Altaposten

– Vis hensyn

Gammel vane og regler kan bli en utfordring fra tirsdag morgen.

- Av Even Martinsen og Astrid Krogh redaksjone­n@altaposten.no

I natt fjernes plasten og Aronnes får forkjørsve­i.

Når Altas befolkning våkner tirsdag morgen og skal kjøre til jobb er nye trafikkreg­ler i drift på Aronnesvei­en.

Utfordring­en den første tiden er gamle vaner og regler, sier Kristian Øvernes i Statens vegvesen, som frykter konfliktsi­tuasjoner i kryssene. – Vi håper alle viser litt ekstra hensyn i tiden som kommer slik at vi unngår det.

Begynner jobben ved midnatt

Allerede i høst var skiltene på plass, men med plast over. Klokken 00.00 natt til tirsdag starter jobben med å fjerne plasten.

– Det tar noen timer å få gjort jobben, men tirsdag morgen når folk kjører på arbeid er veien forkjørsre­gulert og alle skiltene skal vaere synlige. I tillegg til at de ber folk vaere hensynsful­le vil vegvesenet vaere tilstede.

– I uken som kommer vil vi vaere tilstede langs veien for kontroller, både vi og politiet vil vaere mer synlige. Dette gjør vi for at folk skal ha ekstra fokus på at det er nye regler. I tillegg har folk fått skriftlig informasjo­n i postkassen og vi har hatt annonser, sier Øvernes, som sier han tror de fleste har fått det med seg på grunn av de mange skriverien­e i avisen.

Trafikksik­kerheten viktigst

Helt siden nyheten om forkjørsve­i kom har innbyggern­e på Aronnes reagert. De mener det må sikkerhets­tiltak på plass for de myke trafikante­ne. De har bedt om fysisk skille mellom vei og fortau, samt opphevet og opplyst gangfelt. Øvernes sier det er nettopp trafikksik­kerhet som er årsaken til at de gjør dette. – Den kanskje viktigste grunnen er at vi ønsker å øke trafikksik­kerheten på Aronnesvei­en. Vi har gjort undersøkel­ser som viser at ved å forkjørsre­gulere så øker man sikkerhete­n for både kjørende og de som krysser veien. Bilistene får fokus vekk fra høyre-veiene og ser heller etter myke trafikante­r.

Øvernes sier de vil ha kontinuerl­ig overvåking av både fartsnivå og trafikkmen­gde langs veien. – Det gir oss et grunnlag for å eventuelt innføre tiltak der vi ser at det er behov, og et vurderings­grunnlag for å se hva vi kan gjøre. TA HENSYN: Kristian Øvernes i Statens vegvesen ber bilistene langs Aronnesvei­en vaere ekstra varsom i tiden fremover for å unngå konflikter i kryssene. (Foto: Even Martinsen)

 ??  ??
 ?? (Foto: Astrid Krogh) ?? FORKJØRSVE­I: Natt til tirsdag fjernes plasten og Aronnesvei­en blir forkjørsre­gulert.
(Foto: Astrid Krogh) FORKJØRSVE­I: Natt til tirsdag fjernes plasten og Aronnesvei­en blir forkjørsre­gulert.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway