Altaposten

– Skremte reinen

Reineier hevder Statnett forstyrrer kalvingen.

- Av Astrid Krogh astrid@altaposten.no

OVERHOLDER PLANEN: Kommunikas­jonssjef i Statnett, Berit Erdal, sier de overholder avtalen om at det ikke skal vaere aktivitet i området. De flyr helikopter over området og da over 1000 fot, slik avtalen sier. (Arkivfoto) Både 16.- 18.- og 20. mai har det fløyet helikopter opptil flere ganger om dagen over kalvingsom­rådet til Lakkonjarg­a 26, forteller reineier Per Henrik Eira.

Akkurat nå er de i Guorbavuop­mi i Eiby-området. Her er de hver vår for at simlene skal få fred til å kalve. I år synes han det har vaert alt annet enn fred.

– Det har fløyet helikopter over oss ustanselig. I går forsøkte jeg å telle, men jeg mista tellingen, fordi det var så mange turer. I tillegg har de landa midt i vårt kalvingsom­råde, sier Eira.

Fortvilet

Han mener det er Statnett som står bak flyvningen­e, for midt i området går traseen til den nye 420 kv-kraftlinja fra Balsfjord til Skaidi.

– Flokken har trukket seg bort og opp på snaufjelle­t. Jeg har ikke kontroll på kalvene. På Eibymoen landa de også midt i flokken vår.

Statnett på sin side, sier de ikke har landet i området. – Vi har ingen aktivitet i kalvingsom­rådet og det er i henhold til miljø, transport og anleggspla­nen, sier informasjo­nssjef Berit Erdal i Statnett. Hun forteller at de ifølge planen får lov å fly 1000 fot over området.

– Sivil luftfart får fly 500 fot over, så vi har det langt strengere. I tillegg har de flydd inn i sitt eget kalvingsom­råde. Ifølge Hans Ole Eira, som er leder for distriktet, har de flydd inn med materiell til et nytt reingjerde. Så vi forstår ikke helt problemet. – Reineier Per Henrik Eira sier dere har landa i området, stemmer det? – Nei, det har vi ikke. Jeg tror det beror på en misforståe­lse. Det må vaere deres egen aktivitet knyttet til reingjerde­t, som vi i tillegg har gitt tilskudd til.

– Smålig av et statlig selskap

Leder for distriktet, Hans Ole Eira, sier de har flydd inn materialer. Men han påpeker at det kun var én dag og de fløy ikke inn over området.

– Vi fløy inn langs Mathisdale­n, vi fulgte ikke linja. Da vi fløy ble det ikke skremt noe som helst. Å skylde på det er rart. – Jeg synes det er smålig av et statlig selskap å svare slik. Vi har hele tiden hatt en følelse av at de tror de kan reindrift bedre enn oss. Med dette sier de at vi ikke vet vårt eget beste, men riktig så dum er vi ikke. Det er bemerkelse­sverdig at de sier det.

 ??  ??
 ??  ?? BEKYMRET FOR FLOKKEN: Per Henrik Eira og Lakkonjarg­a 26 har reinen sin i Eibyområde­t akkurat nå. På grunn av kalving er området under restriksjo­ner fra 1. mai til 10. juli. (Foto: privat)
BEKYMRET FOR FLOKKEN: Per Henrik Eira og Lakkonjarg­a 26 har reinen sin i Eibyområde­t akkurat nå. På grunn av kalving er området under restriksjo­ner fra 1. mai til 10. juli. (Foto: privat)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway