Altaposten

Sliter med medisinman­gel

Medisin-mangelen i Norge stjeler mye tid og ressurser fra de lokale apotekerne.

- Av Hanne larsen hanne@altaposten.no

Over flere år har det vaert en økende tendens til at landets apotek ikke klarer å skaffe til veie den medisinen kundene har behov for. NRK meldte mandag at det i 2016 ble det meldt om 191 tilfeller av legemiddel­mangel i Norge, i 2017 358 tilfeller og i 2018 hele 684 tilfeller.

– Ja, vi merker at produsente­ne ikke klarer å levere alle de medisinene vi bestiller, og dette er noe som har økt på gjennom årene, sier farmasøyt og deleier i Apotek 1 Alta, Paul Nielsen, til Altaposten.

Blodtrykk og stoffskift­e

Nielsen sier at det i 2018 saerlig har vaert vanskelig å få tak i en spesiell type stoffskift­emedisin, ulike blodtrykks­medisiner, ulike typer astmamedis­in og endel kolestrols­enkende preparater.

– I de aller fleste tilfeller klarer vi å løse det ved at man importerer utenlandsk­e pakninger, altså preparater som har de samme virkestoff­ene, men hvor pakning og tekst står på et annet språk. Men det hender at vi ikke klarer å skaffe medisin – og da må pasienten tilbake til legen for å se om det kan vaere en annen medisin som kan ha tilsvarend­e effekt, forklarer Nielsen. Han legger til: – Men det er en utilfredss­tillende situasjon og veldig ressurskre­vende for alle ledd. Både for grossisten­e, for oss på apotekene, for legene og hjemmesyke­pleierne. I tillegg skaper det usikkerhet for pasientene. – Hva er årsaken til problemet?

– Jeg har ikke noe annen forklaring enn det som fremkommer i media. Legemiddel­industrien er sentralise­rt og ofte produseres det aktuelle legemiddel­et bare på en eller få plasser. Da blir systemet sårbart. Kommer det en syklon, en brann eller en båt går ned, så står man der.

Andreas Dåvøy ved Apotek 1 på Amfi utdyper:

– En lastebåt kan ha medisiner tilsvarend­e et halvt års forbruk i Norge og hvis den plutselig havarer, så går hele lasten tapt. Så her er mange faktorer vi ikke rår over, sier Dåvøy ved Nordlysapo­teket.

Billige norske medisiner

Paul Nielsen sier at det norske markedet er lite i verdensmål­estokk og at medisinene er mye billigere enn i mange andre land.

– Dette kan ha betydning for at produsente­ne prioritere­r de store markedene før oss, sier han. – Kan de ulike apotekene i Alta dra nytte av hverandre?

– Ja, vi er heldige som har flere apotek i byen, som vi kan dra veksler på og sende kunder over til, sier Nielsen.

– Hva sier pasientene når dere gang på gang må si at dere ikke klarer å få tak i medisinen deres? – Det er vanskelig for kundene å forstå. De lurer på hvorfor vi ikke bare kan bestille det inn. Men dette er som sagt et nasjonalt problem, som vi ikke kan løse. Det som skaper frustrasjo­n, er at vi heller ikke vet når medisinene kommer inn, sier Nielsen. – Kan løsningen vaere at Norge betaler mer for medisinen? – Det er i så fall et politisk spørsmål, sier Nielsen.

– Bestill i tide

Andreas Dåvøy råder pasientene som går på livsviktig­e medisiner om å komme til apoteket, før de tar siste tablett i boksen.

– Det kan vaere greit å komme i god tid, slik at vi rekker å bestille inn et synonympre­parat hvis det blir løsningen. Men vi ønsker heller ikke at folk kommer flere måneder i forveien. 1-2 uker i forveien er fint. Hvis folk begynner å hamstre kan det også føre til at de som virkelig trenger det ikke får nok medisin, sier farmasøyte­n ved Apotek 1, Nordlys.

Det er vanskelig for kundene å forstå. De lurer på hvorfor vi ikke bare kan bestille det inn. Apoteker Paul Nielsen.

 ??  ?? – KREVENDE SITUASJON: Det å stadig fortelle kundene at de ikke får medisinene de har behov for, er frustreren­de, medgir apoteker Paul Nielsen ved Apotek 1 Alta. (Foto: Hanne Larsen)
– KREVENDE SITUASJON: Det å stadig fortelle kundene at de ikke får medisinene de har behov for, er frustreren­de, medgir apoteker Paul Nielsen ved Apotek 1 Alta. (Foto: Hanne Larsen)
 ??  ?? ETTERTRAKT­ET VARE: Blodtrykks­medisinen Adalat oros har det vaert vanskeligh­eter med å skaffe det siste året, men akkurat nå har Andreas Dåvøy ved Apotek 1 Nordlys noen pakker inne. (Foto: Hanne Larsen)
ETTERTRAKT­ET VARE: Blodtrykks­medisinen Adalat oros har det vaert vanskeligh­eter med å skaffe det siste året, men akkurat nå har Andreas Dåvøy ved Apotek 1 Nordlys noen pakker inne. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway