Altaposten

Fant gaupespor

- Av hanne@altaposten.no Hanne Larsen

SNO bekrefter gaupefamil­ie i Raipas.

Dusør på 15.000 på vei til observant Raipas-beboer. – Ja, vi har fått inn to meldinger fra Raipas, om folk som har sett gaupespor. Nå blir det om å gjøre å finne ut hvem som var først ute, eventuelt om dusøren skal deles, sier Magne Asheim, rovviltans­varlig i Statens naturoppsy­n (SNO) i Finnmark, til Altaposten. Rimelig sikker Rovviltkon­takten i Alta har naturligvi­s vaert ute og sjekket gehalten i tipsene, sier Asheim:

– I går var han ute og fant først ett spor, og deretter spor etter to dyr. Han fulgte sporene i tre kilometer og vi er derfor rimelig sikker på at her har vi en gaupe med to unger, sier Asheim, som opplyser at dette er den første funnet i år i Finnmark. 26 dyr For en uke siden var rovviltled­eren ute og oppfordret publikum om å sende inn tips dersom de observerte gaupespor i naturen. Årsaken er at SNO er med på registreri­ngen av antall rovdyr i Norge og i den anledning er ute etter å vite om det er mange nye ynglinger i omløp. Det er satt et bestandsmå­l på fire gaupefamil­ier i Finnmark, som man kan gange opp med 6,7 gauper. Tallet for Finnmark blir dermed at her kan vi ha 26-27 gauper. I fjor fant man bare spor etter en gaupefamil­ie. Også den i Alta. Viktig funn Funnet i Raipas i går er derfor gledelig. – Ja, det er kjempevikt­ig at vi får inn disse observasjo­nene. Det er på denne måten vi teller gaupene. Selv om vi nå har fått inn tips, ber vi folk fortsette å melde fra. Ny dusør utloves hvis det er tilstrekke­lig langt unna den første observasjo­nen. Det heter seg at det skal vaere fire mil unna, men vi er også interesser­t i observasjo­ner gjort en mil unna, sier Asheim. – Er det bekymrings­fullt at man i fjor bare observerte en gauepfamil­ie i hele fylket? – Det er såpass få gauper at det ikke er åpnet for jakt, men samtidig kan vi ikke med sikkerhet si at det bare er en familie. I fjor hadde vi mistanke om at det var en familie i Børselv, men vi fikk ikke sporet den opp på grunn av vaer og føreforhol­d, sier han. – Kan gaupa vaere farlig? – Nei, det er ingen grunn til at mennesker skal bekymre seg for gaupa, men katter kan man vaere mer bekymret for. I fjor var det en rein som ble angrepet, da den stod inngjerdet i en hage, sier Asheim, som påpeker at det skal litt til for å se en gaupe i levende live.

– Ja, det er få gauper og de er veldig sky, så ser man en gaupe er man heldig. – Pass på veskehunde­ne En av de som observerte gaupespor i hagen sin i Raipas, har tatt kontakt med Altaposten, og også oversendt bildet vi bruker i denne saken.

– Jeg har varslet naboene om at de passer ekstra godt på veskehunde­ne sine og selv passer vi på at katta våres holdes innendørs en stund, sier tipseren til Altaposten. Asheim oppfordrer folk som ser det de mener er gaupespor, om å melde fra med en gang.

– Det er viktig at vi kommer oss ut så raskt som mulig. Dette for at ikke sporene skal fyke igjen, sier Asheim. VIL HA FLERE TIPS: Magne Asheim, rovviltans­varlig i SNO i Finnmark, ber folk fortsette å melde fra om spor. Og gjerne så raskt som mulig, så de ikke fyker igjen. (Arkivfoto)

 ??  ??
 ??  ?? TIPSET OM SPOR: Dette er spor observert i en hage i Raipas, som SNO mener stammer fra en gaupefamil­ie. (Foto: Privat)
TIPSET OM SPOR: Dette er spor observert i en hage i Raipas, som SNO mener stammer fra en gaupefamil­ie. (Foto: Privat)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway