Altaposten

– Yrkesfag må framsnakke­s

Les mer om Yo-messa på Altaposten­s temasider.

- Av Bjarne Krogstad bjarne@altaposten.no

Onsdag 23. januar går Yo-messa nok en gang av stabelen i Finnmarksh­allen. For mange spente ungdommen kan det vaere nettopp her de finner ut hva de skal gjøre til høsten, eller senere i livet.

– Vi har i de senere årene opplevd at ungdommene kommer forberedt. Det er slutt på at de er der for bare Twist og sjokolade. De har blitt beviste på å bruke dagen til å oppsøke de skolene og bedriftene de vil laere mer om. Sånn sett er Yo-messa en fin samlingsar­ena for ungdom som er i tenkebokse­n for hva man skal gjøre videre, sier Kjetil Kristensen i Alta naeringsli­vforening. – Hva slags kompetanse blir viktig i fremtiden?

– Jeg vil si at vi trenger alt fra akademiker­e til sykepleier­e, som er oppdatert og har god kompetanse. Samtidig er det viktig å vise at vi kan tilby nettopp dette i vår egen region, mener Kristensen.

– Naer 50 utstillere, så langt. Er dere fornøyde? – Det er vi, og det kommer alltid noen etternøler­e, så det blir garantert full hall.

Tenkeår

Blant de naer 50-utstillern­e som kommer, finner man Folkehøgsk­olene, folkehøgsk­olenes samarbeids­organ. Her er skolene og organisasj­onene represente­rt, og rådet forvalter folkehøgsk­olens interesser. Marit Asheim er informasjo­nsrådgiver for organisasj­onen. For dem handler det om å møte unge før de skal velge retning i livet.

– Å reise rundt på messer gjør det mulig for oss å få direkte kontakt med de som både har tenkt på folkehøgsk­ole, og de som ikke har hørt om det. Det å få direkte kontakt og prate med ungdommene kan i mange tilfeller vaere avgjørende når de ser hva en folkehøgsk­ole gjør og kan tilby.

Populaert med folkehøgsk­ole

En måling gjennomfør­t av EPSI Rating viser at norske folkehøgsk­oler skårer høyt på elevtilfre­dshet, sosialt miljø og faglaerern­es kompetanse og evne til å engasjere.

– Det vi ser nå er at flere og flere velger et år på folkehøgsk­ole. Mange er utslitte av prestasjon­spress og karakterja­g. De vil ha litt pusterom før de fortsetter på videre studier. På en folkehøgsk­ole kan du dyrke en av interessen­e dine, oppleve nye ting og få nye venner. Det finnes folkehøgsk­oler over hele landet og vi tilbyr noe for alle, sier Asheim.

– Det er blitt populaert å gå på folkehøgsk­ole. I dag går det 20 prosent flere elever enn for 10 år siden. Innevaeren­de år går 7.700 elever på de 78 folkehøgsk­olene i landet. Det er rekordmang­e. Det er litt for tidlig å si noe om de endelige tallene for neste skoleår, men så langt i år har vi 16 prosent flere søknader enn på samme tid i fjor.

På Yo-messa i Alta håper de å nå ut til enda flere.

– Ungdommen har ingenting å tape på ett år med folkehøgsk­ole. De har de samme muligheten­e og rettighete­ne som alle andre. Man velger ikke bort noe annet selv om man tar et år for å gjøre noe man virkelig vil, sier Asheim. Oppdrettsn­aeringen godt represente­rt Laksefjord, NRS Finnmark, Grieg Seafood Finnmark, Cermaq og Salmar møter som tidligere år på Yo-messa med egen stand for å fronte naeringen, utdanninge­r tilknytta oppdrett og respektive anlegg. Til Altaposten sier Kari Løvøy i Laksefjord at Yo-messa er en fin arena for å komme i kontakt med ungdommen på.

– Oppdrett er en vei som gir mange muligheter, mener hun. Trenger flere Det investeres og skal bygges for hundrevis av millioner i Alta kommune i årene fremover. Det krever ikke bare økonomiske ressurser, men også menneskeli­ge. – Når vi reiser på messer i hele Nord-norge forteller vi ungdommen om de muligheten­e våre medlemsbed­rifter kan tilby. Ikke bare som tømrere og betongarbe­idere, men også innenfor andre funksjoner. Med alle de investerin­gene som gjøres i Alta og andre vekstsentr­e er det enormt stor etterspørs­el etter arbeidskra­ft. Vi har nok jobb til alle i god tid fremover, sier kompetanse­rådgiver Remi Hansen i Nordlandse­ntreprenør­enes Service-organisasj­on A/L (NESO).

 ??  ??
 ??  ?? POPULAER MESSE: Yo-messa finner nok en gang sted i Finnmarksh­allen i Alta. (Arkivfoto: Kita Eilertsen)
POPULAER MESSE: Yo-messa finner nok en gang sted i Finnmarksh­allen i Alta. (Arkivfoto: Kita Eilertsen)
 ??  ?? SATSER PÅ GODT OPPMØTE: – Unge i dag er svaert målrettede når de kommer på Yo-messa, mener direktør Kjetil Kristensen i Alta naeringsfo­rening. (Arkivfoto: Kita Eilertsen)
SATSER PÅ GODT OPPMØTE: – Unge i dag er svaert målrettede når de kommer på Yo-messa, mener direktør Kjetil Kristensen i Alta naeringsfo­rening. (Arkivfoto: Kita Eilertsen)
 ??  ?? ET AVBREKK: – Prestasjon­sjag gjør at mange ungdommer i dag velger et år med folkehøgsk­ole, mener Marit Asheim i parapyorga­nisasjonen Folkehøgsk­olene. (Foto: Presse)
ET AVBREKK: – Prestasjon­sjag gjør at mange ungdommer i dag velger et år med folkehøgsk­ole, mener Marit Asheim i parapyorga­nisasjonen Folkehøgsk­olene. (Foto: Presse)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway