Skatt fra steinalderen
Britt Irene fant en skiferkniv i blomsterbedet.
Britt Irene Ring fra Storekorsnes fant den flotte skiferkniven allerede for 3-4 år siden og har oppbevart den helt til Gjerde dukket opp. – Da Gjerde var innom for å varsle om planlagte registreringer, fortalte jeg om kniven jeg hadde funnet i blomsterbedet. Sjelden har jeg sett en så glad mann, ler Britt Irene. Jakter spor fra steinalderen Forskeren er nemlig på hvileløs leting etter spor fra steinalderen og fortalte i vår om det fireårige prosjektet Stone Age Demographic. På oppdrag fra UIT, og finansiert av Norges Forskningsråd, forsøker han å sette funnene i sammenheng. Da var det rene «julegaven» som dukket opp på østsiden av Altafjorden, en kniv som er mellom 5.000 og 7.000 år gammel. – Kniven har ligget trygt og kjølig her hos oss. Den var så fin at jeg vurderte å ramme den inn og henge den på veggen, men nå kommer den jo til nytte for de som skal skrive historien, sier Britt Irene, som medgir at det gjelder å vaere bevisst på hva man finner. Det er lett å tenke at dette ikke er noe spesielt. – Da bør jo ekspertene få en mulighet til å se på det, før vi i et travelt øyeblikk fjerner det eller lar det ligge, sier finneren, som er glad hun tok vare på den fiskeformete skiferkniven. Gjorde grunnarbeid Kniven ble etter alle målemerker hentet opp fra jorda da familien gjorde et skikkelig grunnarbeid med huset for noen år siden. De var langt nede, under sokkelen på huset. – Vi hadde gravd og skiftet jord og lagt dren. Jeg regner med at dette er årsaken til at kniven plutselig var å finne i blomsterbedet. Jeg husker jeg ble litt forfaer, men det var jo ingenting imot reaksjonen til Gjerde som kalte det rene juleaften, sier Britt Irene med et smil. – Kjenner du til at det er gjort denne type funn tidligere i området? – Jeg har fått høre at Margit Korsnes i sin tid fant ulike ting i potetlandet, men det er jo ikke godt å si om dette var funn fra steinalderen, sier hun. Gir innsikt Jan Magne Gjerde legger ikke skjul på at han synes funnet er fantastisk.
– Slike funn kan gi oss mer innsikt i livet i steinalderen. Nyere forskning og analysemetoder har gjort at man kan funne ut mer om disse gjenstandene. I første omgang er det mulig å finne ut hvor råstoffet er hentet. De senere årene er det funnet to steder langs Altafjorden, der skifer ble «hentet ut» for å lage redskaper. I steinalderen brukte de harde råstoffer som chert, flint, kvarts og kvartsitt til å lage redskapar som kniver, pilspisser, spydspisser og økser. – For omlag 7.000 år sidan begynte man å ta i bruk skifer som råstoff til å lage redskaper. Nye teknikker ble tatt i bruk, som flatehogging og sliping av redskaper. Dette gjorde at man fikk nye former på en del av
redskapene. Spesielt gjelder dette for pilspissene og knivene der skiferen først ble hogget til emne – og så slipt til den ønskede formen. Dette gjorde at noen av knivene ble spesielt fine i formen. Noen av dem har formen til dyr som småhval og fisk. Skaftet har noen ganger stiliserte dyrehoder, for eksempel av elg, sier han.
Andre kniver har ikke vaert i bruk og var trolig statusgjenstander. Skiferen ser ut til å vaere mer i bruk langs kysten enn på innlandet.
– Dette kan ha sammenheng med at mange av skiferredskapene ble brukt ved bearbeiding av fisk og marine pattedyr, som for eksempel sel og småhval, sier han.