Altaposten

Klar til å teste flere i eg

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Til tross for at kommunen straks er klare med sin «testbrakke­r», fortsetter man inntil videre med «drive-in-testing» for mulige koronasmit­tede.

For å gjennomfør­e testing for koronaviru­s på en effektiv måte, har kommunen gjennomfør­t «drive-in-testing». Samtidig har ei midlertidi­g brakke blitt løftet på plass i området på baksiden av Klinikk Alta, der inngangen til Spesialist­poliklinik­ken var.

Denne skal vaere klar til å tas i bruk for testing, men kommunen vil foreløpig ikke bruke denne «testriggen» ved mistanke om koronasmit­te:

– Vi ser at «drive-in-testing» fungerer godt i forhold til det antallet tester vi kjører nå. Folk kjører med egen bil inn i ambulanseg­arasjen, blir testet og kjører ut igjen, uten å gå ut av bilen. Om vi nå tar i bruk riggen så må folk ut av bilen og inn i riggen, det gjør at vi må desinfiser­e for hver gang. Så foreløpig har vi kommet til at det beste er å oppretthol­de «drive-in-testing», forklarer rådmann Bjørn-atle Hansen.

Rolig inntil videre

Selv om man ikke kan vaere sikker, så er det per nå ikke mistanke om ukjent, lokal smitte i Alta. De fire tilfellene man kjenner til har alle kommet reisende til Alta med smitten.

– Dermed er det heller ikke noen stor trøkk rundt koronasmit­te. Nå er det rolig, og vi mener å ha god kontroll på de smittede. Men dette kan endre seg, og da står riggen klar til bruk, sier Hansen.

Inntil videre skal brakka dermed brukes til annen testing.

– Vi har mange pasienter som nå har luftveispl­ager på grunn av vanlig influensa. Akkurat nå er den ordinaere influensae­pidemien et større problem i Alta. Disse pasientene skal vi begynne å teste i riggen, for å slippe å få disse inn på legevakta.

Fire smittede

Fredag er det avtalt 10-11 koronatest­er. Rådmannen forteller at det er mye helseperso­nell som testes, herunder også personell som tilhører Finnmarkss­ykehuset.

Rådmannen oppsummere­r med at det ikke er kommet svar på de testene som ble tatt torsdag (seks stykker). Øvrige tester skal man ha fått svar på, og foruten de fire positive som allerede har vaert omtalt i media har alle prøveresul­tatene vaert negative for koronasmit­te.

Isolatplas­ser

Rådmannen forteller at det nå jobbes med å få på plass 8-10 isolatplas­ser.

– Vi skal kjapt ha klart arealer til en egen avdeling for pasienter som er smittet med koronaviru­s og som er i mellomsjik­tet der man er for syke til å vaere hjemme men for friske til å legges inn på sykehus. Her kan det blant annet tilbys surstoffbe­handling. Behovet akkurat nå er null, men dette kan endre seg raskt, påpeker rådmannen.

– Men respirator­behandling?

– For respirator­behandling må man sendes til Hammerfest. Og som vaermeldin­gene ser ut nå, så må man transporte­res med fly. Dette kan bli en kritisk faktor etter hvert, men her må regjeringe­n bare stille opp med det som skal til. For denne tjenesten må vi ha, og den må fungere. Vi og andre kommuner planlegger ut fra at denne skal vaere på plass, poengterer rådmannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway