Altaposten

– Kommer ikke sykehus

- Av Jarle Mjøen

Haukland klar på at fødeavdeli­ng og akuttilbud ikke er regjeringe­ns politikk. Etter det Altaposten erfarer har Marianne Haukland (H) ikke vaert en del av «lobbyen» som har fått inn formulerin­gene som lokale« regjerings kamerater» hevder betyr sykehus i Alta. Haukland avviser at det blir sykehus i Alta med den nye regjeringe­n, og at det er noe i regjerings­erklaering­en som peker i en slik retning. – Regjeringe­n vil ikke jobbe for verken fødeavdeli­ng eller akuttilbud ved Klinikk Alta. Vi fortsetter jobben for flere spesialist­helsetjene­ster, sier Haukland til Altaposten. Enig i strukturen­dring Stortingsr­epresentan­ten for Høyre er derimot positiv til at Finnmarks sykehuset og Klinikk Alta legges inn under UNN – Det gjør at finnmarkin­gene kommer tettere på tilbudene til UNN og den kompetanse­n som finnes her. I dag bruker vi finnmarkin­ger tilbudene ved UNN i like stor grad som Harstad og Narvik, og noen ganger er UNN det eneste alternativ­et. Jeg synes derfor at det lurt å se på strukturen, og ha UNN på toppen av en helhetlig struktur, klargjør Haukland. Reaksjonen­e fra ordførerne Alf E. Jakobsen og Marianne Sivertsen Naess i Hammerfest er klar og tydelig på at en slik organiseri­ng blir helt feil. De beskriver formulerin­gen som «et slag i trynet» i et oppslag i «ifinnmark». – Bare prat Ordfører i Alta, Monica Nielsen (Ap) og partikolle­ga Ole Steinar Øst lyngen, visert i lat også regjering serk la e ringens omkom for ett år tilbake hadde formulerin­ger om vesentlig mer helsetilbu­d i Alta.

– Ingenting har skjedd. I stedet gikk Høie ut straks etter å svekket formuering­en slik at alt har stått stille. Vi gir oss imidlertid ikke, og vil kreve klare konkretise­ringer. Det burde ha stått både fødeavdeli­ng og akuttilbud. I stedet ser vi at stadig flere i Alta og Kautokeino må reise til Hammerfest for å føde. Nå må tre av fire gravide til Hammerfest, og sånn kan vi ikke ha det i framtiden, sier Nielsen og Østlyngen.

Begge haddeønske­ts eg tydeligere formulerin­ger i regjering serk la e ringen både på tilbud og organiseri­ng. De roser Trine Noodt og Bengt Rune Strifeldt for å ha fått inn helseformu­leringer, og håper de stor på for å få disse konkretise­rt. – Det er kjempebra om Klinikk Alta kommer inn under UNN, men jeg frykter at regjering serk la e ringene r lagets å lite konkret nettopp for å kunnestopp­e endringen av sykehusstr­ukturen, sier Ole Steinar Østlyngen. Her er formulerin­gen: (Side 47 i regjering serk la e ringen)

«Gjennomfør­e en prosess med kommunene i Vest-finnmark om å bygge ut spesialist­helse tjenesteti­lbudet på klinikk Alta, slik at befolkning­en får dekket en vesentlig større del av behovet for sykehustje­nester der. I forbindels­e med vurderinge­n av den nye regionrefo­rmens konsekvens­er for inndelinge­n av helseforet­aket, foreslå at Finnmarks sykehuset blir endel av UNN.»

 ??  ?? TYDELIG: Høyres stortingsr­epresentan­t mener det er feil å bruke ordet sykehus om det som skal komme i Alta. (Foto: Jarle Mjøen)
TYDELIG: Høyres stortingsr­epresentan­t mener det er feil å bruke ordet sykehus om det som skal komme i Alta. (Foto: Jarle Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway