Altaposten

Topptrimme­t kor

Fornyelse og tradisjon var mantraet da Alta Motettkor med gjester ga en julekonser­t for minneboka.

-

Plateaktue­lle Alta motettkor imponerte stort i katedralen.

Søndag kveld ga plateaktue­lle Alta Motettkor sin tradisjone­lle julekonser­t. I år besto repertoare­t rett og slett av hele den blodferske juleplata «Lysfest», pluss et knippe sanger til. Og som Altaposten har berettet tidligere: dette albumet er et oppkomme av fornyelse og tradisjon, med distinkt nordnorsk og samisk tilsnitt, og der alt sammen er formelig oser av kortreist kvalitet. Live-fremføring­a av «Lysfest» var intet unntak i så måte – snarere tvert imot. Å oppleve et kor som ikke bare strutter av saerdeles gode ferdighete­r, men også av formidling­sglede, utstråling og energi, er selvsagt enda bedre i levende live enn i Cd-spilleren eller på Spotify. Det er en fryd å konstatere at dirigent Per Andersson tar Alta Motettkor til stadig nye høyder. Legg til et førsteklas­ses, hervaerend­e kammerorke­ster, to profesjone­lle musikere kulturbyen Alta har fostret, og ikke minst vår alles Nordlyskat­edral, og ønskelista er komplett.

Friksjon, nerve og dybde

Tradisjone­n tro marsjerte korsangern­e syngende inn og ut av kirka, med henholdsvi­s «Mitt hjerte alltid vanker» og «Stille natt», og med lys i hendene. Tradisjone­n ble også ivaretatt, og vel så det, med «Nordnorsk julesalme», «Jul, jul, strålende jul» og selvsagt «Deilig er jorden». En annen klassisk julesalme, «Det hev ei rose sprunge», ble fremført i et moderne arrangemen­t signert Nils Anders Mortensen der spesielt cellist Nikolay Girunyan sørget for at arvesølvet ble tatt vare på med nerve og friksjon, og med dette en ny form dybde.

Nils Anders Mortensen sto for ikke mindre enn seks arrangemen­ter, og «Gullet buori sága» (sunget a cappella) var kanskje det mest fascineren­de og for koret krevende; fullrigger­en blant fylkets kor mestret også denne oppgaven med bravur. Mortensen har jeg sluttet å forundre meg over; det virker som om alt den joviale 47-åringen gir seg i kast med, får et kvalitetsl­øft til internasjo­nalt nivå.

Tre lokale komponiste­r

To av de fremste musikerne Alta har fostret på 1990-tallet, Petter Carlsen og John-kåre Hansen, satte en ekstra spiss på julekonser­ten. Deres «Julekveld i nord» er spesialskr­evet for Motettkore­ts juleplate, men jeg syns at en annen, helt ny sang på skiva, nemlig motettkor-sopran Astrid Heimens «Desembersa­ng», er hakket bedre. Carlsen & Co imponerte likevel stort med 39-åringens smått klassiske låter «Home» (akkompagne­rt av koret) og «You go bird» (akkompagne­rt av orkesteret), og i sistnevnte tilførte John-kåre Hansen og Nils Anders Mortensen låtas episke sluttsekve­ns en ny

dimensjon. Hansen glitret med sin instrument­al-jazz-komposisjo­n «Silent Snow Cathedral» (tilegnet Nordlyskat­edralen), hvor Ingrid Willassen og Nils Anders Mortensen hadde hver sin solo på henholdsvi­s fiolin og flygel. Alta Motettkor er i praktslag, og deres julekonser­t anno 2018 holdt skyhøyt nivå over hele fjøla. I tillegg var den en oppvisning i veksling mellom tradisjon og fornyelse. Hver gang det meldte seg en aldri så liten tanke om at det her var i meste laget moderne, kom forløsning­en i form av en kjent og kjaer julesalme. Slik skal det gjøres! Bernhard Hienerwade­l

 ??  ??
 ??  ?? DEILIG ER JORDEN: Dirigent Per Andersson fikk også i år flere hundre publikumme­re til å delta i allsangen.
DEILIG ER JORDEN: Dirigent Per Andersson fikk også i år flere hundre publikumme­re til å delta i allsangen.
 ??  ?? TROLLMANN, IKKE BARE BAK TANGENTENE: I tillegg til å spille orgel og flygel, sto Nils Anders Mortensen for kor- og/eller orkesterar­rangemente­ne i seks av numrene på programmet. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
TROLLMANN, IKKE BARE BAK TANGENTENE: I tillegg til å spille orgel og flygel, sto Nils Anders Mortensen for kor- og/eller orkesterar­rangemente­ne i seks av numrene på programmet. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
 ??  ??
 ??  ?? VISER MUSIKALSK TEFT I STADIG NYE SJANGERE: Petter Carlsen sang blant annet «Julekveld i nord» som han og John-kåre Hansen i år har komponert til Alta Motettkors juleplate. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
VISER MUSIKALSK TEFT I STADIG NYE SJANGERE: Petter Carlsen sang blant annet «Julekveld i nord» som han og John-kåre Hansen i år har komponert til Alta Motettkors juleplate. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
 ??  ?? SOPRAN OG KOMPONIST: Astrid Heimen, her under korets stemningsf­ulle innmarsj, har skrevet nye og nydelige «Desembersa­ng». (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
SOPRAN OG KOMPONIST: Astrid Heimen, her under korets stemningsf­ulle innmarsj, har skrevet nye og nydelige «Desembersa­ng». (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
 ??  ?? VAKKERT OG VART I TÅRNROMMET: John-kåre Hansen akkompagne­rte koret under sin komposisjo­n «Násteálbmi», og han startet fremføring­en bakerst i kirka.
VAKKERT OG VART I TÅRNROMMET: John-kåre Hansen akkompagne­rte koret under sin komposisjo­n «Násteálbmi», og han startet fremføring­en bakerst i kirka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway