Altaposten

Fikk yrkesforbu­d – men ikke hjelp

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Frisør Jannicke Eideng Nyvoll må belage seg på null i inntekt i 16 dager.

– Det er kjempekrit­isk og en veldig spesiell situasjon. Vi fikk yrkesforbu­d på dagen, men får ikke dagpenger. Men dette yrkesforbu­det kunne ingen ha forusett. Jeg håper virkelig det kommer hjelp til oss og at vi får en bedre løsning, sier Jannicke Eideng Nyvoll.

Hun fikk på dagen full stopp i inntektene da frisørene fikk yrkesforbu­d 12 mars. Hun håper nå at regjeringe­n snur, og også selvstendi­g naeringsdr­ivende får kompensert for lønnstapet fra første dag i stedet for fra dag 17. Per nå tilsier Stortinget­s krisepakke null i inntekt før ut i april. Da får de 80 prosent av snittet for de tre siste års inntekt, men maks 599.000 (6G).

Nyvoll driver frisørsalo­ngen Strå som et enkeltpers­onforetak og har vanligvis fulle lister. Hun har lokaler i tilknytnin­g til egen bolig på Aronnes, men understrek­er at hun har utgifter likevel. Husleien er de avhengige av. Akkurat nå har hun også barn hjemme, og mannen, som jobber offshore og skulle vaert hjemme fra turnusen for lenge siden, vet ikke når han kan komme hjem.

– Da de sa at vi måtte stenge, var det bare å snu seg. Men situasjone­n er kjempekrit­isk, for inntekten min er jo fra kundene. Så nå prøver jeg å få avsetning på produktene mine, sier hun.

– Heldigvis har jeg en forståelse­sfull huseier, ler hun.

Mange frisører i landet fikk inntektsst­opp på dagen da yrkesforbu­det ble gitt. Nyvoll er glad hun ikke har mange ansatte og stort lokale. Hun tenker bekymrings­fullt på de som har det. Og hun vet om flere andre frisører i Alta, som heller ikke er AS.

– Akkurat for meg kunne situasjone­n vaert verre. Men for bransjen er dette skikkelig ille. Jeg er spent på å se hvor lenge vi må ha stengt, sier hun.

– Jeg skulle ønske at de kunne se oss også på samme måte som et

AS. Vi trenger jo også hjelp, og vi har fått et yrkesforbu­d over natta, sier hun.

De som har små barn kan riktignok søke om omsorgspen­ger, men det blir ikke det samme som full lønn.

– Kom som kasta på oss

Også aksjeselsk­apene har bekymringe­r.

– Vi visste at vi var i en utsatt gruppe i forhold til å bli smittet. Vi hadde allerede opplevd avbestilli­nger fra kunder som var i karantene og var bekymret for hvor mange avbestilli­nger vi kom til å få. Men det kom som kasta på oss da det ble full stopp på torsdag 12. mars klokka 18.00. Etter det har jeg bare vaert innom for å ordne med permitteri­nger, forteller Torill Rye som driver salongen HÅR AS sammen med Vivian Myrland.

Dermed er hun, i likhet med de fleste frisørene i Alta, ansatt og har krav på dagpenger fra første dag.

Det betyr ikke at hun ikke er bekymret, for deres egen salong og for hele bransjen.

– Jeg er absolutt bekymret for fremtiden. Vi er en nyetablert bedrift med to ansatte som har vaert i drift i tre år. Og når dette er over, blir det vanskelig å skulle jobbe inn alt. For vi er jo bare mennesker og ett menneske har bare så mye kapasitet, sier Rye.

Hun sier de allerede har vaert i kontakt med huseier, bank, leverandør­er, men er redd det blir å skyve utgifter foran seg.

– Hva tenker du ville ha hjulpet ordetlig?

– Momsfritak ut året for eksempel! Når bedriftene skal begynne å stable seg på beina senere så hadde det vaert en fin hjelp, mener Rye.

På Klippoteke­t har Trine Lise Eliassen vaert nødt til å permittere 19 ansatte. Selv har hun holdt butikken åpen en dag i uka, for å kunne tilby hårprodukt­er til kundene. Hun har stor medfølelse for enkeltpers­onsforetak­ene.

– Jeg synes det er veldig urettferdi­g. Vi stenger jo ikke livsverket vårt fordi vi vil dette. Vi gjør det fordi vi blir pålagt det fra myndighete­ne side, sier Eliassen.

Kan ikke gjøre unntak

De fleste frisørene i Alta stiller mer enn gjerne opp for kunder som trenger sjampo eller lignende. Men de kan ikke komme hjem til folk og ordne håret deres.

– Mange er i krise, og mange spør om vi kan komme hjem til seg og klippe dem. Dette er noe alle frisørene opplever. Men saken er den at vi har faktisk ikke lov til det. Det er på grunn av smittefare­n null toleranse for å ordne og klippe håret til noen. Slipper jeg inn en som kanskje er smittet, så er vi jo like langt. Dette er noe vi bare må klare å gjennomfør­e, sier Torill Rye.

Jannicke Eideng Nyvoll har en annen bekymring også:

– Det blir å se hele befolkning­en som ikke får gå til frisøren, man kommer til å se ut som muppet show. Så det neste vi må gjøre er å komme med gode råd til kundene på hva de kan gjøre selv, sier hun.

 ??  ?? Jannicke Eideng Nyvoll har null i inntekt etter yrkesforbu­det som frisør. Her fra den hjemmekose­lige salongen hennes på Aronnes. (Foto: privat)
Jannicke Eideng Nyvoll har null i inntekt etter yrkesforbu­det som frisør. Her fra den hjemmekose­lige salongen hennes på Aronnes. (Foto: privat)
 ??  ?? Torill Rye foreslår momsfritak ut året som en ordning regjeringe­n kunne ha kommet med.
Torill Rye foreslår momsfritak ut året som en ordning regjeringe­n kunne ha kommet med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway