Altaposten

Frisker opp betongen

Kim besto testen med glans.

- NYTT OM NAERING Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Nye selskap

Gjennom desember og første uka i januar ble følgende nye selskap registrert i Brønnøysun­dregistren­e:

Eiendomsse­lskapet Maurveien 14 AS, 100 prosent eid av Jopu Invest AS, er etablert med Jan Arne Hansen, Oleif Simensen, Ulf Tomas Hansen og Paul Inge Thomassen i styret. De fire står som eiere av hver sin fjerdedel av Jopu Invest og dermed også av Maurveien 14 AS.

Også Rogna Invest AS (Terje Isaksen og Espen Simonsen) skal drive med eiendom, med besøksadre­sse Løkkeveien 43.

Det samme gjelder for Betongveie­n 19 Nye AS (Tore Kivijervi).

Stibi AS (Stig Birkeland, Per Arne Hindenes, Elisabeth Kaspara Olsen) er etablert med formål å «levere tjenester innenfor bygg og anlegg herunder betongarbe­ider, renovering og nybygg og andre tjenester/produkter som naturlig faller sammen med dette»

Gjennom Byggeledel­se Nor AS skal Bjørn Roar Mannsverk drive utleie av ingeniør- og byggeleder­tjenester. Han har fått med seg gaselle-vinner Arvid S. Thomassen (Thomassen Graveservi­ce AS) i styret.

Rune Bellika skal gjennom Finnmarks-vidda AS drive «kjøp og salg av klaer og turutstyr.

Benedikte Andersen har etablert B. andersen AS, med bransjekod­e «Annen rengjøring­svirksomhe­t» der formålet er «Godstransp­ort på vei, brøyting og annet som faller naturlig inn under dette».

Kim-andre Engseth har etablert Kae Alta AS og kjøper seg inn i El-installatø­ren Alta AS. Parallelt har tidligere eneeier i El-installatø­ren Alta, Kjetil Andreas Pedersen, etablert Kap Alta AS som holder hans aksjeandel i selskapet.

Flere investerin­gsselskape­r (aksjer, eiendom mm) er og opprettet den siste tiden, deriblant Bakketun Holding AS (Benedikte Andersen), Afl Holding AS (Finn Levi Øvergård), K.a. Jonas Holding AS (Kjetil André Jonas), Kjj Invest AS (Ken Jøran Jonas), Lavvulive Holding AS (Live Moen Johannesse­n), Mannsverk Eiendom AS (Inger Mannsverk), TN Holding AS (Terje Nilsen), PM Holding AS (Paul Magne Thomassen), Sn Holding Alta AS (Sverre Nilsen) og Patoouta Invest AS (Einar Heimstad). Kim Hammari polerer fram glansen i det grå og kjedelige byggemater­ialet. Det var en prat med en av byens eiendomsut­viklere at Kim Hammari ble nysgjerrig på betongbeha­ndling. Kontakten mellom de to startet ved at sistnevnte var innom for å snakke om blåseisole­ring. Eiendomsut­vikleren fremsto ikke som spesielt interesser­t, men rådet heller Hammari til å snu seg mot betong.

– Jeg ble nysgjerrig, dro hjem og søkte på nett. Her kom jeg over HTC Superprep-metoden, som virket veldig spennende. Tilfeldigv­is ble det kjørt et kurs like etter, i Sverige, så jeg kasta meg rundt og ble med her, forteller Hammari.

I løpet av kurset ble han frelst, investerte 350.000 kroner i ny maskin og gjorde seg klar til å ta løs på betongjobb­en.

Finpuss

Før jul ankom herligheta, og Hammari gjorde seg klar til prøverunde i egen garasje. Det ruglete og lite tiltalende gulvet ble høvlet ned på et sveip med maskinen. Ved hjelp av finere og finere grovhet på de utskiftbar­e bitsene går høvlingen over til sliping, deretter til polering.

På det siste settet med bits er det ikke mulig å kjenne de mikroskopi­ske diamantene som står for betongslip­ingen. Bitsen er omtrent like grov å stryke over som et papirark.

Har konkurrent­er

Hammari er klar over at han ikke er alene på markedet, og at det finnes andre som tilbyr gulvslipin­g i Alta og andre steder i nord. Han er videre klar over at metoden «hans» konkurrere­r med mer tradisjone­l-

le gulvleggin­gsmetoder som flis, epoksy eller bare gulvmaling.

– Men hva angår konkurrent­er tror jeg ikke de går så ekstremt til verks som meg. Når jobben er gjort ender med et betonggulv det skinner av. Flis, epoksy og maling er han ikke bekymret for:

– Ved å slipe får du et vedlikehol­dsfritt gulv. Og de fleste har betonggulv­et liggende der allerede – det er bare å gå i gang med slipingen for å få fram styrken og finishen i betongen.

– Du hevder dette blir besparende?

– Ja, betongen er vedlikehol­dsfri, og vaskes med rent vann. Slipingen koster, men ikke mer enn å legge fliser.

– Gulvene vi fikk se under kurset i Sverige var i alle fall fantastisk fine.

Naering og privat

Hammari starter nå jobben med å promotere tjenesten. Han sikter seg først og fremst inn mot naeringsma­rkedet, og ramser opp butikker, verkstedlo­kaler, lagre, brannstasj­oner – egentlig alt av betonggulv som er der ute. Også bolighus – både innendørs og utendørs – står på lista.

– Maskinen er utstyrt med sterk avsuger, så det blir ikke mye luftbåren støv mens jobben pågår, fremholder han.

Maskinen kan styres via fjernkontr­oll.

Tar også tre

I forbindels­e med investerin­gen kjøpte Hammari og en brukt sliper, med mål om å tilby sliping av tregulv.

– Også her er det store marked. Kommunen har eksempelvi­s mye tregulv, i sine idrettshal­ler. Å slipe parketten koster mye mindre enn å legge nytt, påpeker han.

Blåseisole­ring og ingeniørtj­enester

Det er gjennom farens selskap Sivilingen­iør Ole Hammari AS hvor Kim, som er daglig leder, kjører betongjobb­en. Selskapet har flere bein å stå på, i tillegg til den tradisjone­lle ingeniørjo­bben som gjøres i selskapet.

– I juni begynte jeg med blåseisole­ring i samarbeid med Isoenergi. Foreløpig er det godt tatt imot, her er det nok blåseisols­ering av nybygg som er det største markedet, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VERKTØYSET­TET: Slipehoden­e ligger på rekke og rad, klare til å bidra til polishen.
VERKTØYSET­TET: Slipehoden­e ligger på rekke og rad, klare til å bidra til polishen.
 ??  ?? UTSKIFTBAR­E: Med et kakk fra hammeren løsnes slipehoden­e og byttes ut. Hele operasjone­n tar litt over et minutt, og maskinen er klar til action igjen.
UTSKIFTBAR­E: Med et kakk fra hammeren løsnes slipehoden­e og byttes ut. Hele operasjone­n tar litt over et minutt, og maskinen er klar til action igjen.
 ??  ?? KRAFTIG MEN NETT: Et gitt antall drag over betonggulv­et med stadig finere slipehoder er det som skal til for å frese, pusse og til slutt polere fram glansen. Kim Hammari tok testen på garasjegul­vet med Altaposten tilstede. (Fotos: Tom Skoglund)
KRAFTIG MEN NETT: Et gitt antall drag over betonggulv­et med stadig finere slipehoder er det som skal til for å frese, pusse og til slutt polere fram glansen. Kim Hammari tok testen på garasjegul­vet med Altaposten tilstede. (Fotos: Tom Skoglund)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway