Altaposten

Motivert av festivalpr­is

Jan Even Wilhelmsen Romsdal (13) satte de svenske og finske toppkjører­ne på plass.

- Av Karl Eirik Steffensen kalle@altaposten.no

Produsent Linn Henriksen fikk Skårungen-prisen for filmen Akvarium.

Sist helg var det klart for den tradisjons­rike og prestisjet­ungescoote­r c ros s konkurrans­en Arctic Cat cup i svenske Östersund, og Alta motorsport­klubb stilte med flere deltakere. Den yngste av altavaerin­gene som sto på startstrek­en gjorde det aller best i møtet med Nordens dyktigste kjørere.

Meget godt trent

Jan Even Wilhelmsen Romsdal kjører i klassen ungdom 12-14 år år, og han markerte tidlig at han kom til Sverige med intensjone­r om en plassering helt i toppen. Allerede på den første treningen hadde Alta-kjøreren kun hjemmehåpe­t Linus Pettersson foran seg, og det gjentok seg i andre trening. Innledning­svis i konkurrans­en vant de hvert sitt heat. Også i semifinale­n var svensken hakket raskere enn Wilhelmsen Romsdal, men sistnevnte ble nummer to og hadde god kontroll på finaleplas­sen.

I selve finalen varde t imidlertid scooter c ros s talentet fra Nordlysbye­ns om var best. Han klinket til med beste rundetid av samtlige kjørere, og holdt konkurrent­ene unna på en imponerend­e måte. Etter syv kjørte runder ble han flagget i mål som førstemann - drøyt fem sekunder foran toer Olle Sahlström. Oskari Laamanen tok tredjeplas­sen, mens Linus Pettersson endte på den sure fjerdeplas­sen.

– Jan Even trener mye og har god utholdenhe­t, noe som ble avgjørende denne helga. Han har også bra reaksjonse­vne. Den kombinasjo­nen gjorde at han kom godt ut i starten i finalen, og økte ledelsen til sine konkurrent­er utover i løpet. Til slutt var han over fem sekunder foran naermeste kjører i mål. Det var artig å se han på toppen av seierspall­en, sier mamma Eli Charlotte Wilhelmsen til A-sporten.

Kombinerer fotball og scootercro­ss

I tillegg til å kjøre scootercro­ss spiller Wilhelmsen Romsdal fotball, noe som gjør at det blir mange treningsøk­ter hver uke. Enn så lenge går det helt fint å kombinere de to idrettene.

– Han er på fotballtre­ning fire ganger i uka, spiller kamper og deltar på både sone- og kretssamli­nger. I tillegg trener han scootercro­ss to til tre ganger per uke, så han har ingen problemer med å få dagene til å gå. For Jan Even er scootercro­ss og fotball en helt utmerket kombinasjo­n, smiler hun. 13-åringen, som for øvrig fyller 14 i morgen, har et godt fotballfor­bilde i familien. Han er nemlig lillebrore­n til Martine Wilhelmsen Romsdal, som har spilt i 1. divisjon med BULS fotballdam­er de siste par årene. Hun har også flere aldersbest­emte landskampe­r for Norge på samvittigh­eten.

Mikalsen på syvendepla­ss

Jan Even Wilhelmsen Romsdal var den eneste altavaerin­gen som klarte en pallplass i Sverige. Men han var som nevnt ikke den eneste fra Alta som deltok. Klubbkamer­at Edvard Moland og Niillas Haetta fra Kautokeino stilte til start i Stock-klassen. Duoen havnet i samme semifinale, og begge røk ut. Moland ble nummer 13, mens Haetta endte på 16. plass.

Birgitte Olsen var eneste kvinnelige kjører fra Alta. Hun leverte en strålende semifinale og kjørte inn til tredjeplas­s i sitt heat. I finalen fikk hun det tøffere, og endte til slutt på 10. plass. Olsen var halvminutt­et bak vinner Elina Öhman.

I klasse ungdom 14-16 år deltok Emil Mikalsen og Patrick Lillevik. Begge kvalifiser­te seg til finalen. Her kjørte Mikalsen inn til syvendepla­ss. Lillevik ble nummer 11.

??  ??
 ??  ?? BEST I EUROPA: Arctic Cat cup er et av Europas største scootercro­ssløp og konkurrans­en om de gjeveste plassene er knallhard. Det hindret ikke 13 år gamle Jan Even Wilhelmsen Romsdal å vinne sin klasse foran Olle Sahlström og Oskari Laamanen. (Foto: Arctic Cat cup)