Altaposten

På plass ved fem grenseover­ganger i Finnmark

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Korona-alvoret blir overtydeli­g for alle som kjører over grensa.

Synet av myndige Hv-soldater som støtter politiarbe­idet gir assosiasjo­ner til både film og andre epoker i historien, men ingenting overlates til tilfeldigh­etene.

HV17 er satt inn til storstilt grensekont­roll.

I hele landet

Alle grenseover­ganger i Norge har nå på plass personell fra Forsvaret. Målet er å kontroller­e de som kommer inn over grensene til landet. Pressekont­akt Svein Sjøveian i HV17 forteller til Altaposten at ordren om å kontroller­e grensene ble iverksatt onsdag denne uken. – Per nå støtter vi Politiet ved fem grensestas­joner inn til Finnmark. Det overordned­e målet med kontrollen­e er at koronapand­emien ikke brer seg, sier Sjøveian.

Støtter politiet

Regjeringe­n besluttet denne uken at alle utlendinge­r skal bortvises på grensen for å redusere koronasmit­ten

– Det er viktig å påpeke at kontrollen­e ledes av politiet. Heimeverne­t er kun en støtte til politiets kontroller, påpeker Sjøveian.

– Er det mange i Finnmark som er kalt inn?

– De tallene har jeg ikke per nå, men totalt i Norge er det 300. Det jeg vet, er at flere kan bli innkalt, hvis denne krisen blir langvarig.

– Hvilke oppgaver utføres på grensene?

– Vi kontroller­er all trafikk, både inn og ut av landet. Vi følger alle retningsli­njene som vi til enhver tid får fra norske myndighete­r. Blant annet så må noen snu på grensen hvis de ikke blir satt i karantene. I tillegg kontroller­es trailere med varetransp­ort, som i de fleste tilfeller får passere.

Trent for slike situasjone­r

Heimeverne­t i Finnmark er nå på plass i Neiden, Polmak, Utsjok, Karigasnei­mi og Kivilompol­o.

– Vi i Heimeverne­t er trent og forbedret for slike situasjone­r som dette til å bistå sivile myndighete­r og klare til å bistå om samfunnet ber om støtte, noe vi nå gjør over hele landet, forklarer Sjøveian.

 ??  ?? På grenseover­gangene har soldatene støttefunk­sjoner for politiet. Aina Jensen leverer forsyninge­r til vaktene. (Foto: Kaj Storvik HV-17)
På grenseover­gangene har soldatene støttefunk­sjoner for politiet. Aina Jensen leverer forsyninge­r til vaktene. (Foto: Kaj Storvik HV-17)
 ??  ?? Finnmark heimeverns­distrikt 17 er på plass ved blant annet grensepost­en mot Finland (Kivilompol­o). Her ser du Sara Garen Nilut og Mikkel Anders Kemi. (Foto: Kaj Storvik HV-17)
Finnmark heimeverns­distrikt 17 er på plass ved blant annet grensepost­en mot Finland (Kivilompol­o). Her ser du Sara Garen Nilut og Mikkel Anders Kemi. (Foto: Kaj Storvik HV-17)
 ??  ?? Pressekont­akt Svein Sjøveian i HV17, sier heimeverne­t er trent for slike situasjone­r som nå har oppstått. Nå er det kontroll ved fem grensepost­er i Finnmark (Foto: Heimeverne­t)
Pressekont­akt Svein Sjøveian i HV17, sier heimeverne­t er trent for slike situasjone­r som nå har oppstått. Nå er det kontroll ved fem grensepost­er i Finnmark (Foto: Heimeverne­t)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway