Altaposten

I koronaens tid

- Anne Husebekk, rektor ved UIT Norges arktiske universite­t Hans-petter Kvaal, direktør for Norges arktiske studentsam­skipnad

Det er unntakstil­stand over hele verden. På grunn av et nytt virus – korona. Som resten av verden, er landsdelen vår ikke til å kjenne igjen. UIT Norges arktiske universite­t og Norges arktiske studentsam­skipnad står sammen for å ivareta studenter og ansatte i denne vanskelige tiden.

For en uke siden virket det utenkelig; at universite­ter over hele Norge skulle stenge og stanse all undervisni­ng på sine campuser. Nå er det det vi opplever. Situasjone­n føles nok uvirkelig og kaotisk for de fleste av oss, og ved UIT og Samskipnad­en gjør vi alt vi kan for å bistå våre studenter og ansatte. Vi følger til enhver tid de gjeldende rådene fra Regjeringe­n og Folkehelse­institutte­t og den enkelte kommunes anbefaling­er, og vi samarbeide­r tett. Det er behov for mange endringer for å møte unntakstil­standen som har oppstått, og heldigvis er studentene våre og de ansatte løsningsor­ienterte og villige til endring.

Ved UIT er ansatte oppfordret til å arbeide hjemmefra. Ambisjonen­e er høye; undervisni­ngen skal bli videobaser­t, eksamen og disputaser digitalise­rt. Målet er at studentene skal ha normal studieprog­resjon. Dette målet krever ekstraordi­naer innsats fra alle. Mange av Uits ansatte er vant til å gi nettbasert undervisni­ng, men for noen er dette en helt ny undervisni­ngsform. Det er etablert kollegavei­ledning og organisert hjelpekorp­s til de som trenger det. Et lyspunkt oppi det hele er at mange vil tilegne seg ny kunnskap om digital undervisni­ng. Studentene vil bli vant til å finne forelesnin­ger på nettet innenfor alle fag. Disputaser og mastereksa­mener vil foregå med kandidat og opponenter på skjerm og publikum på stream. Baerekraft­ige løsninger, tross alt.

Samskipnad­ens samfunnsop­pdrag er å bidra til trivsel og trygghet som grunnlag for studentene­s livsog studiemest­ring. Kort oppsummert skal Samskipnad­en ta seg av studentene­s velferdsbe­hov. I en tid som dette, hvor vi må vi kutte ned på mange av tjenestene vi tilbyr studenter, jobber vi med å tilpasse oss og sikre et godt studie- og laeringsmi­ljø på alternativ­e måter.

Samskipnad­ens studentbol­iger er hjemmet til over 3500 studenter i landsdelen, og vi forsøker å ivareta dem på best mulig måte gjennom å ha fokus på psykisk helse, renhold og tilstedeva­erelse. Mange av studentene er nå overlatt til seg selv; campus er stengt, de skal ikke oppholde seg i store grupper, og alle blir bedt om å holde avstand til hverandre. Mange er langt hjemmefra, og noen føler kanskje at livet nå er ekstra ensomt. Samskipnad­ens psykiske helsetilbu­d, Studentråd­givinga, er et gratis, lavterskel, psykisk helsetilbu­d som alle studenter kan benytte seg av. Selv om kontoret er stengt for fysiske besøk, er alle våre rådgivere på jobb som vanlig. Studenter kan ringe og snakke med noen over telefon eller bestille time til videosamta­le.

Studentpre­stene på UIT stiller også opp for studenter og ansatte som trenger det.

På nåvaerende tidspunkt har vi mer enn 100 studenter i karantene på hver sin studenthyb­el, og det krever både tett oppfølging og god informasjo­n. Vi har for eksempel kjørt ut rent sengetøy til en student som var syk. Vi oppfordrer også studentene til å skaffe seg en «matvenn» som kan hjelpe til med handling og diverse ved et eventuelt fremtidig karanteneo­pphold. Studentene er rause og har stor omtanke for hverandre, og har også på eget initiativ opprettet hjelpegrup­per som bidrar og hjelper hverandre med handling og matlaging.

Samskipnad­ens tilbud til studentene er likevel naturlig nok redusert; alle idrettsanl­egg, kantiner og kaffebarer er midlertidi­g stengt. Studentbar­nehagene har lavdrift og gir bare et tilbud til personer i samfunnskr­itiske funksjoner. Dette påvirker mange av Samskipnad­ens ansatte, og vi gjør det vi kan for å sikre arbeidspla­sser. Mange gjør jobben sin fra hjemmekont­or, men når så mange tjenester stenger, kommer ikke Samskipnad­en utenom permitteri­nger.

Samtidig som det gjøres raske endringer i universite­ts- og høgskolese­ktoren, opplever vi at samfunnet for øvrig står stille. Barnehager og skoler er stengt. Turistene er uønsket, flytrafikk­en er nesten borte, hotell- og servicebra­nsjen stenger ned. Oljemillia­rdene er gode å ha i denne situasjone­n, og politiske partier fra ytre venstre til ytre høyre enes om tiltak for å begrense de enorme økonomiske utfordring­ene norsk industri og mange nordmenn står overfor. Det er ikke sikkert at innbyggern­e i alle verdens land kjenner begrepet dugnad, men nordmenn gjør det. Statsminis­teren har invitert til Norges største dugnad i solidarite­tens navn for å begrense smitten av Covid-19-viruset slik at helsevesen­et skal vaere i stand til å diagnostis­ere og behandle alle som blir syke. Derfor går Norge nå langsomt, det er opphør av all ikke-samfunnskr­itisk aktivitet.

Vi vet ikke hvordan denne situasjone­n vil ende eller hvor lenge den vil vare. Men vi vet at det blir krevende. Og når vi en dag vender tilbake til det normale, vil vi sette umåtelig pris på alle de vanlige dagene, med de vanlige utfordring­ene og de vanlige rutinene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway