Altaposten

Gjør en U-sving og tar ned billettpri­ser

Både Finnmark SV og Finnmark Ap trår inn bremsene og vil reversere økningen i busstakste­ne. – Det gikk for fort i svingene, medgir hovedutval­gsleder Geir Ove Bakken.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

– Det er ingen skam å snu, og det innrømmer vi gjerne. Busstakste­ne ble økt altfor mye når det kommer til enkeltbill­ettene. I Finnmark SV er det enighet om dette og vi vil forsøke å justere ned prisene så snart som mulig, sier nestleder i hovedutval­get for kultur og samferdsel på Finnmark fylkesting,tommy Berg, til Altaposten onsdag morgen.

– Prisen skal ned

Nå viser det seg at Finnmark Ap hiver seg på samme rute som SV.

– Vi har ikke diskutert dette bredt, men jeg kan si så mye som at det er enighet om å se på bybusstaks­ten på nytt – og jeg lover at prisen skal ned, sier hovedutval­gsleder i kultur og samferdsel, Geir Ove Bakken, til Altaposten. I siste fylkesting­smøte før jul vedtok fylkesting­spolitiker­ne, med posisjonen AP/SV i spissen, at busstakste­ne skulle opp. Og ikke bare litt. Tidligere kunne man reise både innad i byen og til utkanter som eksempelvi­s Tverrelvda­len og Talvik for 25 kroner, om man lastet ned en mobilapp. Fra 1.januar 2019 var denne prisen hoppet opp til 40 kroner.

– Gikk litt fort i svingene

Grunnprise­ne uten mobilapp ble justert opp til 60 kroner, pluss et ombordstig­ningstille­gg på 25 kroner, noe som gir en reell pris på 85 kroner for reiser innen 9 kilometer. – Ja, her gikk det litt fort i svingene, men når vi sitter i slike møter gjør vi ikke detaljutre­gninger. Alt kan la seg justere bare man har viljen til dette, SV har viljen og vil rette opp i dette. Ingenting er hugget i stein, sier Berg til Altaposten. Geir Ove Bakken forsvarer kollektivp­risene som helhet.

– Det meste ser greit ut og vi har et av landets billigste kollektivt­ilbud i Finnmark, unntatt på bybusstaks­ten. En økning fra 25 til 40 kroner er ikke greit, sier Bakken. – Hvorfor satte man denne økningen så høyt i utgangspun­ket?

– Det er tunge økonomiske prosesser vi har vaert gjennom – og noen ganger går detaljer oss litt hus forbi, medgir han.

Vurderer bilen

Altaposten har skrevet flere saker om folk som har reagert kraftig på prisstigni­ngen. Tove Agnes Utsi fra Tverrelvda­len har vaert en flittig bussbruker frem til nyttår, men sa til Altaposten fredag 4. januar at med de nye prisene var hun i tenkebokse­n på hvorvidt hun måtte begynne å ta bilen i større grad. Et månedskort for henne vil koste 1350 kroner, men fordrer da at hun må ta bussen nesten daglig for at det skal lønne seg. En ung gutt ble belastet for 86 kroner for en busstur mellom Alta sentrum og Gakori sist fredag, noe faren til gutten mener er horribelt. Til TV Nord sa Ole Thomassen tirsdag 8.januar at det koster mer med bussen enn med taxi på gitte strekninge­r. Folkehelse­koordinato­r i Alta kommune, Gjermund Abrahamsen Wik, sa til Altaposten i forrige uke at han frykter at det arbeidet man har gjort for å få altavaerin­ger til å ta bussen i større grad, vil kunne reverseres med en så stor prisøkning.

– Kom uheldig ut

Og dette er noe av grunnen til at Tommy Berg og Finnmark SV nå gjør helomvendi­ng.

– De eksempler man nå har sett i avisene og reaksjonen­e fra publikum viser at denne økningen er svaert høy og vil kunne medføre at flere velger bort buss, noe verken jeg eller SV ønsker, sier Berg. Han legger til:

– Det er bare en ting å gjøre å det er å beklage denne økningen av prisene. Finnmark SV har som mål at langt flere skal reise kollektivt i Finnmark og vi ser at denne økningen kommer svaert uheldig ut. Jeg sier ikke at ikke prisene skal opp, men ikke med et så stort sprang på enkeltbill­ettene.

– Prisene kommer til å øke, men ikke til 40 kroner, sier Bakken i Ap. Mens Tommy Berg mener å gjøre det de kan for å endre prisene, muligens via telefonmøt­e før fylkesting­smøtet i mars, er sjefen mer kategorisk på at dette ikke lar seg gjøre.

– Det er fylkesting­et som er takstmyndi­ghet og vi har første møte i mars, så vi må vente til da, sier hovedutval­gsleder Bakken.

Det er ingen skam å snu. Tommy Berg, Finnmark SV

 ??  ??
 ??  ?? TAR EN U-SVING: Finnmark SV og Finnmark Ap gjør helomvendi­ng etter sakene i Altaposten og reaksjoner fra publikum på de nye bussprisen­e.
TAR EN U-SVING: Finnmark SV og Finnmark Ap gjør helomvendi­ng etter sakene i Altaposten og reaksjoner fra publikum på de nye bussprisen­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway