– Advarer mot skred
Varsler om stor snøskredfare i Alta og Vest-finnmark.
– Faren er veldig reell, fastslår ekspert Bjørnulf Håkenrud.
Vaerforholdene de seneste dagene har vaert preget av mye vind og stort snøfall, etterfulgt av mildvaer. Dette gir stor snøskredfare i Vest-finnmark.
– Unngå alt av skredterreng, skriver varslingstjenesten Varsom.no.
Snø og vind gir høy faregrad
– Det har kommet så mye snø sammen med vind, så det gir høy skredfare, forklarer Bjørnulf Håkenrud, skredobservatør for Varsom.no.
Han forklarer, at så lenge det meldes om faregrad 4 eller 3, så gjelder det å unngå skredterreng helt. Med andre ord terreng som er brattere en 30 grader. Håkenrud oppfordrer også om å gå inn på varsom.no og lese hele snøskredvarslet der.
– Det er en god hovedregel å lese hele varselet og vurdere om man forstår det som står der, sier Håkenrud.
I tillegg legger han til at dem som er ute å gjør observasjoner i fjellet hører mye drønn og ser tydelig at snøen er ustabil.
– Det har vaert stengte veier på grunn av skredfare og det er helt reelt, avslutter han.
– Veldig uforutsigbart
– Det er veldig ulike forutsetninger med det gamle snødekket, med om det kan gå skred eller ikke naturlig. Det kan nok gå store skred noen steder fordi det var ugunstig i forkant, men så kan det vaere andre steder det skjer ingenting, forklarer Bjørn Michaelsen, skredkyndig friluftmann og mangeårig instruktør innen ski og skred.
Han understreker at det er veldig uforutsigbart og at forholdene bidrar til at man ikke vet hvor mye enkelte skredheng tåler av pålastning av ny snø.
– Det kan holde lenge, men så smeller når det bare kommer litt mer, utdyper Michaelsen.
– Skredfaren er ikke over med det første, så man må gi tid før man kan begynne å naerme seg skredterrenget igjen, avslutter han.
Ta høyde for at turen blir lengre
– Det har vaert kraftig snøfall, vind og temperaturendringer, så vi ber folk vaere ekstra forsiktige når de ferdes i fjellet.det enkleste rådet er å følge merket og oppkjørt løype, og holde seg unna steder med helning på 30 grader eller mer, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps, i en pressemelding.
– Følg med på vaervarselet før du går ut, og på skyer, vindretning og endringer i vaeret når du er ute. Det kan gå fort. Ta alltid med ekstra klaer og mat. Jeg vil også anbefale at alle tar med spade og vindsekk. La noen vite hvor du går, og når du forventer å vaere tilbake. Ta med kart og kompass, og vit alltid hvor du er. Gjør dette også om du følger oppkjørt spor på fjellet, sier Løvik.
Det varsles om stor skredfare i Alta og omegn. Av den grunn rådes det til å holde seg unna skredterreng, altså helninger brattere enn 30 grader, frem til forholdene er blitt sikre. (Illustrasjonsfoto: Camilla Daae Quale/ NTB Scanpix)
Bjørnulf Håkenrud, skredobservatør for Varsom.no, understreker skredfaren er helt reel og at det gjelder å holde seg unna skredterren. (Foto: Privat)