? VIL GI TILBAKE: Forslaget om gratis barnehage og SFO kom fra SV og Cato Kristianse­n. Forslaget ble enstemmig vedtatt i budsjettbe­handlingen i forrige uke. (Arkivfoto)
VIL GI TILBAKE: Forslaget om gratis barnehage og SFO kom fra SV og Cato Kristianse­n. Forslaget ble enstemmig vedtatt i budsjettbe­handlingen i forrige uke. (Arkivfoto)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway