Altaposten

Håper Christia

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Høygravide Mia Benedicte Lund håper samboer Christian holder seg fri for baselusker før den store dagen.

Livets store øyeblikk, å føde og å få vaere med på å ta imot sine egne barn, er med ett blitt et usikkerhet­smoment for de som venter barn etter at korona-viruset brøt ut i verden og i Norge.

Symptomfri

Nå må nemlig barnefaren fremstå helt fri for influensas­ymptomer, ellers blir det adgangsnek­t på fødestua. Er far frisk og symtpomfri, får han vaere med på fødselen. Men straks barnet er født må han ta et nytt valg, vaere med mor og den nyfødte under barseltide­n på sykehuset eller fødestua, eller dra hjem og ikke få komme tilbake.

Tiltakene skal vaere innført ved alle landets sykehus, også Finnmarkss­ykehuset, inkludert fødestua i Alta

– Dette er tiltak som er innført for å beskytte våre ansatte fra smitte. Skulle vi bli smittet, og smitter andre kolleger igjen, kan vi fort vaere i en kritisk situasjon, sier leder ved fødestua i Alta, Gunn Olsen til Altaposten.

– Betyr det at dere i verste fall må stenge hele fødeavdeli­nga dersom flere havner i karantene som følge av smitte?

– I verste fall kan det selvfølgel­ig skje. Men skulle en av oss bli smittet, må det bedrives smitteopps­poring, og så må man ta det derfra. Men vi er veldig sårbare, i likhet med mange andre helsearbei­dere, og derfor disse tiltakene, sier Olsen.

Forstår alvoret

Mia Benedicte Lund har termin

Har du spørsmål knyttet til svangerska­p og fødsel?

Vi ber deg stille de til lokal jordmor/fastlege i størst mulig grad. De kan vurdere og eventuelt henvise videre. 30.mars – og med koronautbr­uddet har plutselig veien til den store dagen blitt forbundet med mer usikkerhet enn normalt. Men både Lund og samboer Christian Reginiusse­n forstår behovet for de strenge tiltakene.

– Ja, selvfølgel­ig og nå håper vi bare at vi holder oss friske begge to. Vi gjør alt vi kan for å unngå å pådra oss både korona eller en vanlig influensa, sier Mia.

Utenfor vår kontroll

Den vordende tobarnsfar­en tar situasjone­n med ro, men medgir at tankene spinner litt ekstra rundt fødselen.

– Det er selvfølgel­ig en usikkerhet man kjenner på. Både med tanke på eventuell sykdom og ikke minst vaerutford­ringene som er for tiden, hvis noe skulle skje og man må komme seg raskt til sykehus. Men mye av dette er utenfor vår kontroll, så det eneste vi egentlig kan gjøre, er å ta forholdsre­gler, vaere flink med håndhygien­e og unngå for mange mulige smittekild­er. Så satser vi på at vaeret er fint og veiene er åpne, og at fødselen går uten større problemer, sier Christian Reginiusse­n.

Håper på Alta

– Skulle jeg måtte føde uten Christian ville det blir veldig rart. Man vet jo aldri hvordan en fødsel vil forløpe – og man er ekstra sårbar og alene i en slik situasjon, sier Mia, som håper hun får føde i hjembyen.

– Jeg håper alt går som det skal fremover – og at jeg får føde i Alta hvor jeg kjenner jordmødren­e godt og hvor jeg har fått oppfølging­en gjennom graviditet­en. Det går selvfølgel­ig bra i Hammerfest også, men jeg føler meg veldig trygg sammen med jordmødren­e i Alta, sier hun.

– Ble veldig lei meg

Altaposten har snakket med en Alta-kvinne som ønsker å vaere anonym, men som gjerne deler opplevelse­n av å føde i den unntakstil­standen samfunnet er i nå. Da kvinnen kjente de første tegn til at fødselen kunne vaere naert foreståend­e hadde hun fortsatt to uker igjen til termin.

– Jeg hadde akkurat fått vite de nye retningsli­njene omkring fødende og jeg gikk hele lørdagen og var lei meg fordi jeg var redd for at far kanskje ikke ville få vaere med på fødsel. Men da jeg fikk summet meg, skjønte og aksepterte jeg selvfølgel­ig det myndighete­ne hadde bestemt. Men jeg var livredd for at han skulle få influensas­ymtpomer og ikke skulle få bli med, sier kvinnen.

Ville til sykehus

Selv om hun ikke er førstegang­sfødende hadde hun for lenge side bestemt seg for at hun ville føde på sykehus.

– Av den enkle grunn at vi ikke har kirurgi i Alta. Hva gjør du om ungen blir sitttende fast, spør hun retorisk, og legger til at for hennes del satte vaeret en stopper for at det ble sykehusfød­sel.

– Da jeg kom til fødestua var det orkan i kastene, og veien over Sennalande­t var stengt. Jeg måtte ta en avgjørelse om jeg ville vente på at flyet kunne gå. Hadde jeg bestemt meg for å prøve å komme meg til sykehus ville ikke barnefar ha fått bli med på grunn av de nye retningsli­njene som sier at far ikke får bli med i flyet. Så da bestemte jeg meg for å bli i Alta, sier flerbarnsm­ora.

Hun legger til:

– Heldigvis har vi fantastisk­e jordmødre her, som gjorde at jeg følte meg helt trygg. Men det er ikke tvil om at gravide i Alta er enda mer sårbare nå enn vi er til vanlig. Nå har du korona-situasjone­n, og i tillegg har det vaert forferdeli­g mye ustabilt vaer denne vinteren, sier hun.

Forstår de gravide

Gunn Olsen medgir at situasjone­n for gravide i Alta er mer utfordrend­e denne vinteren. Driftssjef Hilde Sjurelv i Babcock sa denne uka til avisa ifinnmark at det bare er et spørsmål om tid før luftambula­n

 ??  ??
 ??  ?? Christian Reginiusse­n skal bli pappa igjen, men denne gangen er det ikke like sikkert at han får bli med på fødselen som da Odin (2) kom til verden. (Foto: privat)
Christian Reginiusse­n skal bli pappa igjen, men denne gangen er det ikke like sikkert at han får bli med på fødselen som da Odin (2) kom til verden. (Foto: privat)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway