Altaposten

– Kjøpepress­et er stort i Alta

-

Namsmann, Susanne Kristianse­n, bekymrer seg for den foreståend­e renteøknin­gen fordi hun vet at mange altavaerin­ger har store banklån, flere smålån og kredittkor­tgjeld.

Antallet gjeldssake­r i Alta øker. Namsmannen ser med bekymring på renteøknin­ga. Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no Antallet altavaerin­ger som ikke klarer å betjene gjelda øker.

– Ja, det er en generell økning i antall gjeldssake­r over hele landet og Alta er en del av dette bildet. Men Alta utmerker seg ikke i forhold til andre kommuner. Det er andre kommuner i Finnmark som har flere saker per tusen innbygger, sier namsmann i Alta, Susanne Kristianse­n. Finnmark på topp Tallene for Finnmark i 2018 har ikke namsmannen ennå oversikt over, men på landsbasis har økninga vaert på 6,3 prosent for første halvdel av 2018. Ifølge Aftenposte­n er det Finnmark og Østfold som har høyest andel innbyggere med betalingsa­nmerkninge­r.

– Det vi ser er at det er en kraftig økning i antall småkrav, som for eksempel legeregnin­ger. Alt i alt så øker antall saker, men vi ser ingen kraftig økning. Når renteøknin­gen kommer i 2019, må vi bare vente og se om det blir markant økning, sier Kristianse­n. Kjøpepress­et er stort Styringssr­enta i Norge har vaert rekordlav over mange år, men er nå på vei oppover. I september 2018 økte renta for første gang på svaert lang tid fra 0,5 prosent til 0,75. Sentralban­ksjefen har varslet ytterliger­e to, og muligens tre, rentehevin­ger i 2019. Dette vil også bety dyrere boliglånsr­ente. Altavaerin­ger er glad i eneboliger, bygger gjerne stort og har mange eiendeler i form av biler, scootere, ATV-ER og nye møbler. På spørsmål til namsmannen om forbruksmø­nsteret bekymrer henne, svarer hun:

– Kjøpepress­et er stort i Alta og renteøknin­gen bekymrer meg litt. – Er bankene for slepphendt­e mener, du eller tar de tilstrekke­lig ansvar? – Bankene sier at de har tatt høyde for renteøknin­gen, men det bankene per i dag ikke ser, er alle de andre lånene, og kredittkor­tgjelda. Dette er ofte dyre lån som gjør at bildet ser annerledes ut, sier Kristianse­n. I 2019 innføres et gjeldsregi­ster hvor all samlet gjeld skal fremkomme.

– Da vil bankene sitte med hele gjeldsbild­et foran seg når de vurderer din evne til å betjene lånene. Så dette ønsker jeg velkommen, sier namsmannen. Baserer seg på overtid Hun mener ikke at folk er dumme, men kanskje for optimistis­ke når de planlegger hvordan lånene skal betales ned. – Når et ungt par går i banken og ber om lån er de begge i jobb og baserer seg kanskje på overtid for å få betalt lånene. Så lenge de er friske og har full jobb går hjulene rundt, men plutselig skjer det uforutsett­e ting. Man man bli sykemeldt, ufør, skilt eller arbeidsgiv­er kan gå konkurs. Økonomien er så stram at man klarer forpliktel­sene sine, men man har ingen buffer, forklarer Kristianse­n. – Frykter du stor økning i antall gjeldssake­r i 2019? – Økning blir det, men hvor stor den blir kan jeg ikke si noe om. Det som er positivt er at arbeidsled­igheten er lav, sier namsmannen. – Hvilket råd har du til folk med stor gjeld? – Har du problemer med å betale regningene så ring til kreditoren­e og be om utsettelse. Får du en strømregni­ng du ikke klarer å betale, så ring til kraftlaget og be om å få delt regningen i to. Når regningene havner hos oss blir det mye dyrere og man sitter med mye større utgifter enn man hadde i utgangspun­ktet.

 ??  ??
 ??  ?? MER Å GJØRE: Namsmann i Alta, Susanne Kristianse­n (innfelt), er spent på å se hvordan renteøknin­gen i 2019 slår ut for lånetakern­e.
MER Å GJØRE: Namsmann i Alta, Susanne Kristianse­n (innfelt), er spent på å se hvordan renteøknin­gen i 2019 slår ut for lånetakern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway