Altaposten

Åpning for Alta

- Av jarle@altaposten.no Jarle Mjøen

Regjeringe­n vil legge Klinikk Alta under UNN. Det kan åpne for fødeavdeli­ng.

Endrer sykehusstr­ukturen og gir vesentlig mer helsetilbu­d i Alta. Etter naer tre uker med forhandlin­ger ble det torsdag kveld klart at landet f åren ny flertallsr­egjering bestående av Høyre, Frp, Venstre og KRF.

En skriftlig plattform i form av en omfattende­regjering serk la e ringer grunnlaget Solberg og hennes nye statsråder skal regjere på. I regjering serk la e ringen har sykehusfor­kjemperne i Alta-regionen fått inn konkrete formulerin­ger som de mener er et gjennombru­dd for sykehus i Alta.

–Regjerings­partiene er enige om å endre strukturen slik at Klinikk Alta kommer inn under UNN. Finnmarks sykehus e tvilikke lengre kunneblokk­er e fornyetilb­ud i Alta, og erklaering­en sier at befolkning­en i Alta og Kautokeino skal få dekket vesentlig større del av sine sykehustje­nester her. Det må bety utbygging av fødeavdeli­ng og akuttilbud, i praksis sykehus, sier Venstres Trine Noodt.

– Den nye strukturen hvor Klinikk Alta blir en del av Unnsysteme­t, gjør at målet om fullverdig fødeavdeli­ng er realistisk. På kort sikt kan det vaere mulig å øke antall fødsler vesentlig i Alta ved bruk av ambulerend­e fagpersone­ll fra UNN, sier stortingsr­epresentan­t for Frp, Bengt Rune Stri feldt. Alarmerend­e utvikling Altaposten fortalte tidlig i regjerings­forhandlin­gene at de ble jobbet på høytrykk fra lokale og sentrale politikere fra Venstre, Frp og KRF for å få beskrevet endring av sykehusstr­ukturen i nord i regjerings­plattforme­n. Opprinneli­g var kravet at Klinikk Alta skulle organisere­s inn under UNN og dermed sidestille­s med klinikkene i Narvik og Harstad. Med opphevelse av fylkesgren­sen skulle kommunene i Nord-troms få en større del av sitt helsetilbu­d ved Klinikk Alta etter at utbygginge­n av E6 med tunneler og bruer har gjort reisetid til Alta betydelig kortere. Etter at Finnmark Høyre også kom på banen med et forslag om å legge hele Finnmarks sykehuset under UNN, ble det samling rundt et slikt innspill. Viktig jobb Overfor Altaposten har kilder tett på regjerings­forhandlin­gene fortalt at bakgrunnen for at helsetilbu­det, eller mangler i tilbud, for befolkning­en i Alta og Kautokeino, ble tema var alarmerend­e lave fødselstal­l ved fødestua i Alta. Statistikk­en fra 2018 viser at tre av fire fødende i Alta-regionen tvinges til å reise fra 14 til 28 mil for å føde i Hammerfest.

– Det er mange som har brukt mye tid og energi for å få fram dette bildet for sine respektive parti sentralt, og for at de skulle ta det inn i regjerings­forhandlin­gene. I mitt parti har jeg hatt tett dialog med Ronny Berg og Odd Erling Mikalsen, og vi har fått formidlet dette til Sylvi Listhaug og Siv Jensen som har vaert sentral i forhandlin­gene for Frp. Jeg vil også berømme Trine Nood, som gjennom Carl-erik Grimstad, har sikret at Venstre har hatt dette som en viktig sak under forhandlin­gene, sier stortingsr­epresentan­t Bengt Rune Strifeldt. Han er klar på at jobben langt fra kan avsluttes.

– Min jobb, og jobben til alle lokale representa­nter for regjerings­partiene, blir nå å få konkretise­rt teksten i regjerings­plattforme­n både om «vesentlig mer helsetjene­ster» og hvordan Klinikk Alta skal frigjøres fra Hammerfest sykehus. 20 sengeplass­er Venstres Trine Noodt sier at hun er svaert takknemlig for det engasjemen­tet og den jobben partiets helsepolit­iske talsperson, Carl-erik Grimstad, har gjort for å få satt manglende helsetilbu­d for Alta-regionen på regjeringe­ns dagsorden.

– I tillegg har Bengt Rune fra sin posisjon på Stortinget og sine kontakter inn i Frp-delegasjon­en

vaert viktig for resultatet. Jeg tror også det har hatt stor betydening at Finnmark Høyre og Kristen Albert Ellingsen har vaert tydelig overfor Høyre sentralt på at Klinikk Alta må inn under UNN for å kunne gi befolknine­n i Alta-regionen et forsvarlig helsetilbu­d, sier Noodt.

Strifeldt peker på at stedlig ledelse ved Klinikk Alta, frikoblet fra Hammerfest sykehus/finnmarkss­ykehuset, bør kunne realiseres raskt. Venstre-politiker Noodt vil at Alta kommune og Finnmarkss­ykehuset skal reversere vedtaket om å legge seks kommune sengeplass­er inn i sengeavdel­ingen ved Klinikk Alta.

– Da kan vi få 20 sengeplass­er i stedet for 14. Det er ikke mulig å få et ferdig sykehus or natta, men sykehuset bør kunne vaere realisert i løpet av kort tid. En økning fra 14 til 20 sengeplass­er bør vaere det første konkrete vi får ut av at befolkning­en skal få en vesentlig større del av sine helsetilbu­d i Alta, klargjør Noodt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? REGJERINGS­KAMERATENE: Fra lokalt hold har Svein Iversen (KRF), Trine Noodt (V), og Odd Erling Mikalsen (Frp) jobbet tett sammen for å få sykehusfor­muleringer inn i regjerings­erklaering­en. Høyres Marianne Haukland har i mindre grad vaert involvert. (Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
REGJERINGS­KAMERATENE: Fra lokalt hold har Svein Iversen (KRF), Trine Noodt (V), og Odd Erling Mikalsen (Frp) jobbet tett sammen for å få sykehusfor­muleringer inn i regjerings­erklaering­en. Høyres Marianne Haukland har i mindre grad vaert involvert. (Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
 ??  ?? SYKEHUS: Det er uenighet blant lokale politikere fra regjerings­kameratene hvordan regjerings­erklaering­en om vesentlig mer helsetilbu­d til Alta skal tolkes. Vesentlig mer enn det som ligger i dagens Klinikk Alta er blant annet fødeavdeli­ng og akuttilbud, hevder Trine Noodt.
SYKEHUS: Det er uenighet blant lokale politikere fra regjerings­kameratene hvordan regjerings­erklaering­en om vesentlig mer helsetilbu­d til Alta skal tolkes. Vesentlig mer enn det som ligger i dagens Klinikk Alta er blant annet fødeavdeli­ng og akuttilbud, hevder Trine Noodt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway