Altaposten

– Drar kun på jobb og hjem

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Jordmødren­e gjør de kan for ikke å korona-smitte. alt få

Vel vitende om at jordmortje­nesten i Altas største by er enda viktigere enn noensinne, gjør leder ved fødestua i Alta Gunn Olsen og hennes kolleger alt for ikke å utsette seg for smitte.

– Vi har pålagt oss hjemmekara­ntene, det vil si at vi kun drar på jobb og rett hjem etterpå. Vi som er på jobb holder avstand og kan ikke ta på hverandre. Det er utrolig viktig at alle er med på dennne dugnaden og egentlig håper jeg alle i samfunnet bidrar til å bevege seg så lite rundt som mulig. Vi krysser fingrene for at vi klarer å slå dette tilbake med lockdown, sier Olsen.

Adgangskon­troll

Ved fødestua går de fleste aktivitete­r som før, bare med strenge tiltak rundt smittevern.

– Vi oppretthol­der svangerska­pskontroll­ene fra uke 24 og individuel­l ultralyd. Forskjelle­n her er at far ikke får vaere med på dette.

Ytterdøra på føden er stengt og vi henter alle som skal inn og har adgangskon­troll på dem. Da spør vi om de har luftsveies­plager, er forkjølet eller har vaert utenfor Norge, forklarer fødestuele­deren.

Besteforel­dre må vente

Far får vaere med på fødsel, men han kan ikke gå inn og ut av fødestua. Har han først kommet må han bli der inne. I barseltida er det som hovedregel ikke åpent for besteforel­dre eller søsken.

– Vi har mange telefoner fra gravide som lurer på ting. Vi informerer dem om alt og henviser dem og til nettsidene til helsemyndi­ghetene. Finnmarkss­ykehuset har og informasjo­n på sine nettsider.

– Hva hvis en fødende har symptomer på korona eller har korona?

– Da må vi jordmødre ha smittevern­utstyr på oss. Vi har hatt fødsel i korona-tida, så dette skal nok gå helt bra, sier Olsen.

 ??  ?? Leder ved fødestua på Klinikk Alta, Gunn Olsen, erkjenner at fødene i Alta og Kautokeino er mer sårbare enn før. (Foto: Rolf Edmund Lund)
Leder ved fødestua på Klinikk Alta, Gunn Olsen, erkjenner at fødene i Alta og Kautokeino er mer sårbare enn før. (Foto: Rolf Edmund Lund)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway