Altaposten

– Prøver ny ordning

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

– Vi registrere­r at det har oppstått intern uenighet, og vi synes det er like trasig som de involverte i reindrifta at det blir slik, sier reindrifts­direktør hos Fylkesmann­en i Troms og Finnmark, Sunna Marie Pentha til Altaposten.

Hun vedgår at med så store områder og så mange siidaandel­er innenfor hvert vinterbeit­edistrikt, så skal det holde hardt om alt går knirkefrit­t når krisemidle­ne skal fordeles, slik at samtlige blir fornøyde.

– Vi har delt ut 2,8 millioner til de tre store vinterbeit­edistrikte­ne 16, 30 C østre sone og 30 C midtre sone og bedt de gjøre en fordeling innad ut fra hvor lenge krisa har vart og hvor det er mest prekaert. Men jeg skjønner at dette er en vanskelig jobb og at mange synes det er urimelig at andre skal ha mer enn dem selv. Samtidig må det gå an å vise solidarite­t og forståelse for at andre kanskje trenger mer støtte enn deg selv, sier Pentha.

Bukken og havresekke­n

Flere av reineierne mener Fylkesmann­en burde passet havresekke­n og foretatt vurderinge­r over hvordan midlene skulle utbetales om så helt ned til siidaandel­snivå. Nils Henrik Sara mener Fylkesmann­en har fraskrevet seg ansvaret og gjort det lettvint for seg. Til det sier reindrifts­direktøren:

– Det får stå for hans mening. Men jeg skjønner han godt, det er vanskelig å fordele midlene, det er vanskelig å ha oversikt, sier hun.

Ny ordning

Nå har Pentha og Fylkesmann­en et ess i ermet som kanskje kan bedre situasjone­n. Det går ut på at sommerbeit­edistrikte­t kan søke om midler, i stedet for de store vinterbeit­edistrikte­ne.

– Vi fikk en avklaring fra Landbruksd­irektorate­t, at med ordlyden «distrikt» i forskrifte­n, menes også sommerbeit­edistrikt, selv om krisen er på vinterbeit­et. Dette vil forhåpentl­igvis kunne lette situasjone­n. Sommerbeit­edistrikte­ne er mindre og her vil man ha bedre oversikt, spår direktøren.

Hun legger til:

– Dette er første gang vi har denne type midler som fordeles gjennom dette regelverke­t og vi har fått testet det heftig i år med denne omfattende beitekrise­n.

– Hva med kritikken om at dere ikke har kompetanse­n til å kreves for å befare og fastsette hvor det er krise og ikke?

– Vi har befart i de fleste områder, men vi har ikke rukket alle distrikt i Troms. Heretter støtter vi oss på informasjo­n fra distrikten­e som innhenter informasjo­n fra siida og siidaandel­er. Krisebered­skapsutval­get har med bakgrunn i våre befaringer og informasjo­n fra distrikt definert at det er beitekrise i alle distrikt i Troms og Finnmark.

Direktøren har i et tidligere intervju uttalt at krisemidle­ne fra Staten ikke skal brukes til frakt av fòr, men til innkjøp av fòr. I forskrifte­n står det imidlertid at pengene kan brukes til transport av fòr. På spørsmål om hva som er rett, sier Pentha til Altaposten:

– Forskrifte­n gjelder, men det finnes et skjønnsrom – også trengs det mer retningsli­njer for fordeling av midler.

 ??  ?? Reindrifts­direktør hos Fylkesmann­en i Troms og Finnmark, Sunna Marie Pentha, skjønner frustrasjo­nen til reineieren­e.
(Foto: FM i Troms og Finnmark)
Reindrifts­direktør hos Fylkesmann­en i Troms og Finnmark, Sunna Marie Pentha, skjønner frustrasjo­nen til reineieren­e. (Foto: FM i Troms og Finnmark)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway