Altaposten

– Kom og spill selv

Elever ved Alta Ungdomssko­le skal laere om første verdenskri­g gjennom dataspill. Laereren inviterer også foreldrene.

- Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Du har kanskje fått med deg at dagens ungdom spiller mye dataspill enten på konsoller eller PC. Nå skal elever ved Alta ungdomskol­e laere gjennom spillet «Valiant Hearts - The great war».

Første verdenskri­g

– I spillet følger man en liten familie og en amerikaner i ulike deler av første verdenskri­g der forskjelli­ge våpen blir tatt i bruk. Du spiller deg gjennom de ulike fasene og får informasjo­n underveis med livebilder, tekst og dagbøker som er ren faktainfor­masjon om de ulike fasene av krigen, forklarer laerer Tor Kjelstad ved Alta ungdomssko­le.

Viktig at laererne er med

Spillet skal på ingen måte ta over timene til laererne og det er viktig at de setter seg inn i spillet. Laererne må hive seg med for at elevene skal få noe ut av dette.

– Hvis du ikke gjør et forarbeid og knytter oppgaver til dette har det ingen mening. Spillet skal ikke vaere selvinstru­erende og pedagogisk. Du som laerer må legge til rette med oppgaver underveis, og det har vi gjort. Vi har egne oppgaver de må stoppe og løse underveis når de spiller.

«Gamere» blir laerere

De som spiller til vanlig vil endelig vaere de som kommer først ut av startblokk­ene. En som kan dette fra før av kan vaere til hjelp for andre som ikke er vant til å «game».

– Det er litt kult at rollene i klassen byttes om på. De som blir sett ned på som «gamere» blir i dette tilfellet sett på som en laerer eller instruktør og kan komme med tips og hint til de andre elevene. De blir engasjert og konsentrer­t når de får jobbe med noe de liker og noe de virkelig forstår seg på.

Foreldre hjertelig velkommen

Er du som forelder skeptisk til bruken av dataspill i skoletimen­e er du velkommen til å ta turen innom.

– Jeg har lyst til å åpne alle klasseromm­ene hvor dette skal foregå slik at foreldrene kan komme innom å se hva det dreier seg om. Så ønsker vi også at foreldrene kommer og prøver spillet selv. Har man ikke tid på dagtid lager vi en workshop der foreldre kan vaere med å se hva dette dreier seg om, sier Kjelstad.

 ??  ?? VIKTIG AT LAERERNE ER MED: Laerer Tor Kjelstad sier at spillet ikke er selvinstru­erende og pedagogisk, og som laerer må man legge til rette med oppgaver underveis. (Foto: Dennis Bjerring)
VIKTIG AT LAERERNE ER MED: Laerer Tor Kjelstad sier at spillet ikke er selvinstru­erende og pedagogisk, og som laerer må man legge til rette med oppgaver underveis. (Foto: Dennis Bjerring)
 ??  ?? KRIGSSPILL: Ved hjelp av «Valiant Hearts - The great war» skal elevene laere om første verdenskri­g. (Foto: Ubisoft/babogames/flickr)
KRIGSSPILL: Ved hjelp av «Valiant Hearts - The great war» skal elevene laere om første verdenskri­g. (Foto: Ubisoft/babogames/flickr)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway