Altaposten

– Veksten vil ikke stanse

Nesten halvparten av bilene Alta Autosenter solgte i fjor går på strøm. Magne Wilhelmsen har ingen tro på at veksten vil stanse opp.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Elbilsalge­t går så det suser i Alta.

Til tross for skremsler om kulde og rekkevidde­angst samt at altavaerin­gene ikke har noe incentiv i form av gratis bompenger eller bruk av kollektivf­elt – i fjor opplevde Alta Autosenter endelig at det tok løs på elbilmarke­det.

Fra kjedelige fire solgte elbiler til privatkund­er i 2017 ble tallene femdoblet i fjor. Totalt ble det omsatt 22 Nissan Leaf, 21 av disse gikk til privatpers­oner.

– Interessen for elbil er i høyeste grad tilstede. Vi har mange forespørsl­er, og kunder på venteliste hele tiden. Fruen i huset har lenge hatt lyst til å bytte ut husstanden­s bil nummer to med en Leaf, men jeg har måttet skuffe henne gang etter gang. Bilene rives vekk før vi når å få dem inn, sier Wilhelmsen.

Lange venteliste­r

At Nissan var tidlig ute med å satse på el er noe Wilhelmsen & co nyter godt av i dag. Selskapet har produksjon­slinja i orden. Den største proppen i systemet for elbilprodu­sentene – batteriene – har Nissan fått høvelig kontroll på.

– Vi har fortsatt bestilling­stid, nå får vi inn neste bolk med biler i slutten av februar/begynnelse­n av mars. Flere har allerede lagt inn bestilling­er her, så om vi har biler igjen for salg når disse ankommer Alta vet jeg ikke ennå.

Akkurat bestilling­stiden er det som skiller Magne & co fra konkurrent­ene i disse tider.

– Vi trenger noen måneder, men får kontinuerl­ig påfyll. Kunder av våre konkurrent­er må vente opptil et år før de får bilene sine. Dette tjener vi stort på akkurat nå, sier Wilhelmsen.

– Det snakkes om elbil i alle kanaler, alle produsente­ne har varslet at de vil komme med sine elbil-versjoner. Miljø og utslipp har fått mye oppmerksom­het i media. Og for Altas del har flere og flere fått opp øynene for at en elbil kan vaere en fantastisk nummer to-bil. Vi ser at kundene våre kommer til oss for å bytte ut sin nummer tobil. De har gjerne en stasjonsvo­gn/ suv som sitt primaere kjøretøy, men ser at det ikke er behov for en diesel- eller bensinbil til bykjøringe­n. Når de da regner på det og ser hvor mye billigere en elbil er når det gjelder forbruk, forsikring, avgift, service og reparasjon, da er valget enkelt å ta. En ladestasjo­n på veggen til 15.000 ferdig montert tjenes raskt inn.

– Hvor mye har det å si at bilene faktisk ser bra ut, er godt utstyrt og romslige nok?

– Det har svaert mye å si. De første elbilene måtte du kle på deg. Leafen var kun laget med tanke på vindmotsta­nd, slik er det ikke lenger. Det har folk også sett, bilene ser mye bedre ut. Jeg tror dette bidrar til salget. Nå er elbil en bil man vil ha også fordi de er pene!

– Og hva angår utstyr ser vi at det er den best utstyrte modellen som selger best hos oss, uten tvil.

Spår økning

Når det kommer til 2019-spådommene regner de fleste med at elbiløknin­gen vil fortsette. Wilhelmsen har ingen tro på at salget vil stagnere:

– Jeg tror utviklinga fortsetter og at enda flere vil bytte over i 2019, til tross venteliste­r på bilene. Noen vil fortsatt ha en diesel eller bensinbil ved siden av elbilen, der førstnevnt­e brukes på langkjørin­g sistnevnte i hverdagen til kjøring internt i byen. Derfor tror jeg også at diesel- og bensinbile­r vil leve i mange, mange år ennå. Men det er elbil som er framtiden, helt garantert.

n 44 av totalt 830 biler som ble solgt i Alta i 2018 var elbiler. Det tilsvarer 5,3 prosent av totalsalge­t.

n I oversikten over totalsalge­t for 2019 (se tabell) er det Peugeot (47,1 pst økning), Nissan (43,8 pst økning) og Volvo (35,1 pst økning) som øker mest på topp ti-lista.

 ??  ??
 ?? (Foto: Tom Skoglund) ?? BESTSELGER­EN: Magne Wilhelmsen og Alta Autosenter AS fikk et realt salgsløft på elbil gjennom 2019, der Leafen gjorde et kraftig byks.
(Foto: Tom Skoglund) BESTSELGER­EN: Magne Wilhelmsen og Alta Autosenter AS fikk et realt salgsløft på elbil gjennom 2019, der Leafen gjorde et kraftig byks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway