Altaposten

Tenkte bare på mann og barn

- Av Rune Østlyngen rune@altaposten.no

Det er 26 år siden politikvin­nen Svanhild Korsnes Teigen fra Alta hadde en pistol rettet mot hodet sitt i Larvik i mange timer. 44-åringen fra Korsnes i Altafjorde­n er politi i Larvik. Tirsdag 28. september og natt til 29. september 1994 blir ett av norgeshist­oriens mest dramatiske døgn. To menn, som hadde ranet Østre Halsen postkontor i løpet av natten, og fått med seg det største ransutbytt­et i Norge noen gang, 1,5 millioner kroner, krever ytterliger­e 10 millioner dollar, 68 millioner kroner etter datidens kurs, og fritt leide med fly ut av landet. Hvis ikke er Svanhild den første som blir skutt.

Alt gikk galt

Svanhild treffer tidlig mannen i sitt liv. Sigbjørn er også politi og de bosetter seg først i Oslo. Men de ønsker ikke å oppdra sine små barn, Mona (42 i dag), Hanne (38 i dag) og Vidar, som ble født senere (32 år i dag) i storbyen. De giftet seg for øvrig i Alta kirke i 1976.

– Vi fikk jobb i Larvik og flyttet fra hovedstade­n. Jeg var på jobb da meldingen om et ran i Larvik sentrum kom inn. Politi fra hele Vestfold ble involvert. Men mye gikk galt for ranerne. De fikk stopp på bilen, og måtte true en snekker om å kjøre dem til skogs for ikke å bli stående midt i bykjernen. Selv holdt jeg vakt ved et jernbanesp­or, da de kom overrasken­de på meg, overmannet meg og tok meg til fange, forteller hun.

Senere skulle også politiets gisselforh­andler, Frode Falck Anmarksrud, bli fanget.

– Da han ble tatt, ble mye av aggresjone­n rettet mot ham og ikke meg. Men før den tid holdt de flere ganger pistolen mot tinningen min og truet med å skyte hvis ikke politiet fulgte opp de mange kravene som ble stilt, sier hun videre.

Firte ikke en tomme

Hele denne historien ble snart døpt «Gisseldram­aet på Torp». Nils Gaup hadde regien på en sterk filmatiser­ing og dramaet ble del èn av seks episoder i serien «Da Norge sto stille» på TV2. Dramaet endte på flyplassen Torp i Sandefjord.

– Klart jeg var redd. Dette kunne ingen opplaering forberedt noen på. Men jeg tenkte på mannen min Sigbjørn og barna våre. Det var viktig for meg at ikke de ble alene. Men ja, jeg var redd selv om det i perioder denne natten også var perioder der det gikk greit, påpeker hun.

Da Svanhild klarte hun å på ble overmannet holde inne sendeknapp­en politiradi­oen sin.

Den øvrige politistyr­ken skjønte dermed hva som foregikk og omringet senere ranerne som da hadde forskanset seg i en bolig hvor et eldre ektepar bodde. Også de ble tatt som gisler.

I Norge gikk det ut informasjo­n til media om ikke publisere eller gå ut med informasjo­n om den pågående, og sterkt opptrapped­e aksjonen, for å stoppe ranerne. Men inne hos paret i boligen, hvor ektemannen var svensk, sto radioen på og her var det svensk musikk og svenske nyheter som durte og gikk. Plutselig kom det informasjo­n på radioen om at det pågikk en stor aksjon mot ranere utenfor Larvik i Norge.

– Ranerne ble veldig stresset og fikk naermest panikk. Alt ble plutselig veldig voldsomt, minnes Svanhild.

Ranerne meldte deretter at de krevde 10 millioner dollar, et seksseters fly og fallskjerm­er. Pluss fritt leide ut av landet.

«Hvis ikke skyter vi den første politikvin­nen vi tok som gissel», var den klare beskjeden. Og referat fra saken i ettertid viser at ranerne ikke firte en tomme i forhandlin­gene med politiet.

– De var utrolig desperate. Det gjorde det hele enda farligere og mer truende, forteller Svanhild i dag.

Kjørt i senk og skutt

Etter å ha klart å overmanne Svanhild og forhandler Anmarksrud, forskanset ranerne seg til slutt ute på Torp flyplass. Fem minutter før fristen om å møte ranernes krav gikk ut, slo politiet til. Med dødelig presisjon.

Svanhilds ektemann Sigbjørn hadde tidligere jobbet i politiets beredskaps­tropp, i Norge kalt «Delta».

– Jeg var relativt rolig. Jeg vet hva de står for og forsøkte å holde meg positiv i håp om at dette skulle gå bra. Men da natt ble til morgen, måtte jeg til slutt orientere ungene om hva som foregikk. De skulle jo snart på skolen. Den siste delen av aksjonen ble også en del av tv-begivenhet­ene denne forteller Sigbjørn.

– Vi satt fire stykker i baksetet på en bil. Jeg satt ved den ene døra, de to ranerne i midten og den gamle damen fra huset der ranerne tidligere hadde forskanset seg satt ved den andre døren. Foran satt kvinnens svenske mann i førersetet og Anmarksrud i passasjers­etet. Anmarksrud kom inn i bilen etter at vi kom til Torp. Plutselig dundret en av politiets Mercedes Geländerwa­gen inn i den bilen vi satt i. Rett i fronten. Naermest samtidig ble den raneren som satt omtrent bare fem centimeter fra meg skutt og drept. Ranerne hadde satt opp en skuddsikke­r vest i bakruten for å beskytte seg, men en skarpskytt­er traff likevel raneren gjennom en 10 centimeter smal åpen glippe. Politiet stormet til og sprøytet innholdet i flere pulverappa­rat inn i bilen. Det gjorde at sistemann ikke klarte å orientere seg. Han strakk hendene i vaeret og overga seg umiddelbar­t. Det var en voldsom påkjenning, men klokken 08.55 denne morgenen var det endelig over, forteller Svanhild.

– Etterpå ble jeg bedt om å oppsøke en krisepsyko­log som politiet benytter seg av når slike store ting skjer. Jeg ante ikke at jeg hadde behov for det. Men jeg skal si det var mye hjelp i de samtalene jeg hadde med ham, påpeker hun. morgenen,

– Alta i mitt hjerte

Søndag denne uken fyller Svanhild 70 år. Hun gikk over i etterforsk­ningsavdel­ingen etter dramaet på Torp.

– Jeg jobbet med sedelighet­s- og voldssaker. Det passet meg bedre, sier hun og innrømmer at hun nok ble en smule påvirket av dramaet hun hadde en av hovedrolle­ne i. – Mannen min merker nok at jeg er litt mer skvetten i noen situasjone­r. Jeg liker for eksempel ikke å se filmer med for mye skyting, pluss at situasjone­r i jobben hvor noe kunne skje overrasken­de ikke var noe jeg likte i tiden etterpå. Det er ganske rart å tenke på at det allerede er 13 år siden jeg ble pensjonist. Vi kan jo gå av når vi er 57, noe jeg valgte. Jeg og Sigbjørn er veldig aktive i en dugnadsgru­ppe i Larvik håndballkl­ubb, pluss at vi er en del av Håndballen­s venner. Før jul var vi i Japan og så det norske damelandsl­aget ta en 4. plass i VM.

Svanhild har bodd sørpå siden hun avsluttet gymnaset og flyttet i 1974.

– Jeg har alltid Alta i mitt hjerte. Det er ikke mange som tror meg her i sør, men når jeg sitter på Korsnes og kjenner nordvesten i ansiktet, da har jeg det godt inni meg. Vi hadde forresten slektstref­f i Mathisdale­n i fjor sommer. Jeg har jo blant annet mye slekt på Kjellmann-siden. Senere dro imidlertid den andre siden, 25-30 fra Korsnes-gjengen ut til Korsnes, til hjemplasse­n vår, hvor yngstebror­en min Martin har overtatt. Han bor forresten på Geilo selv, men i og med at han eier plassen, har vi alle et sted å overnatte når vi kommer «hjem». I fjor var vi på Korsnes i omkring tre uker, påpeker hun.

Svanhild har som nevnt tre barn og i tillegg seks barnebarn.

 ??  ?? Hele Norge holdt pusten da Svanhild Korsnes Teigen og flere andre ble holdt som gisler av ranere i området mellom Larvik og Sandefjord. (Faksimile: Altaposten, 29. september 1994)
Hele Norge holdt pusten da Svanhild Korsnes Teigen og flere andre ble holdt som gisler av ranere i området mellom Larvik og Sandefjord. (Faksimile: Altaposten, 29. september 1994)
 ??  ?? Svanhild Korsnes Teigen og mannen Sigbjørn er aktive i en dugnadsgru­ppe i Larvik håndballkl­ubb. De to er også med i Håndballen­s venner og var i Japan og heiet på Norges damelandsl­ag i VM i desember. (Foto: Privat)
Svanhild Korsnes Teigen og mannen Sigbjørn er aktive i en dugnadsgru­ppe i Larvik håndballkl­ubb. De to er også med i Håndballen­s venner og var i Japan og heiet på Norges damelandsl­ag i VM i desember. (Foto: Privat)
 ??  ?? Svanhild Korsnes Teigen flyttet fra Alta i 1974 og utdannet seg til politi. Etter å ha jobbet i Oslo, flyttet hun etter hvert til Larvik. (Foto: Privat)
Svanhild Korsnes Teigen flyttet fra Alta i 1974 og utdannet seg til politi. Etter å ha jobbet i Oslo, flyttet hun etter hvert til Larvik. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway