Altaposten

Former framtida

Veslemøy Grindvik og Hallgeir Strifeldt vil ha folket med på byplanlegg­ing.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Universite­tet i Tromsø, Campus Alta, håper samarbeid med både Alta ungdomssko­le og Alta videregåen­de skole skal bidra til at flere vil bli samiske laerere i framtiden.

Plass til mange

Torsdag informerte nemlig Institutt for laererutda­nning ved Universite­tet i Tromsø samiskklas­sene ved Alta ungdomssko­le og Alta videregåen­de skole om muligheten­e for å ta bli samisk laerer. Formålet med invitasjon­en var å rekruttere flere samiske laerere. Yngve Engkvist, som er studielede­r for grunnskole­laererutda­nningene på trinnene 1-7 og 5-10, sier de fra høsten 2019 har plass til 60 studenter. – Vi startet for første gang opp samisk laererutda­nning i høst på Campus Alta – og det er nå fem som tar denne utdanninge­n som er et femårig studieløp, sier Engkvist.

– Hvorfor er det så få som tar studiet?

– Vi gikk i gang i høst uten noen form for markedsfør­ing, eller noen store rekrutteri­ngsforsøk. At det er såpass få nå, er nok av den enkle grunn at nesten ingen visste om at vi startet opp samisk laererutda­nning. Derfor har vi nå satt i gang med å reklame mer for utdanninge­n, og som et ledd i dette inviterte vi derfor elever fra samiskklas­sene ved Alta ungdomssko­le og den videregåen­de skole. Håpet er at vi klarer å få noen av disse til å bli samiske laerere.

Ut på turne

I tillegg til det store informasjo­nsmøtet, skal Inger Anne Gaup som er universite­tslektor ved laererutda­nningen på Campus Alta ut på en stor rekrutteri­ngsturnè i tiden som kommer. – Jeg skal dette året reise rundt i Finnmark og Troms på alle videregåen­de skoler hvor jeg skal fortelle om det ferske tilbudet i Alta, og i sum så håper vi å fylle opp alle plassene på samisk laererutda­nning høsten 2019.

– Hvor mange studieplas­ser har dere?

– Totalt har vi plass til hele 60. Det vil si 15 studenter på utdanninge­n for 1-7.trinn og 15 studenter på 5 til 10. trinn.

Hele landet som arbeidspla­ss

Inger Anne Gaup, som er universite­tslektor ved laererutda­nningen på Campus Alta, sier behovet for samiske laerere ikke bare er stort i Finnmark. – Det er faktisk et behov over hele Norge. En av grunnene til det, er at man kan velge samisk i ett av språkvalge­ne på skolene i hele landet.

Gaup forklarer at den samisk laererutda­nning er bygget opp litt annerledes enn de som tar den vanlige norske laererutda­nningen.

– Elever som ikke bor i Alta får blant annet tilbud om undervisni­ng via skype. Flere av de som tar utdanninge­n i dag bor i eksempelvi­s Hammerfest og Stavanger.

– Den samiske laererutda­nningen er en veldig fleksibel utdanning. Studiet har ikke klasseroms­undervisni­ng hver uke. Studentene jobber derfor mye på egenhånd og i grupper. Man kan møte opp fysisk på universite­tet i Alta for gruppearbe­id eller så kan elevene møtes på skype, forklarer Engkvist.

Sikret jobb

På generelt grunnlag påpeker Engkvist at de som velger den samisk laererutda­nningen vil vaere sikret jobb i framtiden.

– Vi vet at det jobber veldig mange ukvalifise­rte laerere på alle trinn, det vaere seg norsk, samisk eller andre fag i skoleverke­t i hele landet, så på generelt grunnlag tar jeg ikke hardt i hvis jeg sier at de som blir student på den samiske laereutdan­ningen er sikret jobb etter endt studieløp, sier Engkvist som også minner om at det er finnes mange gunstige stipendord­ninger.

– Sametinget har egne stipend som kan søkes, samt at flere kommuner tilbyr noen stipendord­ninger, samt lånekassen. I tillegg så er det gunstige nedskrivin­ger for de som bor i nord-troms og Finnmark, og de som velger den samiske laereutdan­ningen kan fort få over 50 000 kroner nedskrevet, lokker han.

– Hvordan var tilbakemel­dingene fra de unge elevene?

– De hadde mange spørsmål og noen av disse var blant annet om karakterkr­avene i norsk og matematikk for å komme inn på studiet. De virket interesser­t og vi håper derfor at flere av elevene kommer til å søke, for behovet er stort, minner han avslutning­svis om.

 ??  ??
 ??  ?? REKRUTTERI­NGSDAG: Torsdag informerte Inger Anne Gaup og Yngve Engkvist omlag 100 ungdommer med samisk språk i Alta om et stort behov for samiske laerere i framtiden. (Foto: Reiulf Grønnevik)
REKRUTTERI­NGSDAG: Torsdag informerte Inger Anne Gaup og Yngve Engkvist omlag 100 ungdommer med samisk språk i Alta om et stort behov for samiske laerere i framtiden. (Foto: Reiulf Grønnevik)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway