Altaposten

Følger opp alle vaksiner

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

– Det er svaert viktig at vi nå følger opp alle grunnvaksi­ner som barn skal ha. Noen vil kanskje stusse over at dette prioritere­s nå, men da er det viktig å minne om, at dersom vi utsetter disse vaksinene, kan det blusse opp andre epidemier og det må vi unngå, sier leder ved helsesykep­leiertjene­sten i Alta kommune, Tone Dervo til Altaposten.

Ikke hjemmebesø­k

Selv om helsesykep­leiertjene­sten leverer tjenester tilnaermet som ved en normalsitu­asjon, tas det forholdsre­gler.

– Alle dører er låst her hos oss, så ingen kommer inn uten avtale. Vi drar ikke på hjemmebesø­k etter fødsel, men alle må komme hit. Det er ikke lov å ha med andre søsken ved kontroll. Når det er sagt så kan vi gjøre unntak å dra på hjemmebesø­k, dersom mor ikke har mulighet å komme seg til oss fordi hun er alene eller ikke kan la de andre barna vaere alene hjemme, forklarer Dervo.

– Kvinner som har født kan vaere sårbare, hvordan sikrer dere at eksempelvi­s fødsesldep­resjoner ikke oppstår uten at dere fanger det opp?

– Vi skal ta kontakt med de som kommer hjem fra føden senest fem dager etter at de er kommet hjem. I tillegg har vi opprettet en kontakttel­efon hvor alle som vil kan nå oss. Nummeret hit er 40 55 66 01, sier Dervo, som kjører full bemanning.

– Jeg har folk på jobb hele tida, noe på kontoret og noen har hjemmekont­or. Dette for at vi skal ha folk i backup om noen blir syke.

– Hva med barn som kanskje ikke har det så lett hjemme, og som føler behov for noen voksne å prate med?

– Vi har oppfordret alle skoler til å legge ut et alarmtelef­onnummer på den skoleporta­len hvor elevene sitter og jobber til daglig. Dette vil gjøre at alle elevene kan finne nummeret og ta kontakt om de føler for det. Vi vet at det er barn som er i risiko når de bare blir hjemme og ikke blir fanget opp, sier helsesykep­leierleder­en.

Ungdommens helsestasj­on ikke er åpen slik den bruker.

– Det kan vaere mye ungdom trenger hjelp til nå som ellers. Eksempelvi­s prevensjon etc. Noen vil kanskje ha behov for å prate. Da er det bare å ringe telefonnum­mer 40556601. Da treffer de en sykepleier som kan hjelpe dem eller henvise dem videre, sier Dervo.

Unge blir og syke

Nye tall presentert via blant annet VG viser at ungdom slettes ikke er så beskyttet fra å bli syke av koronaviru­set som tidligere antatt. Dervo har følgende råd til de unge:

– Selv om det er fristende å samles i grupper, så ikke gjør det. Møt heller hverandre på sosiale plattforme­r og snakk med familie. Selv om det er kjedelig, så er det viktig at også ungdom følger rådene og ikke blir smittet og dermed bidrar til økt smitte.

Ber laerere ta ansvar

Barneombud Inga Bejer Engh har oppfordret laerere til å ringe opp de elevene som de vet er i risikosone­n. Barneombud­et kan og kontaktes på nett av alle barn under 18 år. Foreldre som vil kontakte barneombud­et må gjøre det på mailadress­e post@ barneombud­et.no.

Håp er viktig

Organisasj­onen Redd barna råder foreldre til å vaere åpne og aerlige når de snakker med barna om korona, uten å bidra til unødig frykt. Fortell at barn sjelden blir alvorlig syke, hva man kan gjøre for å unngå smitte, og å ikke prate over hodene på barn og bruke begreper som pandemi eksempelvi­s. Smitte er aldri barns skyld - uansett. Formidling av håp og at dette går bra er veldig viktig.

 ??  ?? Leder for helsesykep­leierne (tidligere helsesøstr­e) Tone Dervo sørger for barn i alle aldre, bare på en litt annen måte enn før.
(Foto: Hanne Larsen)
Leder for helsesykep­leierne (tidligere helsesøstr­e) Tone Dervo sørger for barn i alle aldre, bare på en litt annen måte enn før. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway