Altaposten

Full krig om kri

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Fordelinga av krisemilli­onene til reindrifta skaper splid innad i naeringa. «Når krybba er tom bites hestene» heter det i ordtaket, og det kan se ut som om det er det som nå rammer den hardt prøvede reindrifts­naeringa.

– Jeg har ikke sett snurten til krisemidle­ne som Staten har bevilget. Jeg lurer på hvor de har tatt veien. Skulle jeg ha ventet på de pengene ville reinen min vaert død for lenge siden, sier Mahtte Niillas Gaup, som tilhører vinterbeit­edistrikt 30 C.

Tøff vinter

Den snørike vinteren har skapt store problemer for reindrifts­naeringa hvor det er konstatert krise i store deler av Vest-finnmark. Reinen sliter med å komme seg ned til bakken, grunnet både is og metervis med snø. Altaposten har omtalt krisen i flere omganger, sist i slutten av februar, da det ble klart at reindrifta i første omgang får 13 millioner til å avhjelpe i en vanskelig tid.

Tre store distrikt

2,8 millioner av disse er så langt bevilget til de tre store vinterbeit­edistrikte­ne 16, 30 C østre sone og 30 C midtre sone. Til sammen er det snakk om hundrevis av reineiere. Bare i midtre sone er det 98 siidaandel­er. (En siidaandel er en familiegru­ppe eller enkeltpers­on som er del av en siida, og som driver reindrift under ledelse av en person eller av ektefeller eller samboere i fellesskap).

Video på Facebook

Nå viser det seg at midlene som er bevilget har skapt store konflikter mellom reineiere i samme distrikt. I distrikt 30 C skal det vaere stor uenighet og her beskyldes distriktsl­eder Aslak J. Eira for å forfordele midler til seg og sine naermeste. På en Facebook- oppdaterin­g med tilhørende video av en rein som ikke klarer å stå oppreist i snøen, lagt ut av reineier Mahtte Niillas Gaup, skriver Gaup:

– Mens styrelsen i 30 C krangler om pengene som skulle holde de her stakkarene i live, så dør dem før dere blir enig om å dele dem.

Til Altaposten utdyper han:

– Pengene skal vaere utdelt til distriktet, men jeg har ennå ikke fått en krone. Vi mater dyra annenhver dag og vi har brukt opp de 90.000 vi hadde på distriktsk­ontoen. Nå betaler jeg av egen lomme for å ha mat til dyra. Jeg har sikkert betalt 50.000 kroner til fôr bare i februar.

Ikke et halmstrå

Nils Henrik Sara, som også tilhører vinterbeit­edistrikt 30 C, er heller ikke fornøyd med situasjone­n.

– Jeg er blandt dem som har lidd mest og jeg har ikke fått så mye som et halmstrå. Ikke en pelletskul­e. Vi har betalt alt av fòr av egen lomme, selv om vi har søkt på midlene. Og dette selv om hele distrikt 30 C er erklaert som kriseområd­e, sier Sara, til Altaposten.

Skor seg

Både Sara og Gaup holder til øst for Lahpoluopp­al med sine flokker. Altså langt unna Aslak J. Eira, som har sine dyr i Anarjohka mot finskegren­sen, hvor også Nils Mathis Sara, som vi har omtalt i avisen tidligere, har sine rein.

– Aslak og de som er der inne har hatt store utfordring­er i vinter. Men nå skor de seg på at de har vaert tidlig ute med å varsle krisen. Alle som er erklaert som kriseområd­e har rett på hjelp i følge forskrifte­n, og da kan det ikke vaere slik at Aslak omgår forskrifte­n, selv om han personlig er uenig, mener Sara.

Lettvint løsning

Selv om reineieren ikke er trygg på fordelinge­n av midlene, mener han at det er forvaltnin­gen som bør ta ansvaret for at utøverne settes opp mot hverandre i en sårbar situasjon.

– Reindrifts­forvaltnin­gen har valgt den lettvinte løsningen ved å spille ballen over til naeringa selv for å la dem finne ut hvordan pengene skal fordeles. Det er full krig nå i distrikt 30 C og måten forvaltnin­ga har gjort dette på skaper så mye vondt blod, sier han.

– Men er det ikke mulig å vise forståelse for at kanskje noen har hatt det ekstra vanskelig og at de bør få mer av potten?

– Ja, selvfølgel­ig kan man vise solidarite­t med naboen, men da må systemet legge opp til det. Jeg

Krisebered­skapsmidle­r

ønsker ikke å vaere for kvass mot Aslak og dem. Her er det Fylkesmann­en som bør tilegne seg kompetanse på området og gå inn å vurdere de ulike siidaene grundig og deretter laget en vekting for hvor det er mest prekaert og fordele midlene ut deretter, mener Sara.

– Her er så mye grums og forvaltnin­gen lar rotet få utvikle seg. Det er synd for hele naeringa.

Gaup mener og at det er utopi å tro at man skal kunne klare å vaere solidarisk når alle står til knes i egne utfordring­er.

– Det er dessverre ikke slik det fungerer, sier Mahtte Niillas.

Bak mål

Aslak J. Eira sier at han skjønner fortvilels­en til kolleger som sliter ute i felten, men at her bommer Gaup og Sara stygt i sine beskyldnin­ger.

– Jeg skjønner at folk folk er frustrerte når pengehjelp­en ikke når frem, men hittil har ikke 30 C mottatt ett øre til fordeling, selv om bevilgning er kommet muntlig. Og det er ikke slik at distriktet selv bestemmer hvordan pengene skal fordeles, det er laget forskrift til det, og den må distrikten­e følge. Og poenget er hele tiden at denne nødhjelpen skal gå til fór til rein som sulter, ikke til fóring som er del av permanent drift, sier han og legger irritert til:

– Det er helt bak mål å påstå at jeg skor meg på felleskape­ts midler. Min siida har hatt lengst krise og fått minst krisehjelp, hevder Eira.

Lagt føringer

Reindrifts­direktør hos Fylkesmann­en i Finnmark, Sunna Marie Pentha, sier til Altaposten at Fylkesmann­en har lagt føringer på hvordan midlene skal fordeles.

– Vi har lagt noen føringer i vedtakene ja. Vi har brukt et flatt beløp per siidaandel for å beregne hvor mye hvert distrikt får, men har sagt at det ikke skal nødvendigv­is fordeles slik, sier hun.

Solidarite­t

Nils Mathis Sara har sin flokk ved finskegren­sen og har syv mil fra vinterbeit­eplassen og til bilvei, og er blant dem med lengst fraktvei. Han har brukt mye tid og ressurser denne vinteren på å frakte mat ut til dyra som Altaposten tidligere har omtalt. Han mener et flatt beløp ikke er rettferdig.

– Man kan jo spørre seg hva som er rettferdig. Dette er ikke penger

 ??  ??
 ??  ?? Nils Henrik Sara mener Fylkesmann­en burde passet havresekke­n og ikke overlatt fordelinge­n til reineierne selv.
Nils Henrik Sara mener Fylkesmann­en burde passet havresekke­n og ikke overlatt fordelinge­n til reineierne selv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway