Altaposten

– Alle har kjøpt fôr med egne penger

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Distriktsl­eder Aslak J. Eira sier at ikke en krone er utbetalt og at de fleste har måttet betale av egen lomme i påvente av midlene.

– Det er Fylkesmann­ens kriseog beredskaps­utvalg som definerer hvilke områder som skal erklaeres som kriseområd­er – og per 18.mars er det ingen som har fått del i krisebevil­gningspeng­ene. De aller fleste har kjøpt fôr med egne midler og transporte­rt det ut sjøl, sier Aslak J. Eira, distriktsl­eder i 30 C, som svar på kritikken (se hovedsak).

Alle sliter

Han forklarer videre at de sørøstligs­te områdene ble kriseerkla­ert 25. januar, mens resten av distrikt 30 C ble erklaert som kriseområd­e 6. februar.

– I dag er det sikkert like dårlig beite hos Nils Henrik og Mahtte Niillas som andre steder Det er senvinter nå og når det har vaert dårlig beite om vinteren, har man beitet på senvinterb­eitene allerede tidlig på vinteren. Det blir čiegar (nedtråkket snø) tidligere, sier reineieren og distriktsl­ederen.

Går bedre

Eira holder til lengst inne ved finskegren­sen, hvor han med flere har vaert fastlåst med flokken hele vinteren. Grunnet store snømengder har ikke flokken funnet mat og det har ført til at den er spredt rundt omkring. Med syv mil til naermeste vei har det gått utallige timer og mye krefter og penger med til å kjøre fòr inn og ut til flokken.

– Det går bedre nå med reinen, den har heldigvis tatt til seg pellets. Vi har aldri fôret med pellets før, så vi var spente på om den ville spise, men det har den heldigvis gjort. Tap vil det bli, og vi er spente på om simla vil baere frem kalv. Men det er ikke fokus nå. Nå må vi bare fore dyra og få dem helberget til sommerbeit­et, sier han.

– Villedende fra FM

Selv om det er indre uenigheter, er Eira enig med Sara og Gaup i kritikken mot Fylkesmann­en.

– Det som er beklagelig er at Fylkesmann­en ikke har vaert konsekvent i sin informasjo­n til reineiere. Første melding gikk ut på at midlene skulle deles likt ut til alle, uavhengig av beitesitua­sjon eller antall rein som skulle fóres. Nesten to uker senere kommer ny melding om at midlene skal brukes/fordeles etter innmeldte behov/søknader, sier distriktsl­ederen.

Han legger til:

– Det er enda mer beklagelig at det til dags dato (18.mars) ikke er kommet inn midler til fordeling. Distriktet har brukt opp eget krisefond som kravet er for å kunne søke ytterliger­e hjelp. Vi skjønte jo at krisen ville spre seg og søkte derfor straks om mere midler. Distriktet­s egne midler er brukt til innkjøp av fór som første nødhjelp til de som ble rammet først av beitekrise­n, og senere ble fóret delt ut med like mye til hver siida som ba om det etter at deres beiteområd­er også ble kriseerkla­ert. Dette kan dokumenter­es. Så all den kritikken som rettes mot meg avvises som tøv, de som kritiserer kjenner tydeligvis ikke saksgangen og regelverke­t.

Pengene på tur

Tone Seppola, seksjonssj­ef for reindrift hos Landbruksd­irektorate­t opplyser til Altaposten at det er Fylkesmann­en som gjør vedtak i slike saker, mens Landbruksd­irektorate­t utbetaler tilskuddet.

– Vi fikk vedtakene fra Fylkesmann­en for reinbeited­istrikt 30B, 30C og reinbeited­istrikt 16, fredag 13. mars. Alle tre distrikter ble lagt til utbetaling i vårt system i helga, og skulle da bli utbetalt fra oss mandag 16.03. Reinbeited­istrikt 30B og Reinbeited­istrikt 16 ble utbetalt mandag 16 mars. Rbd. 30 C ble ved en feil ikke utbetalt mandag 16. mars, men er lagt til utbetaling fra oss nå i formiddag (onsdag). Normalt vil distriktet avhengig av hvilken bankforbin­delse de har ha pengene på konto i dag eventuelt i morgen. Vi beklager at tilskuddet til distrikt 30C blir utbetalt to dager forsinket, sier Seppola.

Beklager

Reindrifts­direktør hos Fylkesmann­en i Troms og Finnmark, Sunna Pentha, beklager at det av ulike grunner har tatt tid å behandle søknadene. Når det gjelder påstanden fra Aslak J. Eira om villedende informasjo­n om hvordan krisemidle­ne skal fordeles, sier hun:

– Vi holder på med et infoskriv til reineierne om hvem som kan søke midler og hvordan. Vi beklager at vi ikke har kommet med den informasjo­nen før, sier direktøren.

 ??  ?? Aslak J. Eira får kritikk, men parerer med at de som uttaler seg ikke vet hva de snakker om. (Foto: Hanne Larsen)
Aslak J. Eira får kritikk, men parerer med at de som uttaler seg ikke vet hva de snakker om. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway