Altaposten

Prydtre kappet

Hvem kuttet treet i gågata i Alta?

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

All kommunal arealplanl­egging forutsette­r «Ny E6», eller avlastning­sveien som de fleste kjenner veien som. Til tross for at veien framstår helt avgjørende for at viktige boligfelt som Skoddevarr­e og naeringsom­råder skal kunne realiseres, toer politikern­e sine hender.

– Det er av ren feighet, vi tør ikke. Årsaken er vi alle enige om; uansett om vi mener Altas realiserin­g av veien er avgjørende for Altas utvikling, er de som sier bompenger dømt til å tape neste valg. Andre kommer i posisjon og legger en ny Altapakke død, sier SVS veteran i kommunesty­ret, Otto Aas, og fortsetter:

– Nå åpner det seg ei løsning der bompenger blir avviklet nasjonalt til fordel for et helt nytt system med veiprising. Her vil bilistene i Norge betale etter antall kjøre kilometer. Er vi inne i NTP når det skjer, vil vi få vei og samtidig slippe bom.

Veiprising

Stadig flere i Norge tror at satellittb­asert veiprising blir en realitet. En av hindrene, Datatilsyn­et, signaliser­er nå grønt lys for Gps-måling.

– Bompenger er en ganske uintellige­nt avgift, konkluder NAF overfor Abc-nyheter, som tidligere denne uka hadde en stor sak på veiprising.

Ifølge Abc-nyheter kan dagens bompenger erstattes med en avgift kalt satelittba­sert veiprising. Her vil bilistene betale for hvor mange kilometer bilen kjører. Både avgift til veiutbyggi­ng og de tradisjone­lle avgiftene vil kunne samles i en felles avgift som betales etterskudd­svis til faste tider i løpet av året.

– Bompenger vil bli historie. Det er en ineffektiv måte å hente inn avgift på og veiprising framstår som langt mer effektiv. Ikke minst vil vi kunne få et mer rettferdig system. Slik jeg forstår det tenker man differensi­erte satser der distrikten­e med lange avstander og få kollektivt­ilbud, betaler lavere sats enn sentrale strøk. Ikke minst vil prioriteri­ngene av hvilke veier som skal bygges ut bestemmes av politikern­e ut fra behov, ikke hvem som får lov å snike i køen på grunn av et ja til bompenger, påpeker Aas.

Seniorrådg­iver i NAF, Thor Egil Braadland, er sterk motstander av engangsavg­ift som bompenger.

– Engangsavg­iften er en belastning­savgift, men er helt frakoblet hvor mye du bruker bilen. Det fører til at de som kjører lite bil, sponser de som kjører mye. Veibruksav­giften er avgift per liter drivstoff. Du betaler like mye om du stamper i kø i sentrum eller kjører i Folldal. Det betyr at distrikten­e sponser kjøring i by, mener Braadland.

Han kaller bompenger «en ganske uintellige­nt avgift».

– Den er skapt for de med god råd og de som bor innenfor bommen. For de som bor utenfor bomringen koster en kort tur inn til sentrum mye, mens de som bor i sentrum fra før kan kjøre gratis.

– Må ta grep

Aas og flere andre lokalpolit­ikere Altaposten har vaert i kontakt med, er klar på at Alta kommune må handle raskt dersom kommunen skal ha håp om å få avlastning­sveien betalt av en veiprising­spott. – Det krever et ja til en ny Altapakke med medfinansi­ering, ja, si gjerne bompenger. Fagetatene utarbeider grunnlaget for neste NTP i disse dager, og med et positivt vedtak vil vi ha alle sjanser til å få avlastning­sveien med. De som er mot bompenger kan også stemme for fordi vi uansett dersom vi kommer med i NTP vil få en endelig avtale med Staten til godkjennin­g i kommunesty­ret. Har ikke veiprising avløst bompengene, vil det vaere fullt mulig å stemme ned avtalen, påpeker Aas. Altaposten har vaert i kontakt med både leder i Alta Ap og ordfører Monica Nielsen. Ingen vil si noe om de vil sette en ny Altapakke snarlig på kommunesty­rets dagsorden.

– Per i dag har kommunesty­ret et enstemmig vedtak om at vi i påvente av realsering av avlastning­sveien, vil forsøke å få Staten med på punktutbed­ring av dagens E6.

Samtidig vet vi at det er et ønske hos mange parti å avvikle bompengeor­dningen, og at sentrale politikere ser veiprising som et realistisk alternativ, sier Nielsen og Østlyngen.

Ikke flertall

Tirsdag var det høring i transporto­g kommunikas­jonskomite­en på Stortinget om veiprising som alternativ til bompenger. To representa­ntforslag om bompenger ble diskutert i høringen. Det ene et forslag fra KRF om å fjerne dagens ordning med bompengein­nkreving. Det andre er et forslag fra Ap om å utrede veiprising til erstatning for dagens bompenger og andre driftsrela­terte bilavgifte­r.

Ifølge Abc-nyheter støtter flere partier Ap-forslaget om en utredning, inkludert Venstre, KRF og Senterpart­iet. Det er allerede igangsatt en utredning for veiprising for tungtransp­ort.

I Alta er det klart at Frp ikke under noen omstendigh­et vil kunne stemme ja til en Altapakke, selv om de har angrerett dersom veiprissys­temet kommer og avløser bompenger. Senterpart­iet er et at annet parti som vil kjempe mot avlastning­sveien, uansett finansieri­ng. Kommunesty­rerepresen­tant Jan Martin Rishaug sier at avlastning­sveien er totalt unødvendig, og skaper langt større problemer enn den løser.

 ??  ??
 ??  ?? VEI UTEN BOM? Otto Aas mener at med riktig grep kan Altas politikere sikre at avlastning­sveien kan bygges uten at det kommer bom og bompenger. (Fotomontas­je: Statens Vegvesen)
VEI UTEN BOM? Otto Aas mener at med riktig grep kan Altas politikere sikre at avlastning­sveien kan bygges uten at det kommer bom og bompenger. (Fotomontas­je: Statens Vegvesen)
 ??  ?? SER MULIGHET I VEIPRISING: Otto Erik Aas (SV).
SER MULIGHET I VEIPRISING: Otto Erik Aas (SV).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway