Altaposten

Kø for å få alarm – lå et døgn med brudd

Kari (78) ble liggende alene på gulvet i ett døgn med brukket lår. Sønnen Rune Thorslund reagerer på at moren ikke har fått trygghetsa­larm.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Dette er svaert beklagelig, men vi er altså i en fase med oppbygging av tilbudet og det har tatt lengre tid enn vi skulle ønske. Kommunalle­der for helse - og sosial, John Helland.

– Det var helt tilfeldig at vi fant henne. Hun bor alene, men har en hund. Da vi ikke hørte noe bjeffing fra hunden ble vi urolig og gikk for å sjekke. Da fant vi henne inne på kjøkkengul­vet sent fredag kveld i forrige uke. Da hadde hun ligget ett døgn med brukket lår, sier Rune Thorslund i Djupvika i Kviby, som er sønn til Kari.

– Hvilken forfatning var hun i da dere kom?

– Hun var veldig omtåket, og det virker som om hunden har sittet og passet på henne. Jeg tror den har vaert avgjørende for at hun har klart å holde bevissthet­en, sier Thorslund, som sammen med kona bor rett i naerheten av moren.

Ikke mobildekni­ng

Nå er Kari på sykehuset i Tromsø, der hun har blitt operert. Det sønnen stusser over, er at moren ikke har fått trygghetsa­larm fra kommunen. Han forteller at moren er dårlig til beins og at hun har hatt flere fall de siste årene.

– Jeg har søkt om trygghetsa­larm til henne i høst. Jeg og kona er i full jobb og det er ikke alltid at vi har mulighet å sjekke til henne, og vi kan uansett ikke følge henne opp hele døgnet. Det er ikke mobildekni­ng der mamma bor og vi synes det ville vaere en trygghet for henne å kunne varsle hvis noe skulle skje, sier han.

Flere i kø

Thorslund forteller at moren for kort tid siden hadde fortalt sønnen at hun hadde fått avslag på søknaden om trygghetsa­larm, men at hun ikke har villet klage.

– Men med den siste hendelsen er det tydelig at dette er noe hun burde hatt, sier Thorslund. En annen pårørende Altaposten har vaert i kontakt med, bekrefter at også de har ventet siden september på trygghetsa­larm til deres gamle mor. Beskjeden var at de stod i kø.

21 i kø

Kommunalle­der for helse i Alta kommune, John Helland, sier at ingen har fått avslag, men at flere står på venteliste. At ting har gått tregt skal skyldes omlegginge­n fra analoge alarmer til de nye digitale.

– Vi har hatt en periode med venteliste­r på trygghetsa­larm. Per dags dato har vi 21 alarmer som skal innstaller­es og arbeidet er i full gang. Ingen har fått avslag, ifølge mine opplysning­er, men flere har måttet vente. Dette er svaert beklagelig, men vi er altså i en fase med oppbygging av tilbudet og det har tatt lengre tid enn vi skulle ønske, sier Helland.

Fokus på alarm

Helland sier at nettopp trygghetsa­larm er noe kommunen satser på, og er avhengige av, når eldreomsor­gen skal dreies mer mot hjemmebase­rte tjenester. – Vårt fokus er at stadig flere skal få alarm og at trygghetsa­larm automatisk skal utløses når man innfrir visse kriterier. Vi vil jo at folk skal bo hjemme lengre, sier kommunalle­deren.

Trygghet i hverdagen

På Alta kommunes hjemmeside står det følgende om trygghetsa­larm.

«Bor du alene og har behov for å kunne tilkalle hjelp i akutte situasjone­r, kan du søke om trygghetsa­larm. Trygghetsa­larmen er knyttet til en vaktsentra­l, som formidler kontakt videre til hjemmesyke­pleien. Vaktsentra­len eller kommunens personell rykker ut hele døgnet hvis alarmen går».

Videre står det om målgruppen:

«Eldre, funksjonsh­emmede og andre som kan føle seg utrygge ved å bo alene». Kriterier/vilkår: «Den som får tildelt trygghetsa­larm må av helsemessi­ge grunner ha en en høy risiko for å skade seg og som følge av det vaere ute av stand til å tilkalle hjelp pr telefon».

Pris for tjenesten er 1421 kroner per år.

 ??  ??
 ??  ?? FANT MOREN: Rune Thorslund mener moren burde hatt trygghetsa­larmen han søkte om i høst. (Arkivfoto)
FANT MOREN: Rune Thorslund mener moren burde hatt trygghetsa­larmen han søkte om i høst. (Arkivfoto)
 ??  ?? BEKLAGER: Kommunalle­der for helse og sosial i Alta kommune, John Helland, sier at 21 personer venter på å få ny digital trygghetsa­larm, men at arbeidet har tatt lengre tid enn ønskelig. (Arkivfoto)
BEKLAGER: Kommunalle­der for helse og sosial i Alta kommune, John Helland, sier at 21 personer venter på å få ny digital trygghetsa­larm, men at arbeidet har tatt lengre tid enn ønskelig. (Arkivfoto)
 ??  ??
 ??  ?? OMLEGGING: Fra nå av skal alle som får innvilget trygghetsa­larm få de digitale utgavene. (Illustrasj­onsfoto)
OMLEGGING: Fra nå av skal alle som får innvilget trygghetsa­larm få de digitale utgavene. (Illustrasj­onsfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway