Altaposten

Hadde engle- vakt

– Så døden i i hvitøyet etter smellet, sier sjåføren av ulykkesbil.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Familien Gaup krasjet i en trailer og havnet ti meter utenfor veien.

Johan Mathis Gaup fra Kautokeino priser seg lykkelig over at gårsdagens uhell mellom Suolovuobm­i og Maze ikke endte fatalt. Tirsdag kveld meldte politiet om en trafikkuly­kke som involverte en personbil og en trailer.

Gaup forteller at både samboeren og sønnen ble skadet og sendt med redningshe­likopteret til Hammerfest sykehus. Gutten hadde vondt i magen etter strammning fra bilbeltet, mens samboeren hadde smerter i brystregio­nen.

– Det ser heldigvis ut til at det har gått bra, men jeg så døden i hvitøyet, medgir Johan til Altaposten like etter midnatt.

Svartnet noen sekunder

– Etter sammenstøt­et med traileren, havnet vi 10-12 meter ut i periferien. Det svartnet noen sekunder, men airbagen var utløst og det ble etter hvert klart at ingen var alvorlig skadet, sier Gaup til Altaposten.

Da gjaldt det å få tilkalt hjelp og satt ut varseltrek­ant.

Første gang i ulykke

Johan er kjent som en frilanser og fotograf som er kjapp på stedet når noe skjer i Kautokeino-regionen. Denne gangen fikk han sett det hele fra et annet perspektiv. For første gang.

– Vi hadde vaert på kino i Alta og hadde hatt en trivelig stund sammen. Det var fine vaerforhol­d, godt føre og god oversikt. Jeg var imidlertid helt uforberedt da traileren foran oss bremset ned og tok av til truck-stoppen på andre siden av kjørebanen. Jeg forsøkte med en unnamanøve­r, men vi sneiet traileren og kjørte ut, forteller Gaup, som heller ikke så blinkelys i bruk. Vitner som kom bak har heller ikke sett blinkelys i bruk. – Vi kjørte begge i normalt tempo, etter fartsgrens­a, påpeker Gaup. Han er full av ydmykhet for den hjelpen de fikk da uhellet først var ute.

–Maze førstehjel­p s gruppe e ren fantastisk gjeng og svaert viktig for innbyggern­e. De var raskt på pletten, proff som få og umiddelbar­t klare til å yte hjelp, sier Gaup, som mener gruppa er spesielt viktig i "ingenmanns­land". Følelsen er nemlig at det tar sin tid før ambulansen kommer når noe skjer i vinterland. Da er det gjerne mørkt og kaldt.

 ??  ??
 ??  ?? FIKK GOD HJELP: Johan Mathis Gaup forteller at han sammen med sønnen og samboeren fikk god hjelp og oppfølging fra redningsma­nnskapet. (Foto: Privat)
FIKK GOD HJELP: Johan Mathis Gaup forteller at han sammen med sønnen og samboeren fikk god hjelp og oppfølging fra redningsma­nnskapet. (Foto: Privat)
 ??  ?? HARDT SMELL: Bilen har fått hard medfart på høyresiden. (Foto: Privat)
HARDT SMELL: Bilen har fått hard medfart på høyresiden. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway