Altaposten

Tar barneverns­sak helt til Strasbourg

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Advokat Lise Heggeli er forberedt på å ta en barneverns­sak i Alta helt til topps i rettssyste­met, inkludert domstolen i Strasbourg. Hun mener det foreligger alvorlige feil i saksbehand­lingen for et akuttvedta­k.

Altfor mange saksbehand­lere, fristbrudd og manglende utredning, er grunnene til at advokaten vil ta akuttvedta­ket til Høyesteret­t. Om det blir nødvendig, kan de ta den til den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen.

– Problemet med akuttvedta­ket der barnet flyttes ut av mors hjem, er at det skjer uten sakkyndig utredning, som det er rimelig å forvente. Videre treffes akuttvedta­ket uten at det på forhånd er gitt adekvate, tilgjengel­ige hjelpetilb­ud til mor, forklarer advokat Lise Heggeli.

Saken om omsorgsove­rtakelse for barnet fra Alta, som nå er i tenårene, kan havne i den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD) i Strasbourg. Dette er hva advokaten mener har skjedd i denne saken:

• Saksbehand­lingsregle­r ikke fulgt

• 22 saksbehand­lere (9 ifølge barneverne­t selv), reglene sier maks to

• Foreldres omsorgsevn­e er ikke utredet før akuttvedta­k

• Hjemmebesø­k ikke utført

• Barnets mulige laerevansk­er ikke utredet før akuttvedta­k

• Nytt, uvarslet bevis fremlagt av kommunen i fylkesnemn­da

• Kommunen brukte psykologno­tat som bevis uten ha med psykologen som vitne

• Fristbrudd når akuttvedta­k blir fattet i november 2017, og omsorgsove­rtakelse i februar 2018

• Tilsynsfør­er ikke oppnevnt før 1,5 år etter akuttvedta­k

– Kan et akuttvedta­k, truffet av en saksbehand­ler på barneverne­ts kontor, der kommunejur­isten ennå ikke har sett på saken, underkaste­s domstolsko­ntroll når det senere er gjort vedtak om omsorgsove­rtakelse, spør advokat Lise Heggeli.

Altaposten har snakket med flere kilder, som hevder at saken aldri skulle blitt en barneverns­sak, men burde vaert utredet som en skolesak av PPT, på bakgrunn av mors bekymring og ønske om spesialund­ervisning. Vi har også vaert i kontakt med andre som kjenner mor og familien, både helseperso­nell, venner og tidligere fagpersone­r. Det snakkes om en mor som alltid har gjort sitt ytterste for å gjøre det beste for sitt barn. En dag ble kampen for en best mulig hverdag for barnet, snudd mot henne selv. Hun så at hun trengte hjelp, men hun visste ikke hvordan hun skulle få det.

– En vanlig liten familie

Det som først var et akuttvedta­k da barnet viste mistrivsel på skolen og dårlig skolemotiv­asjon, ble etter kort tid et akuttvedta­k som igjen ble avledet av vedtak om omsorgsove­rtakelse. Mor uttrykte høsten 2017: Barnet er slitent, skolelei og trenger spesialund­ervisning. Men barnet ble aldri utredet for laerevansk­er. Kort tid etter ble omsorgen for barnet overtatt av barneverne­t. Advokaten forteller om en familie som har vaert svaert sammensvei­set, men som har hatt to tøffe år. Det har ødelagt mye i familien.

– Mor er en helt vanlig, velfungere­nde kvinne med et godt hjem og godt nettverk. Hun ba gjentatte ganger om skolens hjelp da barnet falt ut av undervisni­ngen, sier Heggeli.

Vi er hjemme hos den lille familien. Det er et pent hjem, rent og ryddig nykokt kaffe, litt kaffegodt i skåla og venner på besøk. Det eneste som mangler, er barnet. Mor er tydelig preget av situasjone­n.

Barnet har vaert borte hjemmefra siden november 2017. Først i 2019 ble det oppnevnt tilsynsfør­er. Mors advokat sier at tilsynsfør­eren ikke var i kontakt med barnet før høsten 2019.

Under dette møtet skrev barnet: «Jeg vil flytte til mamma».

Advokaten mener saksbehand­lingen før barneverne­t overtok omsorgen, baerer preg av alvorlige mangler.

– Barnet og davaerende omsorgsbas­e er ikke utredet forut for akuttvedta­ket. Deretter var det omplasseri­ng på et lite fundert grunnlag, for mors omsorgsevn­e ble jo aldri vurdert, sier Heggeli.

Når barneverne­t overtar omsorgen

– Barneverns­tjenestens virksomhet er for mange et ukjent område. Det mange ikke vet, er at et akuttvedta­k blir truffet av en saksbehand­ler uten at kommunejur­ist har fått se på hvorvidt saksbehand­lingsregle­ne er fulgt. Kommunejur­isten tar deretter saken videre til Tromsø, hvor Fylkesnemn­da som oftest legger til grunn at saksbehand­lingen har gått riktig for seg og at vedtaket fra kommunen er riktig, sier advokaten.

Hun mener det er et problem for rettssikke­rheten at du har en organisasj­on som med et akuttvedta­k kan velte en hel familiekon­stellasjon uten at vedtaket er kvalitetss­ikret av jurister. Det er et problem at barneverne­t ikke har ansatt jurister, som skatteetat­en og politiet. Hun mener denne saken er et stjerneeks­empel på hvor galt det kan gå når lokalt barnevern går for fort frem.

– Altfor mange saksbehand­lere

Rutinene hos barneverne­t sier at det skal vaere to saksbehand­lere i hver sak. I denne saken er sier mor at det har vaert 28 personer inne i bildet (barneverne­t sier ni). Få saksbehand­lere er viktig for å ivareta taushetspl­ikt

Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg

Opprettet i 1959 for å påse at Europaråde­ts medlemssta­ter overholder sine forpliktel­ser i henhold til Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjon av 1950.

Består av en dommer fra hvert av 47 medlemslan­d.

Norge er dømt i flere saker høsten 2019.

Over 30 norske barneverns­saker er til behandling.

Etter at Norge er domfelt i EMD i flere barneverns­saker, skal Høyesteret­t trekke opp nye retningsli­njer.

Avgjørelse­ne er bindende, Europaråde­ts ministerko­mité skal påse at de gjennomfør­es. Siden 2015 har domstolen tatt inn 35 saker som gjelder norsk barneverns­praksis. Sju av sakene er avgjort, med fellende dom mot Norge i fem av dem og frikjennel­se i to saker. Høyesteret­ts avgjørelse kan føre til en ny praksis i både tingretten og lagmannsre­tten i slike saker framover, saerlig når det gjelder samvaersbe­tingelser, ifølge førstelagm­ann i Borgarting lagmannsre­tt, Marianne Vollan. og tillit, og at de skal kjenne saken godt.

– Med så mange saksbehand­lere får du mange mennesker med liten kunnskap om familien. Mor sier og at hun ikke har hatt hjemmebesø­k forut for akuttvedta­ket – som i seg selv er oppsiktsve­kkende. Det kommer på toppen av at saken ikke er utredet av oppnevnt sakkyndig, sier Heggeli.

– Det er ikke rart mor opplever at taushetspl­ikt er noe som tas altfor lett på i barneverne­t i Alta. I tillegg er det oppsiktsve­kkende at barnet ble flyttet fra mor til far uten at omsorgsevn­en til far ble vurdert, sier hun.

Heggeli har aldri før vaert borti så mange saksbehand­lere i en barneverns­sak, selv ikke så mange som ni.

– Med så mange saksbehand­lere får man til slutt en hel etat som kjemper for sitt vedtak, som hører på hverandre, ikke for å se flere sider av saken. Til slutt kan det bli prestisje for dem. Det er veldig uheldig, mener hun.

Hevder rettslig interesse

Det er omgjøring av akuttvedta­ket fra november 2017 som står foran behandling i domstolene nå. Tingretten og lagmannsre­tten har avvist den og Heggeli regner med at den havner i Strasbourg.

– Det er svaert vanskelig for foreldre å få barnet tilbake når det først er gjort akuttvedta­k. Da tar barneverne­t ofte sikte på langvarig plassering, og samvaeret settes til minimum, seks ganger i året, sier hun.

Heggeli mener det er systemfeil ved norsk barnevern, der det for ofte fattes akuttvedta­k uten reelt grunnlag, at dette misbrukes og kan bli starten på en prosess med langvarig, offentlig omsorg. Hun mener saken er eksempel på at det norske systemet ikke ivaretar Norges plikt etter artikkel 8 i Den eu

ropeiske menneskere­ttighetsko­nvensjonen til å jobbe aktivt for gjenforeni­ng for barn og foreldre etter omsorgspla­ssering. Hun opplyser at Høyesteret­t har varslet at de vil ta signalene fra menneskere­ttsdomstol­en på alvor, og at fire barneverns­saker behandles i storkammer februar 2020.

– Det er godt nytt for vår sak. Vi håper Høyesteret­t også vil rette opp norsk fortolknin­gspraksis av vilkår om rettslig interesse å legger opp til en tolkning av loven der foreldre som min klient gis anledning til domstolsbe­handling selv om det foreligger vedtak om omsorgsove­rtakelse i etterkant, sier hun.

Saken kan havne i Strasbourg

Advokaten mener det er på tide å profesjona­lisere barneverne­t.

– Det norske barneverne­t har fullmakter fra Gud, men ingen jurister ved kontoret. Dermed har de for liten kvalitetss­ikring av egen virksomhet, som den du finner hos politi og skattevese­n, sier Heggeli.

35 norske barneverns­saker er til nå tatt oppi menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg. Norsk barnevern blir kritisert for manglende saksbehand­ling, manglende utprøving av tiltak, manglende samvaer for foreldre som blir fratatt barn. Det norske barneverne­t styres av kommunene, og fylkesnemn­da som skal gjennomfør­e vedtak, støtter seg nesten alltid på vedtaket fra kommunen. Det er sagt at det norske barneverne­t er et system med svakheter både i kompetanse, struktur og tilsyn, et system som åpner for vilkårligh­et. Ofte bruker man ikke sakkyndige, og om man bruker psykologer – er det ofte uten barnefagli­g kompetanse. Så hvordan kan dette fortsette å skje? Fordi også kontroll og kvalitetss­ikring har sviktet i norsk barnevern, hevder advokater.

 ??  ??
 ??  ?? I oktober 2019, skrev barnet dette til sin tilsynsfør­er, i møte med henne.
I oktober 2019, skrev barnet dette til sin tilsynsfør­er, i møte med henne.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Jeg lurer på hvordan denne saken hadde blitt hvis man hadde kommet til bunns i mors bekymring i stedet for å ta fra henne omsorgen, sier advokat Lise Heggeli, her i samtale med barnets mor. (Foto: Kita Eilertsen)
– Jeg lurer på hvordan denne saken hadde blitt hvis man hadde kommet til bunns i mors bekymring i stedet for å ta fra henne omsorgen, sier advokat Lise Heggeli, her i samtale med barnets mor. (Foto: Kita Eilertsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway